Какво е собствена система за търговия?

kakvo-e-sobstvena-sistema-za-turgoviya-na-mejdunarodnite-finansovi-pazari

Все още ясно си спомням лятото на 1994 година, когато България стана четвъртата Световна футболна сила. След това последваха много анализи на какво се дължи успеха. Разбира сер успехът нямаше да го има без гениалността на тогавашните ни футболисти. Но едно ключово обяснение беше за системата ни на игра. Димитър Пенев обясняваше, колко е важно футболистите да спазват тактическите му разпоредби. Така всеки знае какво да прави и грешките се свежда до минимум.

На другия полюс беше едно изказване на известния по това време треньор, Бора Милутинович. Той обясняваше, че когато преди години е бил треньор на Мексико е било много трудно да накара мексиканците да играят по определена схема. Всички разбирали какво трябва да правят, но когато излязат на терена емоциите и желанието за победа ги обзема. В резултат, те играели сърцато, но не спазвали тактическите му указания.

Подобно нещо се случва и когато търгуваме.  Много често емоциите взимат връх и става трудно да спечелим. Дори за хора с доста опит като мен е трудно да вземат рационално решение. На теория, човек може да знае много неща, но когато стане време да вземе решение се сблъсква с алчност, страх, неинформираност. Те замъгляват преценката ни. Все пак всички ние сме просто хора.  За щастие има решение.

Решението?

Казано накратко решението е да разработим собствена система за търговия, която напълно или частично да автоматизира процеса на взимане на решение за търговия.

Има много автори и сайтове в интернет, които предлагат да купим система за търговия. Но  тези системи не се базират на нашия характер на силните или слабите ни страни и на това, което вярваме, че работи на пазара.

Също като при футбола, системата за търговия създава рамки в които да оперираме, така че да извлечем максимума от това което се случва на пазара. От друга гледна точка  желанието да спечелим докато търгуваме без система е толкова обречено на неуспех, колкото и футболен отбор, който играе без тактика и схема на игра. В такава ситуация дори и да има някакъв успех той ще се базира основно на късмет.

Как да създадем собствена система за търговия?

kak-da-suzdadem-sobstvena-sistema-za-turgoviya

Създаването на система за търговия премахва емоциите от вземането на решение и прави по-лесно следването на определена стратегия. Системата на търговия вкарва процеса на взимане на решение в определена рамка от правила. Тези правила са проверени и знаем, че при спазването им имаме статистически доказан по-голям шанс да спечелим.

Много често хората си мислят, че имат система за търговия, но всъщност имат само идея или начин, по който откриват позиция. Това е само една малка част от цялата система за търговия. Всъщност, входа в позиция е най-незначителната част от една система. Както казва доктор Ван Тарп много по-важно е къде ще закрием позиция, защото там се формира нашата печалба.

Когато започнем да разработваме система за търговия, често мислим, че колкото по-сложна е системата толкова по-добре. Всъщност е вярно точно обратното. Прекалено сложната система обхваща много фактори, които комбинирани дават сигнал много рядко.  Не е все едно дали ще търгуваме веднъж или два пъти в годината или 100 пъти. Естествено, когато имаме повече на брой сделки, при които вероятността за печалба е по-голяма от вероятността за загуба, в крайна сметка ще имаме по-голяма печалба.

Също е изключително важно да запомним, че хората много лесно можем да решим, че нещо е работещо без да има обосновани данни за това.  В повечето случаи са достатъчни само няколко добре подбрани примера, че нещо работи и когато вече сме убедени, че то работи става много трудно да приемем доказателства, че това нещо не работи. Подсъзнателно ще филтрираме неработещите примери и ще виждаме само събитията, при който работи. Това прави разработването и тестването на система пълно с подводни камъни.

Заключение

Един от най-добрите експерти в трейдинга доктор Ван Тарп казва, че ако нямаме система за търговия, всичко което правим е грешно. Бих добавил, че тогава има два варианта: да спрем да търгуваме или да разработим собствена система за търговия.

Ако сте се спрели на вариант две и искате собствена система за търговия заповядайте на Курс за разработване на система за търговия, където в рамките на един месец ще Ви научим как да разработите успешна система за търговия, която да отговаря на Вашият стил и характер. Като допълнителен бонус, сме включили и разглеждането на работеща система за търговия, която е подходяща както за активни трейдъри, така и за работещи хора. Разберете повече за курса тук.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.