Стратегии за инвестиране и търговия с ETF: Суинг трейдинг

swing-golf-strategiya-za-investirane-turgoviya-etf

В поредица от няколко статии ще разгледаме популярни стратегии за инвестиране и търговия с ETF. В първата статия от поредицата разгледахме как можем да купуваме ETF на равни месечни вноски. Втората стратегия, която разгледахме, беше посветена на стратегията Asset Allocation. В статия номер три разгледахме Ротация между сектори, а в четвъртата Ви представихме Сезонните трендове.

В тази статия ще поговорим за стратегия, която е по-често използвана от трейдъри, а не толкова от инвеститори. Тази стратегия е подходяща за хора, който искат да се възползват от седмичните колебания в цената на даден инструмент. Тази стратегия се нарича Суинг Трейдинг.

Какво е Суинг Трейдинг?

Това е стратегия, която се опитва да хване движението на даден финансов инструмент за период от няколко дни до няколко седмици. Ако има силен тренд, такова движение може да продължи и няколко месеца. Много често  суинг трейдърите се позиционират по текущото пазарно движение и се опитват да  задържат позиция докато то приключи. За да определят  текущото движение и колко то ще продължи, суинг трейдърите основно използват технически анализ. Също е възможно да го съчетаят с фундаментална причина за това движение. Може да се откриват дълги или къси позиции. Този начин на търговия е по-активен от разгледаните до момента стратегии, в същото време не е дей трейдинг.

Работи ли Суинг Трейдинга при ETF?

Отличителна черта на ETF е, че имаме ниски разходи за търговия. Това прави ETF подходящи за тази стратегия. Всички принципи на техническия анализ, които важат за търговия с валути и индекси, важат и за търговия с ETF. Ако имаме знания по технически анализ, можем лесно да ги приложим. Например, на следващата графика виждаме седмична графика на ETF BRYN. Този ETF се базира на компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. От графиката забелязваме колко добре реагира цената, когато достигне възходящата тренд линия отбелязана със зелено.  При доскъсване до нея започва ново покачване. Типичният суинг трейдър би откривал позиция при докосване до възходящата тренд линия и смяна на посоката във възходяща. Такава позиция би се развивала няколко седмици или месеци докато текущото възходящо движение се изчерпа. Тогава суинг трейдъра би закрил текущата си позиция. След това типичният суинг трейдър би чакал ново докосване до възходящата тренд линия, за да открие нова дълга позиция.

sedmichna-grafika-BRYN-trader-workstation-interactive-brokers-karoll

                                                    Седмична графика на BRYN. Източник: Trader Workstation

Докосването до важно ниво на подкрепа е само един начин за суинг търговия. Всъщност всички стратегии като кръстосване на средни, графични фигури, японски свещи и т.н. биха работили. Не трябва да забравяме, че можем да откриваме и къси позиции.

Всеки сам може да се убеди дали може да приложи знанията си по технически анализ при търговия с ETF, като открие демо сметка или реална сметка в Trader Workstation. Така ще може да се възползва от изключително атрактивните условия за търговия на онлайн брокер номер едно за 2019 –  Interactive Brokers.

Всички видове ETF ли са подходящи за суинг търговия?

Както знаете има различни видове ETF. Но дали всички са подходящи за тази стратегия? Можем условно да разграничим следните видове – ETF върху акции или група акции, ETF върху даден сектор от икономиката, ETF върху стоки или сектор от стоки, ETF върху облигации или група от облигации (например развиващи се пазари), ETF върху валути, ETF на ливъридж. Тази стратегия би работила добре при всеки ликвиден (с много участници, обем) ETF. Затова, ако имаме сходни ETF е добра идея да изберем този с по-големи обеми, дори разходите при него да са леко по-високи.

Тази стратегия не би работила добре при ETF на ливъридж. Причината е, че ETF на ливъридж са направени, за да максимизира някакво краткосрочно движение. При суинг трейдинга обикновено стоим по тренда дори и да има малко по-дълбоки корекции. В такива ситуации ETF на ливъридж би имал обратния ефект и би мултиплицирал спада при подобни корекции.

Плюсове и минуси на суинг трейдинга

Плюсове Минуси
Максимизиране на печалбата чрез по-краткосрочна стратегия от останалите Може да пропуснем по-дългосрочно движение. Това може да бъде компенсирано чрез съчетаване с по-дългосрочна стратегия, като Asset Allocation.
Може да се използва технически анализ Трябва да хванем текущото пазарно движение
Изисква сравнително малко отделено време
Къси позиции са възможни

Каква сума ни е нужда, за да работим с тази стратегия?

Както се досещате всяка една стратегия, колкото и добре да се представя зависи какво количество пари сме инвестирали в нея. Не е все едно дали печелим 7.00% от 1 000 долара или 7.00% от 100 000 долара. Това е доста широк диапазон, защото малко хора могат да си позволят да инвестират 100 000 долара. В същото време 1 000 долара е постижима почти за всички, който инвестират на световните финансови пазари, но резултата няма да е икономически значим. От друга страна сума от 10 000 долара е оправдана за всяка една стратегия. Тази сума позволява нарастване на капитала с по-бързи темпове, в същото време е много по-постижима цел от 100 000 долара.

С Trader Workstation можем да се възползваме от голям набор от ETF, възможности за анализ и ниски разходи. Това ни дава определени преимущества. Суинг трейдинга е добра възможност да се възползваме от тях.  Също можем да съчетаем тази стратегия с по-дългосрочна, като те взаимно ще се допълват. Разберете повече за платформата и условията ни тук.

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.