Как да вземем печалбата от форекс пазара?

Трябва ли да използваме take profit нива за прибиране на печалбата на форекс пазара

Как да вземем печалбата от форекс пазара?

Представете си следната ситуация – търгувате на форекс пазара, натрупали сте добра печалба.  Доволни сте, мощни щастливи вълни заливат тялото Ви. Трудът, подготовката и  анализирането на форекс пазара започва да се отплаща. Искате да приберете печалбата. Но как да го направите? Да натиснете бутон „close”, да сложите лимит поръчка за прибиране на печалбата, да следвате пазара със стоп, да закриете част от позицията?  Кое е правилното решение?

Резултата от всяка форекс сделка се формира при закриване на позиция. Нашето представяне е в пряка зависимост от закриването на позициите. Ако има една основна трейдърска максима тя е „Загубите ги закриваме докато са малки, печалбите ги оставяме да нарастват“. (Тя е толкова фундаментална колкото „May the force be with you”). Основният въпрос е как да оставим печалбата да нараства. Нека да разгледаме няколко популярни начина.

 Закриване на форекс сделката без предварителен план

При този метод закриваме когато видим печалба, правим го интуитивно, без план. Това може би е най-лошия вариант за закривана на позиция на форекс пазара. Проблема е, че сме склонни да закриване позиция рано, за да си гарантираме печалба. Достатъчни ли са тези печалби, за да е печеливш форекс бизнеса ни? Най-вероятно не.

Използване на лимит поръчка за закриване на определено ниво

Друг разпространен метод за закриване на позиция при търговия на форекс пазара е чрез слагане на лимит поръчка на ниво, на което искаме да приберем печалбата. Това е така наречената „take profit”  поръчка. Обикновено се разполага преди важни нива, които смятаме, че цената няма да преодолее.

Проблема с такава поръчка е, че след като поръчката бъде активирана цената може да продължи след нея и ние да сме прибрали печалба твърде рано. За да избегнем този недостатък можем да разположим take profit нивото като се съобразим с по-голяма графика. Например, ако търгуваме форекс по едночасова графика можем да потърсим take profit ниво на четири часова графика.

Все пак можем да използваме поставяне на take profit ниво на форекс пазара в ситуации, в които не можем да следим развитието на сделката. Тогава можем да сложим take profit ниво и същевременно да разположим пълзящ стоп.

Изпробвайте поставянето на take profit поръчки в Карол Метатрейдър 4 като отворите безплатна демо сметка, на която можете да се упражнявате.

Използване на пълзящ стоп на форекс пазара

Пълзящият стоп (trailing stop) се мести само по посоката, в която сме открили позиция. Задава се някаква стъпка, с която да се премества и следва цената на дадения форекс инструмент. Така риска от отворената ни позиция само намалява. В един момент пълзящият стоп може да мине над нивото на откриване на позиция и това ни гарантира, че ще имаме печалба.

Но как да съобразим с каква стъпка да се мести стопа т.е. с колко да следва цената? Можем да помислим за волатилността на валутната дойка, времевия период на който търгуваме, стратегията ни за търговия, за да определим по-точно параметрите на пълзящия стоп. Виждате, че трябва добре да познавате форекс пазара и валутната двойка, която търгувате.

Използването на пълзящ стоп на форекс пазара е добър избор, когато не можем да сме на компютъра и да следим сделката. Също е добър избор, ако имаме открити няколко сделки и ни е трудно да следим всичките.

Закриване на част от  форекс позицията при достигане на дадено ниво

Когато дадено ниво, на което очакваме да започне корекция бъде достигнато и не искаме да губим печалба от форекс търговия, можем да закрием част от позицията, за да приберем определена печалба. Останалата част от позицията можем да оставим, за да максимизираме печалбата. Това има няколко положителни страни. По-спокойни сме, че вече имаме печалба и дори започналата корекция да изтрие част от нея, ние все пак сме спечелили нещо. Друго предимство е, че няма да имаме големи колебания в кривата на доходност и тя ще е по-плавна.

Следване на цената на дадения форекс инструмент със стоп

Търгувате на форекс пазара и по тренда? Искате ли да хванете колкото се може повече от него? Тогава следване на тренда със стоп е вариант, който си струва да обмислите. При него местим стопа ръчно под все по-високите дъна. Съгласете се, че за един бичи тренд трябва да има все по-високи дъна. Когато дадено важно дъно бъде пробито в низходяща посока това често означава, че цената или е в странично движение или започва мечи тренд. Тогава идеята поради, която сме открили позиция вече я няма и е логично да помислим за закриване на позиция.  Следване на тренда със стоп е добър избор за всяка тренд следяща система.

Печалбата се формира при закриване на позиция. Умните решения, планирането и куража при изпълнението се отплащат. Умно решение е да минимизираме разходите при форекс пазара. На форекс пазара основния разход е под формата на спред. Едни от най-ниските спредове (започващи от 0.4 пипа при eur/usd, 0.4 за usd/jpy, от 0.5 за gbp/usd) за търговия на форекс пазара ще откриете в нашата платформа Карол Мета Трейдър 4.

Отворете демо или реална сметка, намалете разходите и изпробвайте начините за прибиране на печалба!

 

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.