Възможно ли е да инвестираме във фирмата на Уорън Бъфет?

13

Коя според Вас е най-желаната инвестиция в света?

Трудно ще намерим по-желана инвестиция в света от тази на акции на Бъркшър Хатауей. Лидерството, управлението и разпознаваемостта на Уорън Бъфет правят  компанията вероятно най-желаната инвестиция в съвременната история.  

По пазарна капитализация, това е 5-та най-голяма компания в индекса S&P500. 

S&P500-companies-by-weight-slickcharts

Източник www.slickcharts.com

Според списъка на Форбс Глобъл 2000, Бъркшър Хатауей е третата най-голяма публично търгувана компания в света, десетият най-голям конгломерат по приходи и най-голямата компания за финансови услуги по приходи в света.

Бъфет придобива компанията през 1962. По това време Бъркшър Хатауей е текстилна компания. Бъфет поддържа основния бизнес с текстил до 1967. Постепенно го разширява към застрахователната индустрия (National Indemnity Company) и други инвестиции. През 70-те години, Бъркшър придобива дялове в GEICO, която притежава изцяло. Други компании, които притежава изцяло са Duracell, Dairy Queen, BNSF, Lubrizol, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, Long & Foster, FlightSafety International, Pampered Chef и NetJets. Също притежава и 38,6% от Pilot Flying J; 26.7% от the Kraft Heinz Company, значителен миноритарен дял в Американ Експрес (17,6%), Wells Fargo (9,9%), Кока-Кола (9,4%), Bank of America (6,8%) и Епъл (5,22%). Това са по-големите инвестиции на компанията. Разбира се портфолиото и включва и по-малки дялове в други компании. 

Купувайки Бъркшър инвестираме индиректно в изброените компании. От 1965 до днес акциите на компанията отбелязват средно годишен ръст от 19.00%. Към днешна дата една акция клас А на компанията се търгува за 309 974.00  американски долара.

investitor-reshava-kakvi-akcii-da-zakupi

Причината е, че Уорън Бъфет не желае да прави разделяне на  акциите. Идеята му е, че не иска спекуланти, а дългосрочни инвеститори в книжата на компанията. Въпреки това, Бъркшър създава акции Клас Б с цена първоначално поддържана (с определени правила в мениджмънта) на около 1/30 от цената на оригиналните дялове (сега Клас А) и 1/200 от правата на глас на акция, а след разделянето през януари 2010, на 1/1500 от цената и 1/10 000 от правата на глас на акциите на Клас А. На собствениците на акции Клас А им е позволено да сменят дяловете си, за такива от Клас Б, но обратното не е позволено.

Към днешна дата цената на акции клас Б е 206.86$.

Как можем да инвестираме в Бъркшър Хатауей?

Първият вариант разбира се е да купим акции клас Б, през платформата Trader Workstation на  Interactive Brokers. Символът, който трябва да потърсите е BRK B. При този вариант комисионата в Карол е 0.01 долар на акция, но минимум  2 USD. Това са най-ниските комисионни за търговия с американски акции в България.

dnevna-grafika-BRK-B-interactive-brokers-traderworkstation-karoll

Дневна графика BRK B Източник: Trader Workstation

Можем ли да инвестираме в Бъркшър чрез ETF?

Краткия отговор е ДА. Можем да инвестираме в книжата на  Бъркшър чрез ETF(Научете какво е ETF). Предимствата на ETF са, че печалбата е освободена от данъци, а комисионната е ниска. Също няма такса за това колко време ще притежаваме този инструмент. Трябва да изпишем символа BRYN в платформата, за да намерим европейски ETF върху Бъркшър Хатауей. 

sedmichna-grafika-BRYN-interactive-brokers-traderworkstation-karoll Седмична графика BRYN Източник: Trader Workstation

От графиката виждаме, че покачването е очевидно за всички. Независимо дали сме инвеститори или искаме да подходим по краткосрочно инвестирането и търгуването заедно с такъв хубав тренд е плюс.

Не трябва да забравяме, че купувайки Бъркшир ние инвестираме в всички компании, в който инвестира Бъфет. Това е все едно Уорън Бъфет е наш финансов мениджър.

Не пропускайте възможността да  инвестирате в Бъркшър Хатауей, отворете Вашата реална сметка в професионалната платформа на водещия американски брокер Interactive Brokers – Trader Workstation. Започнете още днес!

Процесът по отваряне на сметка е изключително лесен и удобен. Всичко се случва онлайн, като след като попълните заявката на сайта ни, ще получите линк на посочения от Вас мейл, чрез, който ще започне същинското отваряне на реалната сметка. Сметката се открива при Interactive Brokers, като отваряйки сметка чрез нас, Вие се възползвате от следните преференциални условия:

  • ☑️Без минимум за откриване на сметка;
  • ☑️Такса неактивност от USD 1 на месец. При откриване на сметка директно с Interactive Brokers тя е USD 10, а при текущ баланс по сметката по-малък от USD 2 000, таксата е USD 20 на месец;
  • ☑️Support 24/5 на български език;

След като сметката е потвърдена, остава да захраните сметка с желаната сума. Въпреки че можете да захраните с 1 000 долара, е добре да имаме поне 10 000 долара, за да може направената от Вас инвестиция да има по-голям ефект. При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.