Печели ли се от Висока Волатилност?

two-hands-holding-one-dollar-bill

Форекс пазарът много често е определян като място на неограничените възможности. Място, на което можеш да постигнеш много. Въпреки това, през последната година много трейдъри на форекс пазара се оплакваха, че волатилността при основните форекс валутни двойки е много ниска. В един момент валутни двойки като AUDUSD правеха по средно 40 пипа. 

В един момент форекс пазарът се промени драстично. Волатилността се повиши с огромни темпове. При AUDUSD с над 130.00% от началото на годината.

graph-blue-lines-fluctuations

На пръв поглед всички форекс трейдъри трябва да са щастливи. Дали наистина е така?

В моменти на такава драстична промяна, адаптацията към новите пазарни условия е най-важна. Уви, малко хора са способни бързо да се адаптират. 

Защо волатилността на форекс е проблем?

Един от проблемите е, че трябва да сложим по-далечни стопове. Това кара много форекс трейдъри да се чувстват несигурни. Далечният стоп значи по-голям риск. Рискът не е любим фактор на форекс трейдърите и понякога ги кара да правят грешки. Не са редки случаите, когато даден трейдър просто не иска да търгува или не може да приеме новите условия. Затова трябва да пресметнем риска във всяка сделка като част от целия капитал и да не го превишаваме. 

Какво значи това за форекс трейдърите?

Да кажем, решаваме, че в една форекс сделка ще рискуваме 1.00% от капитала. Ако стопът ни е далеч, ще намалим обема, така че да рискуваме точно един процент. 

Голямата волатилност не винаги значи тренд

Друг проблем е, че когато има голяма волатилност, на форекс пазара има и голям шум. Това значи, че има го-големи движения ту в едната, ту в другата посока. 

graph-red-lines-fluctuations-people-sitting-discussing

Тези движения може да са с голям интензитет. Това може да накара всеки форекс трейдър да реши, че движението сменя посока и ще излезе от позиция. В такава ситуация често можем да видим, че след това движението се подновява, но ние не участваме. Нормално е форекс трейдърите да не се чувстват спокойни, а това да доведе до още грешки.  Затова трябва да приемем, че при висока волатилност на форекс пазара трябва да сме по-краткосрочно ориентирани. Това означава да сме готови по-бързо да закриваме позиция.

Как да се адаптираме към новите условия на форекс пазара?

Най-добрият вариант е да имаме някакъв форекс трейдинг симулатор. На него можем да заредим данни от началото на периода с висока волатилност и да се упражняваме. Можем да забързваме излизането на данни и да направим повече сделки. Можете да изтеглите безплатен симулатор за МТ4 тук.  Това ще Ви помогне да тичате на форекс пазара, докато другите ходят.

Новите умения, съчетани със страхотни условия за търговия, например спред от 0,5 пипа за EURUSD, са пътя към успеха на форекс пазара.  Страхотните ни условия за МТ4 ще откриете тук . В същата страница ще намерите указания как да откриете демо сметка или реална сметка.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.