Петрол с „главата надолу“?

izvlichane-na-surov-petrolЦената на петрола се покачи през последните месеци, като вече достига нивата от преди Covid кризата. 

Има два ключови фактора, които никой не успя да предскаже, казва David Messler за oilprice.com. Първият е ограничаването на предлагането от страна на американските производители и OPEC. Вторият е възстановяване на търсенето, което създава лек натиск върху доставчиците, което води до пазарна ситуация известна като Backwardation”. Това е ситуация при която текущата „спот“ цена е по-висока от бъдещата цена на дадена стока.

Друг двигател за показването на цените е очакването за продължаването на стимулите за американската икономика. Към момента тези очаквания са подкрепени от по-слабия доклад за пазара на труда.

Не трябва да забравяме и силното покачване при редица енергийни компании като ExxonMobil, ConocoPhillips добавя експерта.

Последните данни за запасите от суров петрол показват намаление както в САЩ, така и в останалата част от света. Това се случва с по-бързи стъпки отколкото повечето експерти смятаха. 

Martin Rats от Morgan Stanley казва, че запасите насуров петрол и петролни продукти са намалени с 5.00% от пика си през 2020.

От друга гледна точка, дългосрочното търсене на петрол изглежда намалява поради ограничено търсене от страна на авиокомпании  и други големи компании, които искат да хеджират цената на петрола.

Както казахме, това създава backwardation като от следващата графика можете да проследите промяната на цената при фючърсите на WTI петрол. Както забелязвате, колкото по-далеч във времето е даден контракт, толкова повече цената му намалява.grafika-wti-petrol-karoll-dealing

Защо това е важно?

Ситуацията известна катоbackwardation“ води до намаляване на разходите свързани с покупка на дадената стока. Теоретично дори можем да спечелим допълнително при  преминаването към новия по-евтин фючърсен контракт. Това става възможно, защото имаме  продажба на текущия по-скъп контракт и преминаването (покупка) към по-евтин контракт.

Намаляването на разходите е много добре видимо в нашата платформа Карол Дилинг.

namalyavane-razhodi-turgoviya-wti-petrol-karoll-dealing

Както се забелязва разходите за притежаване на Crude Oil West Texas – Cash  намаляват значително.

В Карол Дилинг можете да търгувате не само петрол, но и над 10 000 други финансови инструмента (акции, индекси, валути, съкровищни бонове и много други). Платформата разполага с модерен интерфейс, чрез който лесно и бързо можете да завършите Вашите поръчки. Също така, платформата разполага с допълнителни средства за анализ като икономически календар, измерване нагласата на трейдърите (Client Sentiment), новини в реално време от Reuters, възможност за свързване на отделни модули в платформата и други. Разберете повече за платформата тук.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.