Японски Свещи на Форекс Пазара – част 2

В предишната статия за японските свещи на форекс пазара разгледахме как възникват японските свещи, какво представляват и как да започнем анализа си.

В тази статия ще разгледаме няколко модела с японски свещи, които са конкретно за форекс пазара. 

Има ли разлика в японските свещи на форекс пазара и пазара на акции?

Да, има разлика в моделите, които се формират на форекс пазара и пазара на акции. Тези разлики се формират, защото форекс пазара е отворен пет дни в седмицата, а пазара на акции затваря всеки ден. Тези разлики се отнасят най-вече за дневна графика.

Какъв метод за търговия са японските свещи?

Японските свещи са метод за търговия срещу тренда. Форекс пазара не прави изключение. Затова моделите, които разглеждаме, ще се фокусират именно върху това. Все пак, има начин да използваме японски свещи на форекс за търговия по тренда, но това е по-сложен метод. Може да научите какво представлява, ако се включите в обученията на Карол, отнасящи се за форекс търговия.

Какво представляват моделите от японски свещи?

Моделите от японски свещи на форекс пазара представляват последователност от една, две или три свещи.  След формирането на модела се очаква определено движение да започне при дадената форекс двойка.

Какво трябва да знаем преди да започнем?

Японски свещи на форекс пазара са самостоятелен метод за анализ и търговия, но никога не трябва да взимаме решение за търговия само на база на японски свещи. Трябва да разгледаме какъв е предишният тренд при дадената форекс двойка. Важно е да споменем, че задължително трябва да имаме допълнителен фактор, който да подкрепи модела от японски свещи. Такъв допълнителен фактор на форекс пазара може да е ниво на подкрепа, съпротива, даден индикатор, който дава по-голяма тежест на модела.

Нека да започнем да разгледаме различните модели на форекс пазара.

Модел „чук“ на форекс пазара

Това е модел, който се среща на форекс пазара, като се състои от една свещ.  Самата свещ прилича на чук и именно от там идва името на модела. За да се формира модел „чук“ на форекс пазара, тренда преди образуването му трябва да е мечи. Тялото трябва да е  поне два пъти по-малко от долната сянка.

Допустима е малка горна сянка. Най-ниската точка става подкрепа. Показва промяна на тренда от мечи в бичи. Цветът на тялото на чука е без значение.

От горната графика се вижда  как изглежда модел „чук“ на форекс. 

Модел „бичо поглъщане“ на форекс пазара

От горната графика виждате как изглежда модела „бичо поглъщане“ на форекс пазара. 

Трябва да запомним, че е задължително преди формиране на модела да има мечи тренд. Добре е, мечият тренд да отслабва. В един момент се получава бича свещ, която обгръща тялото на предишната меча свещ. Това показва, че е възможно тренда да се промени от мечи към бичи. Препоръчително е, да имаме допълнителен фактор, като ниво на подкрепа, която да даде допълнителна сила на модела.

Именно това се наблюдава на горната графика от форекс пазара. Нивото на подкрепа (хоризонталната зелена линия) помага да се повиши силата на модела.

Модел „мечо поглъщане“ на форекс пазара

Мечо поглъщане – образува се след покачване. Тялото на меча свещ обгръща тялото на предишната бича. Показва промяна от бичи към мечи пазар. В такъв случай е желателно свещите да са по-големи от околните. Това дава сила на модела. Върхът става съпротива. 

На графиката по долу са показани са реални примери за мечо поглъщане на форекс пазара. Конкретно примерите са при форекс валутната двойка eurjpy.

Няколко примера за „мечо поглъщане“ на форекс пазара са маркирани в синьо. Забележете, че всички те са на предишни нива на съпротива (червените линии). Това дава допълнителна сила на модела. Откривате ли други модели мечо поглъщане на горната графика? Има ли ниво на съпротива при него?

Модел „Падаща звезда“ на форекс пазара

Падаща звезда – тренда трябва да е бичи. Тялото поне два пъти по-малко от горната сянка.

Допустима е малка долна сянка. Най-високата точка става съпротива. Показва промяна от бичи към мечи тренд. На следващата графика ще открием няколко реални примера на падаща звезда отбелязани в синьо.

Обърнете внимание, че само при третия пример има ниво на съпротива (не е показано). Това ниво на съпротива започва от върха на втората падаща звезда (върхът става съпротива). Третата падаща звезда се формира точно на това ниво.

Форекс пазарът е пазар, при който японските свещи работят много добре. 

Открийте демо сметка за търговия, за да се упражните да откривате посочените модели в реални ситуации, но без да рискувате пари.

Ако считате, че познавате добре горните модели и имате по-задълбочени познания за японските свещи отворете реална сметка и докажете способностите си.

В следващата статия от поредицата ще научите как да комбинирате японските свещи с индикатори.

Получете я директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.