Ще Бъде ли 2022 Интерсна Година на Форекс Пазара?

a-number-of-newspapers-stocked-togetherДинамиката на валутните пазари продължава да се повишава, следвайки тенденцията от края на миналата година. Отчасти, тази динамика се дължи на променените икономически тенденции, които продължават да се развиват. Проблемите пред централните банки са повишаващата се инфлация, пандемията, както и възстановяването на икономиките. Разликите в паричната политика и повишаването на лихвените нива ще създаде чудесни възможности за всички форекс трейдъри.

Повишаващата се инфлация е проблем, който може да се окаже по-голям, отколкото централните банки са предполагали. В САЩ инфлацията е 7.00%, в еврозоната 5.00%, а във Великобритания 5.40%. 

Различните централни банки гледат различно на покачващата се инфлация.  Някои започнаха да затягат паричната политика, като повишават лихвени нива и/или намаляват обемите, с които изкупуват активи. Други, като ЕЦБ, предпочитат да изчакат. Тази разлики във водените парични политики създава добри възможности за печалба на форекс трейдърите. 

Основната максима остава „Купувай при слух, продавай при новина“, като пазарните участници искат да предугадят действията на централните банки, за да се възползват от текущите дисбаланси, появяващи се на форекс пазара.  

Нека да разгледаме действията на различните централни банки. 

ФЕД

Председателя на ФЕД счита, че инфлационния натиск ще продължи и през втората половина на 2022. Той очаква ФЕД да повиши лихвените нива и да прекрати покупката на активи. При изслушването си пред сенатската комисия спомена, че ФЕД може да повиши лихвите повече, ако е необходимо, за да върне инфлацията в желаните нива. 

От публикуваните данни за паричната политика става ясно, че ФЕД е по-агресивно настроен и  може да има по-бързо увеличение на лихвените нива. Пазарните настроения са за три повишения през тази година, като първото повишение да е на срещата на 16.03.2022. 

Европейска централна банка

На своето заседание през декември, Европейската централна банка заяви, че постепенно ще намали темпа на покупка на активи, докато го спре напълно. Причината, която изтъкват, е подобряването на икономическото възстановяване.  

От банката смятат, че последния връх при инфлацията е временен. Също, че възстановяването от COVID кризата не е толкова бързо, както в САЩ. 

Пазарните очаквания са, че може да има минимално намаление на основния лихвен процент по-късно през годината.

Търгувайте с валута при най-добрите условия чрез реална сметка в Карол. Карол е лицензиран инвестиционен посредник с над 25 години пазарна история. 

crushed-euro-bills-torn-on-the ground

Японска централна банка

На последното заседание на банката през януари, основната лихва беше оставена без промяна. На заседанието централната банка повиши очакванията си инфлацията да достигне 1.10% през 2022. Към момента, инфлацията в страната остава 0.60%, а основния лихвен процент -0,10%.

Председателят на банката Курода заяви, че засега не се очаква затягане на разхлабената парична политика. 

Английска централна банка 

На декемврийското заседание, банката повиши основния лихвен процент до 0.25%. Очакванията на институцията са инфлацията да се задържи около 5.00% и да направи връх около 6.00% през април 2022.

Очакванията са АЦБ да повиши лихвения процент до 0.50% на следващото си заседание на 03.02.2022.

Канадска централна банка 

Централната банка на Канада запази лихвата без промяна на последното си заседание. Очаква се повишение през средата на 2022. В тон с това очакване от банката смятат, че инфлацията ще спадне от 4.80% на 2.00% през втората половина на годината.

Най-големи предизвикателства за банката се оказват цените на енергоносителите, въпреки че се забелязва спад, а също и пандемията от коронавирус. 

Банката продължава да следи положителните тенденции на пазара на труда.

Отвори реална сметка и се възползвай от движенията на форекс пазара.

Австралийска централна банка

Австралийската централна банка запази лихвата без промяна на рекордно ниско ниво от 0.10%. От банката заявяват, че инфлацията се е покачила, но остава ниска. В момента тя е 3.00% на годишна база. 

Според банката икономическото развитие остава положително, като не очакват новия вариант Омникрон да не попречи на възстановяването на икономиката. 

Някои икономисти очакват централната банка на Австралия да отмени програмата за количествени облекчения. Подробности ще научим на следващото заседание на институцията.

Новозеландска централна банка

На последното заседание за миналата година, централната банка на Нова Зеландия повиши основната лихва с 0.25% до 0.75%. Това беше второто последователно повишение. От институцията искат да повлияят на повишаващата се инфлация и повишаващите се цени на недвижимото имущество. Очаква се да бъдат премахнати паричните стимули за икономиката.

Очакванията на банката са инфлацията да остане над 5.00%, като достигне пик на 5.70%, поради повишаващите се цени на петрола. Инфлацията достигна 4.90%, което е много над целта на банката от 1.00%-3.00%. От борда на банката очакват основната лихва да бъде прогресивно увеличавана. 

Ако искаш да се възползваш от движенията на форекс пазара и търсиш брокер с ниски спредове и добра репутация, погледни нашите условия с безплатна демо сметка

Ако си доволен отвори реална сметка и се възползвай от тях.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.