Стратегията Кери Трейд – как работи на форекс?

strategiqta-carry-trade-kak-raboti-na-forex

Стратегията Кери Трейд – как работи на форекс?

Искате ли да правите пари дори, ако цената стои на едно и също ниво? Да, това е възможно на форекс пазара. Тази стратегия за търговия е известна като Кери Трейд (Carry Trade).

В какво се състои Carry Trade стратегията на форекс пазара?

Тази стратегия се възползва от разликата в лихвените нива между различни финансови инструменти. На форекс пазара това са валутите на отделните страни. Просто намираме валутна двойка, при която едната валута има висока лихва, а втората валута във валутната двойка е с ниска лихва. Купуваме валутата с висока лихва, а продаваме (заемаме) валутата с ниска лихва. Така печелим от лихвения диференциал.

Да разгледаме следния пример!

Лихвата на държава А е 0.25%,  а лихвата на държава В е 5.00%. Купуваме валута на държава В и продаваме валутата на държава А. Разликата е 4.75%.  Това не изглежда като голяма разлика, но на форекс пазара можем да използваме ливъридж. Той ни позволява да управляваме суми много по големи от капитала, с който разполагаме. Също суап плащанията (породени от лихвения диференциал) за всеки ден. Колкото по-дълго притежаваме валутната двойка, толкова по-дълго ще печелим от разликите в лихвените нива.

Лихвата в Мексико е 4.00%, а в САЩ е 0.25%. При тази стратегия купуваме мексиканско песо и продаваме американски долар.

Графика: Форекс MXN/USD Източник Карол Дилинг

Графика: Форекс MXN/USD Източник Карол Дилинг

 

 

 

 

 

За какво да внимаваме при тази стратегия на форекс пазара?

При тази стратегия, колкото повече притежаваме валутната двойка, толкова по-дълго се получават суап плащания. Друго важно нещо, което трябва да следим, е дали има тренд в посоката, в която търгуваме. Ако сме купили дадена валута, добре е да има тренд на поскъпване при тази валута.

Какви варианти има на форекс пазара?

Вариант 1: Да имаме тренд, който да се развива в посока на нашата сделка. В този случай ще печелим, както от тренда, така и от лихвения диференциал.

Вариант 2: Да има странично движение, без тренд. В този случай, печелим от лихвения диференциал, но не и от тренда.

Вариант 3: Да има тренд в обратна посока. В този случай ще печелим от лихвения диференциал, но вероятно ще губим повече от това, че тренда е в обратна посока на сделката ни.

Независимо от изброените варианти винаги трябва да помним, че търгуването на световните финансови пазари е рискована дейност и трябва да сме предпазливи. Също добре да познаваме добре форекс пазара и инструментите, които търгуваме.

Кой валутни двойки са подходящи за тази стратегия?

За да работи тази стратегия трябва да търсим валутни двойки с голяма разлика в лихвите на двете валутни двойки, който формират валутната двойка.

Примери за такива валутни двойки, без да е препоръка за търговия са : eur/try(евро/турска лира), usd/try(американски долар/ турска лира). Основната лихва в Еврозоната е 0.00% в САЩ 0.25%, а в Турция 17.00%. Повече за лихвените нива и инфлацията в Турция вижте тук.

Както се вижда от  седмичната графиката на eur/try тренда през последните месеци показва поскъпване на турската лира.

Графика: Форекс EUR/TRY Източник: МТ4

Графика: Форекс EUR/TRY Източник: МТ4

Търговията с eur/try и usd/try са достъпни в платформата ни Карол Мета Трейдър 4.

Други примерни валутни двойки са с участието на мексиканско песо, южноафрикански ранд, руска рубла. В Южна Африка лихвата е 3.50%, а в Русия 4.25%. Търговията с тези валутни двойки е достъпна през платформата ни Карол Дилинг.

Графика: Форекс EUR/ZAR Източник Карол Дилинг

Графика: Форекс EUR/ZAR Източник Карол Дилинг

 

Тествайте условията ни с безплатна демо сметка в Карол Дилинг  или Мета Трейдър 4.

Започнете реална търговия в някоя от двете платформи тук.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.