08 февр. 2019

Юлиан Софрониев: Очаквам акциите на Biodit да са на БФБ до края на март

 

 

През 2019 г. компанията Biodit ще направи първично предлагане на акции на БФБ. Освен това Biodit възнамерява и да е първата компания, която се възползва от ваучерната схема за подпомагане на малки и средни предприятия. По този повод поканихме основателя и главния изпълнителен директор на компанията – Юлиан Софрониев, да разкаже повече за първичното публично предлагане и целите на компанията за напред. 

 

 

Г-н Софрониев, с какво се занимава Biodit?

Biodit е високотехнологична компания, специализирана в разработката и продажбата на иновативни системи за сигурност и идентификация, базирани на биометрични данни. 

 

Кои са основните бизнес линии, върху които се фокусирате като пазари и сектори?

В Biodit имаме разработени шест продуктови линии. Към настоящия момент всяка една от тях вече има приложения в различни сектори, но акцентът е към решението ни за хотели. Ние разработихме първата WBLS (wireless biometric locking system) специално за хотелската индустрия. Това е система, позволяваща на гостите достъп до стаите без да се налага повече да носят каквито и да било карти. През 2018 г. Biodit оборудва три хотела в Испания и желанието ни е, чрез набиране на допълнителен капитал през фондовия пазар, да финансираме експанзията си там.

 

 

Кога да очакваме акциите на Biodit на БФБ?

Ако всичко върви по план се надявам това да се случи до края на месец март.

 

Как финансирахте дружеството до този момент?

Първоначално финансирането на развойната дейност на Biodit беше осигурено лично от мен. През 2016 г. в компанията влезе първият външен инвеститор, фондът за рискови инвестиции NEVEQ, а преди шест месеца в компанията влезе и втори инвеститор, фондът Импетус Капитал. С тяхна помощ успяхме да довършим разработката на продуктите ни, да минем всички етапи на сертифициране и да се подготвим за серийно производство.

 

Ще има ли ограничение за продажба на акции от сегашните акционери?

Да, ще има такова ограничение. Както ще е видно и в проспекта, за мен като мажоритарен собственик, срокът в който няма да мога да продавам акции е 36 месеца, а за втория най-голям инвеститор NEVEQ този срок е 18 месеца. С излизането ни на борсата, никой от сегашните акционери не цели да монетаризира инвестицията си, а точно обратното - набраният капитал ще бъде използван изцяло за да развием продажбите на вече готови продуктови линии.

 

Защо избрахте БФБ като следващ етап на финансиране? С какво капиталовият пазар е от полза на компании като Биодит?

На първо място с листването на БФБ, чрез капиталовият пазар, ще си осигурим достъп до дългосрочно финансиране. Публичният статут на компанията, ще ни помогне да изградим доверие сред инвеститорите, а също така ще е от полза и в привличането на нови по-големи клиенти. Не на последно място, публичността ще направи и самия бранд Biodit по-разпознаваем.

 

Как набраният капитал ще подпомогне бъдещото ви развитие? Какви са целите на компанията в по-дългосрочен план?

Набраният капитал, ще ни помогне да изпълним амбициозния бизнес план, който сме заложили за развитието на компанията. В следващите 12 месеца, ще можем да изградим търговски отдел и да се позиционираме с офис на ключови за нас пазари като испанския. Следващата стъпка, ще е да разширим дейността си на няколко допълнителни пазара, включително и извън Европа.

 

ИАМСП обявиха ваучерна схема за подпомагане при набиране на капитал на малки и средни предприятия. Отговаряте ли на изискванията и ще се възползвате ли от програмата? Какви са основните ѝ ползи?

Да, отговаряме на изискванията и вече се възползвахме от възможността да кандидатстваме.

Ваучерната схема е едно от нещата, за които правителството трябва да бъде похвалено. Тя ще помогне на МСП да облекчат разходите си по излизане на БФБ. Искам също така да споделя и че процедурата е доста облекчена. На нас целият процес по подготовката ни отне 10 дни.

 

Назад към новините