Пари, Щастие и Трейдинг

pari-shtastliv-trader-sled-pechalba-grafika-na-instrument

В изключителния филм „Преследване на щастието“ с Уил Смит, главният герой положи огромни усилия, за да осигури по-добро бъдеще за себе си и сина си. Лично аз се замислих от какво зависи щастието ни и дали наистина парите могат да ни купят щастие?

Често си мислим, че ако търгуваме добре на световните финансови пазари и спечелим достатъчно пари това ще ни направи щастливи. 

Дали наистина е така или щастие с пари не се купува? Каква е връзка между щастието и трейдинга?

Можем ли да си купим щастие?

Според проучване проведено от икономистите Betsey Stevenson and Justin Wolfers от университета на Мичиган (проведено върху данни от повече от 150 страни) показва, че колкото повече пари имаш, толкова по-щастлив си. Според тях, удвояването на доходите ни ни прави само с 5.00% по-щастливи. 

Друго проучване показва, че парите имат по-голямо влияние върху щастието до определено ниво. Тази граница за САЩ е 75 хил. долара. Над тази сума влиянието на парите върху щастието не е толкова голямо. 

Проучване на доктор Thomas Gilovich от университета Cornell показва, че харченето на пари за преживявания, а не за материални притежания ни прави по-щастливи. Ако отидем на вечеря с приятели, посетим нови места или пиеса на Бродуей ще сме по-щастливи отколкото ако си купим нещо материално. Причината е, че бързо свикваме с материалните неща и те стават ежедневие за нас. Повече за горните проучвания може да научите тук.

Каква е връзката  между трейдинга, парите и щастието?

Можем да заключим, че повечето пари биха ни направили по-щастливи до определени граници. Проблемът при трейдинга е, че когато търгуваме, за да изкараме повече пари, слагаме каруцата пред коня. Имам предвид, че искаме пари, за да сме щастливи. Започваме да търгуваме от гледна точка на липсата на пари. Това ни поставя в неизгодно умствено  положение. Нагласата ни е, че искаме пари, защото нямаме. От тази нагласа е много трудно да търгуваме добре, защото всяка загуба ще ни кара да се чувстваме нещастни.  А както знаем няма трейдър, който само да печели. Ето защо с тази нагласа не можем да постигнем траен успех на световните финансови пазари. Какво да направим тогава?

Както казва доктор Brett Steenbarger в този пост, позитивните емоции повлияват положително ефективната обработка на постъпващата информация. Дори ако се усмихнем насила ще се почувстваме по-щастливи. Това е така заради връзката, която съществува между тялото и нашето настроение.  Помислете, че често може по движението и езика на тялото да преценим настроението на човека. 

Преследване на щастието

Ако щастието е толкова важно за успеха ни как да го постигнем?

Както разбрахме, можем да се усмихваме по-често. Това ще има силен положителен ефект. Ако искаме да вдигнем левъла можем да посетим клуб по Йога на смеха. В тези клубове хора се събират, за да се смеят заедно. Дори ако смеха е насила, той пак има същия положителен ефект, както истинския смях. Основател на Йога на смеха е доктор Мадан Катаня. Хора от целия свят ходят на клубове по йога на смеха. 

В книгата си „Laugh for no reason“ доктор Катаня споделя следните ползи от смеха: 

  • ✔️ Повишаване на нивото на кислород в кръвта (това помага за по-добра концентрация).
  • ✔️ Отпускане на мускулите и релаксация (търговията на световните финансови пазари води до стрес често изпитван като мускулно напрежение).
  • ✔️ Отделяне на хормони на щастието
  • ✔️ Подобрява кръвообращението
  • ✔️ Намалява стреса 
  • ✔️ Кара ни да изглеждаме по млади
  • ✔️ Подсилва имунната система
  • ✔️ Подобрява здравето на сърцето

За да работи процеса трябва да се смеем по поне 15 минути на ден. Смеха трябва да е дълбок и силен от диафрагмата.

От Благодарност към Щастие

Ако сте гледали филма „Тайната“ вероятно сте разбрали как действа закона на привличането. В общи линии получаваме това, в което се фокусираме. Както вече стана ясно, ако се фокусираме върху липсата на пари и започнем да търгуваме вероятно ще привлечем още по-голяма липса. Тайната е да се концентрираме в това да сме благодарни за това, което имаме. Когато изпитаме истинска благодарност ние сме щастливи и привличаме още от това, за което сме благодарни. В книгата The Magic  на Rhonda Byrne (авторката на Тайната)  ще намерите цял курс, с който да засилите благодарност в себе си.

Помагане на другите

Има един древен метод, с който да се почувстваме щастливи, и това е да помагаме на другите. Когато направим нещо за някой друг и видим благодарност в очите му, това ни прави щастливи. Всеки може да помага на другите с каквото може – с труд, знания, умения. 

Спорт

Не на последно място, за да сме щастливи трябва да отделяме време за спорт. Редица изследвания показват, че аеробните упражнения помагат за здравето. Освен повишени нива на щастие, ще сме в по-добра форма, а това влияе на самочувствието, енергията и ентусиазма ни. 

Щастието е състояние, когато търгуваме от това състояние на световните финансови пазара шансът за успех нараства. Една от тайните за успех на пазара на акции, форекс, ETF, е първо да сме щастливи, а след това да търгуваме. Тук можете да измерите нивото си на щастие.

Ако тази статия ви е харесала научете повече за услугите ни. 

Ако се интересувате от търговия с валута, индекси и стоки отворете реална сметка за търговия тук

Ако се интересувате от инвестиране и търговия с реални акции отворете сметка тук

Винаги може да се свържете с нас на forex@karoll.bg

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.