Най-великите Трейдове на Всички Времена

Най-великите трейдове на всички времена

 

Вдъхновение, кураж, точен анализ, силата да вървим срещу общоприетото мнение! Тези реални истории ще Ви разкажат за невероятните трейдове правени през годините. Ще Ви вдъхновят да откриете трейдъра в себе си.

Нека най-напред да помислим какво прави една сделка на пазара на акции невероятна? Какво ще Ви накара да разказвате историята пред приятели и пред децата си? Вероятно това е печалбата? Не трябва да изключваме прозорливостта, куража и вярата в себе си. Не на последно място трябва да сме точния човек на точното място. Това значи да сме подготвени за възможностите, които предлагат световните финансови пазари.

Jesse Livermore прави 100 милиона долара по време на голямата депресия през 1929

Най-великите трейдове на всички времена

Вероятно знаете, че Jesse Livermore е един от най-добрите трейдъри и инвеститори не само на своето поколение.  Точно преди кризата от 1929 година той забелязва, че пазара на акции е станал прекалено спекулативен.

Вместо да купува акции той започва да ги продава. Не след  дълго цените започват да падат. Тази негова прозорливост му носи 100 милиона долара. Това се равнява на около 1 милиард долара днес.

Късите продажби на Paul Tudor Jones по време на черния понеделник – над 100 млн.

Най-великите трейдове на всички времена

По същия начин като Livermore, Paul Tudor Jones осъзнава, че акциите са надценени в края на 80-те години. Започва да продава малко преди спада.

Интересното в случая е, че спада през есента на 1987 е изненада за много пазарни участници. Индекса S&P 500, който включва 500-те най-големи щатски компании се срива с двуцифрена стойност в рамките на една сесия.

Общия спад за индекса е от 22.00%. Paul Tudor Jones прави печалба от над 100 милиона долара.

300 милионната сделка на Andy Krieger

Най-великите трейдове на всички времена

Andy Krieger е млад и амбициозен банков трейдър. Той забелязва, че в резултат на Черния понеделник и страховете да не се повтори, много хора започват да купуват валути различни от долара.

Осъзнавайки тази нерационалност, той започва да продава чрез опции новозеландски долар. Не се знае колко точно е печалбата му, защото е член на банков тръст и може да ползва голям заемен капитал.

Предполага се, че е спечелил между 300 милиона и 1 милиард. Това му носи бонус от 3 милиона долара.

Jim Chanos и залога му срещу Енрон500 милиона

Най-великите трейдове на всички времена

Jim Chanos става известен със своя песимизъм за пазара на акции в началото на века. Той казва „Виждал съм повече акции да падат до нула отколкото да поскъпват до безкрайност“.

Chanos е един от малкото инвеститори, които се задълбочават в отчетите на Енрон. Така открива проблемите в компанията и разбира, че акциите са надценени. Както вече се досещате той започва да продава акцията. Не след дълго медиите гръмват за проблемите в компанията. Акцията потъва като Титаник. Chanos прави 500 милиона долара от сделката.

George Soros и залога му срещу британския паунд – 1 милиард

Най-великите трейдове на всички времена

Вероятно всички сте чували историята. Тя често се разказва отново и отново в статии и форуми в интернет. Мразен или обичан Сорос и екипа му забелязват, че има дисбаланс между британския паунд и германската марка.

Инфлацията във Великобритания се е  повишила три пъти, като това не се е отразило на курса на паунда.

Сорос започва да взима заеми и да продава паунда срещи германската марка. Централната банката на Англия започва агресивно да повишава лихвените нива. Това плаши трейдърите и инвеститорите. Те започват панически да продават паунда. За един ден той пада с 22.00%, а това е огромно движение на валутния пазар. Сорос печели 1 милиард долара от сделката.

Stanley Druckenmiller и залозите му върху германската марка – 1 милиард

Най-великите трейдове на всички времена

Druckenmiller е бил в екипа на Сорос. Също като него експертизата му е  на валутния пазар.

Когато пада берлинската стена Druckenmiller преценява, че обединението на Германия ще повлияе негативно на германската марка. Причината е, че стойността и трябва да отразява новата икономическа реалност. Той продава германската марка и заедно със Сорос правят 60.00% доходност.

Следващият му залог върху германската марка е, че тя ще поскъпва. Ситуацията е следната: След като Сорос продава паунда, Druckenmiller осъзнава, че инвеститорите ще предпочетат сигурно убежище за парите си и ще има ръст на покупки на германски марки. Затова Druckenmiller започва да купува германски марки. Печели 1 милиард долара от тази сделка.

John Paulson и залогът срещу жилищния пазар в САЩ – 15 милиарда

Най-великите трейдове на всички времена

Както знаете „голямата рецесия“ от 2007-2009 води началото си от жилищния пазар в САЩ. По това време става все по-трудно домакинствата да обслужват ипотечните си заеми.

Пазара на недвижимо имущество изглежда е достигнал връхната си точка. Това прави впечатление на John Paulson. Той започва да залага на срив на жилищния пазар. До края на 2007 Paulson прави над 15 милиарда долара.

David Tepper и банковите акции – 7 милиарда

Най-великите трейдове на всички времена

През 2009 година финансовата криза е към края си. Настроенията са мрачни, няколко големи банки са фалирали. Инвеститорите се отдръпват от банковия сектор и банковите акции.

David Tepper преценява, че това е перфектен момент да купи банкови акции. Започва да проучва оцелелите банки и тяхната стабилност.

Тази негова проницателност и кураж му носят 7 милиарда долара.

 

 

 

Изглежда успехът отива при смелите! А всяка от тези вдъхновяващи истории е достойна за филм. В действителност някои от тези велики трейдове са станали основа за холивудски блокбъстъри.

Влезте в света на финансовите пазари с реална сметка за търговия с реални акции тук. Нашето партньорство с Interactive Brokers Ви дава достъп не само до акции, но и до опции, ETF-и, фючърси, валути и др.

Ако искате да се възползвате от валутния пазар и имате познания за него отворете сметка в МТ4 тук.

Тук можете да намерите сравнение между различните ни платформи.

 

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

* По материали на https://vocal.media/trader/greatest-stock-market-trades-ever-made

 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.