Futures vs ETPs and Cash Instruments

black-and-white-investment-statistics

black and white photo of investment graphics

 

Искам да инвестирам в суровини! Как мога да го направя ?

 

Инфлация. Енергийна криза в Европа. Война и рестрикции. Пазара гледа към суровините (Енергийни, Индустриални метали, Агрокултури) поради множество причини. 

Щатския петрол отново е в backwardation (доставка през юни струва повече от доставка през юли, въпреки че петролът ще трябва да се съхранява с един месец повече). Повече за този феномен прочетете в статията ни ➜  https://karollbroker.bg/blog/petrol-s-glavata-nadolu/ 

 

Широкоразпространено и погрешно схващане е, че можем да инвестираме „директно“ в дадена суровина чрез финансов инструмент. Не съществува „spot“ пазар (Самата “spot“ сделка би била: вие давате пари и получавате веднага физическата суровина). Суровините основно се търгуват чрез договори за бъдеща доставка. Основните методи за инвестиране в този клас активи са:

 

Предимства Недостатъци
Futures * Търгува се на борса(Прозрачност)
* Възможност за leverage
* Богата гама от продукти
* По-голям капитал
* Необходима  експертиза заради margin-а и ако желаем да roll-нем фючърса
ETPs * Без данък върху печалбата
* Без leverage
* Без нужда за roll-ване
* Възможна е малка разлика с фючрсния пазар
* Малко на брой инструменти
Cash Instruments * Елегантен начин за “дирекнта” експозиция към суровини
* Възможност за участие и с малък обем
* Възможност за leverage
* Богата продуктова гама
* Възможна е малка разлика с фючрсния пазар
* Лихва за финансиране

Futures

Фючърсът е договор за доставка на определена суровина на бъдеща дата. Цената за бъдещата доставка се определя от „пазара“, тъй като продуктът се търгува на борса. Договорите са стандартизирани като размер (пример: най-малкият фючърс върху петрол е за 100 барела; най-малкият фючърс за алуминий е за 25 тона).

 

A table of Feautures

 

Фючърсът има дата на доставка, ако желаем да сме все още инвестирани след тази дата, трябва да затворим сегашния фючърс и да закупим следващия (Futures roll over).

 

С оглед спецификите на продукта, този инструмент е вероятно по-подходящ за инвеститори с по-голям опит и капитал на разположение.

 

Търгувайте фючърси през Interactive Brokers ➜ https://karollbroker.bg/bg/platforma-za-targoviya-s-aktsii-na-mezhdunarodni-pazari

ETPs

Това е един от най-достъпните начини за експозиция към пазара на суровини. Инвестира се в структура подобна на фонд, която от своя страна инвестира физически или чрез фючърси в дадена суровина или кошница от суровини.

 

Предимство е, че не се дължи данък върху реализираната печалба, тъй като тези продукти се търгуват на европейски борси. Недостатък е че сме ограничени от към възможни суровини за инвестиране. Можете да разгледате какво налично от тук ➜ https://www.justetf.com/en/find-etf.html?assetClass=class-commodities

 

Инвестирайте в борсово търгувани продукти през Interactive Brokers ➜ https://karollbroker.bg/bg/platforma-za-targoviya-s-aktsii-na-mezhdunarodni-pazari

CFD cash instruments

Това е синтетичен инструмент, целящ да следва дългосрочно цената на дадената суровина. Този вид инструмент е най-близкото до „безсрочен фючърс“. Чрез платформата Карол Дийлинг, лесно можем да определим обема на позицията и капитала, който рискуваме. Минималния обем за щатски петрол е 8 барела (значително по-малък от този при търговията с фючърси)!

 

CFD Cach instruments

 

Търгувайте кеш инструменти върху над 30 суровини чрез Карол Дийлинг ➜ https://karollbroker.bg/bg/platforma-za-cfd-targoviya

 

Ако все още се колебаете кой най-подходящ за вас начин за инвестиране в суровини, не се колебайте да ни потърсите на 02 4008 246. 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.