ФЕД Може да Изненада Пазара с Половин Процентно Увеличение

Federal-reserve-building-usa

Федералният резерв може да изненада пазарните участници като увеличи основната лихва с половин процент. Това заяви президентът на ФЕД Атланта – Raphael Bostic пред “Financial Times”.

“Всяка възможност е на масата” заявява Bostic, “Ако данните покажат, че ситуацията се е променила, така че увеличение с 50 базисни пункта е задължително или правилно, то аз ще го подкрепя” се казва в интервюто.

В сряда миналата седмица Федералния резерв заяви, че вероятно ще повиши лихвените нива на срещата през март месец и потвърди плановете да прекрати покупката на облигации същия месец.

В същото време водещи инвестиционни банки бързат да променят тяхното виждане за броя  повишения на лихвените нива в САЩ.

Стратег от Deutsche Bank заяви, че очаква да има повишаване на лихвените нива на всяко заседание от март до юни. А след това да се премине към тримесечни цикли на затягане, започвайки от септември. Това са пет увеличения през тази година.

Анализатор в Nomura, най-голямата инвестиционна банка в Япония, казва, че очаква да има увеличение от 50 базисни пункта през март.

BNP Paribas стига още по-далече като заявява, че очаква шест увеличения по 25 базисни пункта. Те също очакват, че лихвата ще е в диапазона 2.25-2.50% в края на 2023.

Изглежда ерата на ултра ниски лихвени нива  е към своя край. Както виждаме от следващата графика, лихвите бяха намалени след финансовата криза 2007 – 2009 година. След това  бяха намалени заради пандемията от коронавирус. Повишаващата се инфлация кара много централни банки да преосмислят тяхното виждане за паричната им политика.

fund rates graph

Както знаете, промяната на лихвените нива оказва пряко въздействие върху Форекс пазара. По-високия лихвен процент прави валутата на една страна по-атрактивна. Това би трябвало да доведе до поскъпване на съответната валута.  

Поскъпването на долара спрямо еврото е видимо от следващата графика. То започна през миналата година и продължава през първия месец на 2022. Както виждаме, трендът при валутната двойка е низходящ с движение от над десет фигури. Това е голямо движение за Форекс пазара. За да го разберем по-добре, можем да кажем, че продажба на 1 лот в началото на миналата година досега би донесло над 10 000 долара печалба.

eurusd graph from 29.01.2022

Интересно е, че към момента европейската централна банка се въздържа от покачване на лихвените нива. Тази седмица има заседание на европейската централна банка, но не се очаква промяна.

Също през тази седмица има заседание на английската централна банка. Очакванията на пазара са за увеличение с 25 базисни пункта. Ако това се случи това ще е второто поредно увеличение, което банката предприема.

Затова не трябва да ни учудва, че еврото губи позиции, а също и британския паунд. Както виждаме от следващата графика, валутната двойка eur/gbp е много близо до най-ниските си стойности за последните пет години.

eurgbp graph from 30.01.2022

Всеки Forex трейдър трябва с интерес да следи как се  променят политиките на централните банки и как тези промени влияят на курса на дадената валута. Разликата във водените парични политики е фактор, който тепърва ще оказва влияние върху движенията на валутните двойки.

Изглежда предстоят интересни времена на Форекс пазара.

Отворете реална сметка за търговия и се възползвате от възможностите, които предлага Форекс пазара.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.