Глобални пазари - често задавани въпроси

 

1.Каква е разликата между платформите Trader Workstation и Карол Дилинг?

В Trader Worstation могат да се търгуват всякакви инструменти от всички краища на света. Това е платформата, с която Карол дава възможност на клиентите си да инвестират във всеки един актив, който пожелаят. Карол Директ, от друга страна, е платформа за търговия на Договори за разлика (CFDs). Тя е достъпна и за по-малки суми, като едно от предимствата й е възможността за ползване на много висок ливъридж ефект. Комисионите при двете платформи са различни, като всеки вариант има своите предимства. Trader Workstation е по-подходяща за инвеститори с по-дългосрочен хоризонт, докато Карол Дилинг предлага перфектни условия за спекуланти, които най-често държат позициите си отворени едва няколко дни или седмици.

2. Какви са комисионите за акции на компании от САЩ ?

Всички комисиони можете да разгледате на тази страница.

3. Колко време отнема откриването на сметка и какви документи се изискват?

  • Процедурата по откриване на сметка при този тип търговия отнема около 1-2 седмици. Този по-дълъг срок е нужен, понеже вие реално ще бъдете регистриран като собственик на сметка за търговия на финансовите пазари в САЩ.

  • Документите, които трябва да предоставите на Interactive Broker, най-често са само копие от лична карта и шофьорска книжка. Други комбинации от документи, като например лична карта + фактура за платена вода/ток/интернет, също са възможни. В качеството си на ваш персонален инвестиционен посредник Карол ще ви съдейства по време на цялата процедура.

4. Реално ставам ли собственик на закупени от мен акции ?

Да, за разлика търговията с договори за разлика, тук реално ставате собственик на акциите на компанията, в която сте инвестирали.

5. Какво е ETF и защо набират популярност напоследък?

ETF е краткото название на борсово-търгуваните фондове (Exchange-Traded Funds). Това са инструменти, подобни на акциите, които, както подсказва името им, също се търгуват на борсите. ETF-ите са атрактивни с това, че могат да бъдат по-удобен начин за инвестиция в даден актив. Например, има фондове, инвестиращи в златото, чиито дялове са по евтини от самия метал.

6. Кои са Interactive Brokers ?

Interactive Brokers е едно от най-големите имена в търговията на глобалните пазари. Компанията има натрупан над 35 години опит в света на финансовите пазари. Гордостта на Interactive е изключителното разнообразие от инструменти и пазари, които предлага на клиентите си, за което е многократно награждавана от BARRON’S. Екипът им твърди, че посредством тях се сключват над 1,000,000 отделни сделки всеки ден.

7. Предлагате ли инструменти на развиващите се и екзотични пазари ?

Да, благодарение на партньорството си с Interactive Brokers клиентите на Карол могат да търгуват на азиатските пазари, Латинска Америка и дори Африка. Можете да проверите дали желаният от вас инструмент може да бъде търгуван чрез платформата Trader Workstation от тук.

8. Мога ли да използвам ливъридж ефект при търговията на глобалните пазари ?

Да, но за това при всички случаи са нужни повече средства по сметка. Според законодателството в САЩ можете да търгувате с ливъридж 1:4, ако имате над 25,000 USD по сметката и то само в рамките на деня.

9. Мога ли да заемам къси позиции?

Да, но и в този случай (както и когато желаете да търгувате с ливъридж ефект) са нужни повече средства по-сметката ви - поне 25,000 USD. Също така е нужно да се посочи, че сметката ще е вид, който позволява заемане на къси позиции (сметка Red T Margin или Portfolio Margin).

10. Мога ли да си уговоря среща с ваш брокер за да науча повече ?

Да, разбира се. Реалната търговия на глобалните пазари е по-специфична и, преди да започнете да търгувате, е препоръчително да се срещнете с наш брокер, за да отговори на вашите питания. Също така, за вас би било полезно с помощта на нашия екип да разгледате предпочитаната от вас платформа за онлайн търговия.

Отдел Международни пазари

Централен офис София

ул. Златовръх 1
София 1164

Работно време: 

понеделник - петък, 24ч. в денонощието

Телефони: 02/4008 244 ; 02/4008 242
GSM: 0892/ 29 41 41

e-mail: forex@karoll.bg