Японските Свещи и Други Методи на Анализ

В част 1 на тази поредица от статии разгледахме произхода на японските свещи и как да започнем анализа на форекс пазара чрез японски свещи.

В част 2 разгледахме няколко модела от японски свещи характерни за форекс пазара.

Японските свещи сами по себе си са много добър метод за анализ на форекс пазара, както и на останалите пазари. Ако съчетаем японски свещи на форекс пазара с други методи на анализ, те стават още по-полезни. 

Steve Nison казва, че при форекс, акции и всички други инструменти никога не трябва да търгуваме само с японски свещи, а да ги съчетаваме с други методи на анализ.

Японски свещи и нива на подкрепа и съпротива на форекс

Японските свещи добавят дълбочина към нивата на подкрепа и съпротива, образуващи се на форекс пазара. 

Така например, ако видим ниво на подкрепа, което когато бъде докоснато от цената, се формират бичи модели като „бичо поглъщане“, „чук“, „светлина в облаците“, то това ниво е по-силно и е по-вероятно да издържи.

От горната графика (форекс пазар: eur/jpy) виждаме как достигайки до нивото на подкрепа цената формира „бичо поглъщане“ и „чук“ (отбелязани в синьо). Това показва, че нивото на съпротива е силно и вероятно ще издържи. След това виждаме как следва покачване.

Заключението, което можем да направим е, че комбинацията от японски свещи и нива на подкрепа и съпротива на форекс, акции и т.н. дава по-голяма надеждност на модела.

От горната графика на ETF  IUSA  (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD) виждаме как се формира „мечо поглъщане“. Най-високата точка става ниво на съпротива (червената линия). След това имаме повторен тест на съпротивата и се формира второ „мечо поглъщане“. Второто „мечо поглъщане“ в съчетание с нивото на съпротива дава силен сигнал за продажба. 

Виждаме, че японските свещи и комбинирането им с важни нива на подкрепа и съпротива работи не само на форекс.

Японски свещи и нива на Фибоначи на форекс пазара

Форекс пазара никога не се движи право в една посока, а коригира част от предишното движение. Много често корекциите са до нивата на Фибоначи. В такива моменти, когато имаме корекция и чакаме тя да достигне до определени нива, но не знаем къде точно ще спре, можем да използваме японските свещи, за да ни покажат дали се формира края на корекцията. Например, ако при дадена форекс двойка имаме бичи тренд и след това корекция, си построяваме нивата на Фибоначи и следим дали на някое от тях ще се формира бичи обръщащ модел. Ако това стане, ще имаме индикация, че е по-вероятно бичият тренд при тази форекс двойка да се възобновява.

Японски свещи на форекс и пълзящи средни

Пълзящите средни са най-популярните индикатори на форекс пазара. Те осредняват движението на цената за определен период от време. Да кажем че този период е 10 дни, а пълзящата средна е построена от цените на затваряне. Ето формулата и на изчисление СМА10= (cl1+cl2+cl3…+cl10)/10.  На повечето платформи за форекс търговия всичко става автоматично.

Пълзящите средни на форекс могат да се използват по различни начини. Един от най-разпространените е да служат като подкрепа или като съпротива за цената. Ако тя отскочи от тях, е по-вероятно тренда при дадената форекс двойка да продължи. Приложението на японските свещи на форекс е, че можем да ги използваме като допълнително потвърждение. 

На горната графика (форекс – eurjpy) виждаме как се образуват бичи модели точно на 21 експоненциална пълзяща средна. На форекс пазара техническия анализ работи добре. 

Японски свещи и осцилиращи индикатори

Един от най-често срещаните начини за използване на индикатори  на форекс е да се търси опровержение с ценовото движение. Това е т.нар. дивирджънс. Това ни показва, че текущото движение е отслабнало и може да очакваме корекция или смяна на тренда. Тук също можем да използваме японските свещи за потвърждение, че силата на тренда е отслабнала. Ако дивърждънса е съпроводен с някаква обръщаща свещ или формация на база на японските свещи, можем да очакваме корекцията да започне скоро.

Японските свещи са страхотен метод за анализ на форекс пазара. В комбинация със  „западния“ стил на анализ (нива на подкрепа, съпротива, индикатори) дава много по-добра представа за случващото се на форекс.

Тествайте модели от японски свещи с безплатна демо сметка в МТ4 или Карол Дилинг.

Станете реален трейдър и докажете знанията си за японските свещи с реална сметка.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.