10 Безценни Съвета от Великите Трейдъри и Инвеститори 

10-suveta-ot-velikite-traderi-i-investitori

В интернет има огромно количество от информация, свързана с търговията и инвестирането на световните финансови пазари. Тук всеки има какво да каже.

Какво обаче казват най-големите имена в трейдинга и инвестициите? Какви са техните най-добри съвети, които можем да имплементираме в собствената си търговия? Разберете в днешната ни статия.

jesse-livermore-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Джеси Ливърмор е един от най-известните трейдъри и инвеститори на всички времена. Като момче започва да работи в известна брокерска компания. След това започва да търгува, като се учи от добрите и лошите си сделки.  По време на пазарния срив през 1929 година,  е направил над 100 милиона, като това се равнява на над 1 милиард долара днешни пари.  

Един от най известните му цитати е „Добрият спекулатор винаги чака и е търпелив, чака пазара да потвърди преценката му.”

Това показва, че той е осъзнавал, че търпението е един от ключовите добродетели, за да успеем на пазарите. В по-голяма част от времето, на всеки трейдър и инвеститор му се налага да стои и да чака, за да подбере наистина добра сделка. Същото важи да чака и да не променя първоначалния си план.

william-delbert-gann-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Уилям Ган е роден 1878 година, като става един от най-добрите трейдъри в света. През октомври 1909 година е документирано, че прави 286 сделки. От тях 264 са успешни, а 22 губещи. За посочения месец прави 1 000% доходност.

Ган казва „Успешния трейдър изучава човешката природа и прави обратното на това, което прави мнозинството“

Това което можем да научим от думите му, е, че трябва да търсим такива моменти, когато човешката природа кара хората да действат ирационално и да направим обратното – да вземем рационално решение.  Въпреки че днес пазарите са много по-развити и има много повече участници, човешката природа оказва огромно въздействие върху начина, по който взимане решения. След проведени редица изледвания в тази област, можем да кажем, че хората често взимат ирационални решения, особено когато става въпрос за пари.paul-tudor-jones-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Пол Тюдор Джоунс е известен с това, че предвижда „черния понеделник“ на 19.10.1987г. и се възползва успешно от спада. Като студент е бил шампион по бокс. Създава собствена инвестиционна компания, като управлява активи за над 13 милиарда долара. Той казва „ В края на деня, най-важното e колко си добър в контролирането на риска. 80% от успеха на всеки велик трейдър е контролирането на риска“.

В действителност много велики трейдъри и инвеститори споделят това виждане. Контролирането на риска означава да следим потенциалните рискове и да ги минимизираме. Целта е да не сме прекалено инвестирани само в една позиция.Warren-Buffett-suvet-za-investirane-i-turgoviya

За най-титулувания инвеститор на всички времена е изписано много. Още се разказват легенди как в ранна детска възраст е купил пинбол машини и е създал бизнес, който по-късно продава. Неговата далновидност продължава да се развива през годините. Според хората, които го познават, част от магията му се крие в това, че бързо чете огромни обеми от информация, която след това анализира. Бъфет казва: „ Чети 500 страници всеки ден. Така работи знанието. То се разраства като сложна лихва. Всички можете да го направите, но ви гарантирам, че много малко ще го направят“.

Огромният обем с информация, с която се сблъскваме, когато решим да инвестиране като Бъфет, е спирал много хора да постигнат успех като инвеститори. Неговата формула за успех е трудоемка, но ефективна. Съгласете се, че в която и да е област, знанието е от огромно значение за успеха. Информираните хора винаги са по-напред от всички останали.Raymond-Dalio-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Далио започва да инвестира на 12 годишна възраст, когато купува акции на авиокомпания. Тази инвестиция му носи три пъти по-голяма печалба. След като завършва образованието си, работи като трейдър и брокер. През 1975 основава Bridgewater Associates в апартамента си. През 2017 компанията му управлява активи за над 160 милиарда долара. 

Рей Далио казва: „Има два основни подхода при взимането на решение: на база на доказателства и логика( това идва от активиране на главния ни мозък) или на база на подсъзнание и емоции(това идва от по-нисшия ни животински мозък).”

Това, което Далио иска да каже, е, че при инвестирането и търговията на световните финансови пазари е много важно как взимаме решение за търговия. Затова трябва да се наблюдаваме и да следим как взимаме решение. Дали решението е логично и обмислено или е подсъзнателно. Логичните решения водят до по-добър резултат. Kenneth-Cordele-Griffin-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Кенет Грифин започва да инвестира докато учи в Харвард. По това време открива неефективност на пазара на конвертируеми облигации. Събира пари от познати, за да може да започне да търгува и инвестира. Това се случва малко преди кризата от 1987г.  Той печели и от нея. След като завършва образованието си основава Citadel. Тогава е на 21 години и започва да управлява пари на клиенти. Грифин казва: „Кешът също е позиция“. 

Това, което можем да научим от това изказване, е, че не трябва да се притесняваме да държим свободен кеш, ако не можем да открием подходяща инвестиция. По време на криза, често се случва кешът да е една от най-добрите инвестиции. В момента например Бъфет държи голяма позиция в кеш.Sir-John-Marks-Templeton-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Сър Джон Темпълтън е признат за един от най-добите инвеститори. Фондът му Templeton Growth Fund е давал средна годишна възвръщаемост от 15.00 % за период от 38 години. Освен велик инвеститор, той е и филантроп като е дарил над 1 милиард долара. Той казва: „ Бичият пазар е роден от песимизъм, израства със скептицизъм, остарява с оптимизъм  и умира в еуфория. Моментът с най-много песимизъм е на-добрият момент за покупка и времето на максималния оптимизъм е най-доброто врем за продажба“.

Сър Джон Темпълтън отлично е разбирал настроенията на пазарните участници. Пазарният оптимизъм и песимизъм можем да следим от така наречените сентимент индикатори. Идеята му е да се възползваме от екстремните настроения на пазарните участници.Peter-Lynch-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Питър Линч управлява Magellan Fund на Fidelity Investments. Между 1977 и 1990 фонда постига средна годишна доходност от 29.20%. Това е повече от два пъти доходността на S§P500. Той също е автор на няколко книги за инвестиции. Питър Линч казва: „Много повече пари са загубени от инвеститорите които се готвят за корекция или очакват корекция, отколкото са били загубени през самата корекция“.

Очакването на корекция може да е свързано с дълги периоди на чакане, които така и да не дойдат. Например, за последните 12 години S§P500 се движи възходящо, като корекциите са малки. Това показва, че логиката на Питър Линч е работеща към момента. Важно е какво става сега, а не какво очакваме, защото очакването може да не се сбъдне.John-Bogle-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Джон Богъл е основател на The Vanguard Group и е създател на първия индексен фонд. Това довежда до революция на финансовите пазари, заради по-ниските разходи при използването на индексен фонд. Той предпочита инвестирането пред спекулата, търпението и намаляване на разходите. Джон Богъл казва: „ Ако имате проблем да си представите загуба на пазара на акции от 20.00% не трябва да участвате на пазара на акции“.

Джон Богъл иска да подчертае, че корекциите са нормални и трябва да ги приемем като естествена пазарна характеристика. Ако не можем да ги приемем и се страхуваме от загуба тогава ще започнем да правим глупости като закриване на позиции, продаване на загуба и др.

Ed-Seykota-suvet-za-investirane-i-turgoviya

Ед Сейкота се запалва се по търговията на световните финансови пазари, след като прочита за механична система за търговия на Ричард Доничан.

Сейкота търгува със стоки като злато, сребро, пшеница, петрол и т.н. като е пионер в използването на компютъризирани системи за търговия. Определян е като един от най-добрите трейдъри в света. През деветдесетте година на миналия век има средна доходност от 60.00% дори след удържане на такси.

Ед Сейкота казва: „Елементите на добрия трейдинг са 1.Орязване на загубите, 2.Орязване на загубите, 3.Орязване на загубите. Ако следвате тези правила може и да имате шанс“. 

Ограничаването на загубите е проповядване от много инвеститори и трейдъри.  Ако се замислим причината за голяма загуба е егото, което ни казва, че ние не можем да загубим толкова много. В крайна сметка, ако не можем да вземем нормална загуба ще ни се наложи да приберем по-голяма. Това е в състояние да ни извади от играта. Ето защо минимизирането на загубите е толкова важно.

Ако искате да започнете да търгувате и инвестирате на финансовите пазари разгледайте нашия сайт. На него ще откриете 2 платформи подходящи за търговия на световните финансови пазари Мета Трейдър 4 и Карол Дилинг и 1 платформа подходяща за инвеститори – Trader Workstation на Interactive Brokers. Ако имате въпроси винаги може да се свържете с нас.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Заглавие на коментар: 10 Безценни Съвета от Великите Трейдъри и Инвеститори 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.