Как Лесно да се Възползваме от Спада на S&P500 и Останалите Пазарни Индекси?

new-tortk-stock-exchange-black-and-white-photo

През 1907 година Джеси Ливърмор печели 3 милиона долара за ден от продажби на „късо“ като залага на спад на цената. Това се равнява на 100 милиона долара днес.
Той прави същото през кризата от 1929 печели над 100 милиона и прозвището „голямата мечка“.

През 1987 година няколко дни след „черния понеделник“ Луис Борселино печели 1,3 милиона долара за половин минута възползвайки се от високата волатилност(движението на цената за единица време) на S&P500.

Charlie Ledley става първообраз за филма “The Big Short” като печели от нестабилността през 2007 година.

Това са само част от историите на хора успели да спечелят от спад на цената на даден финансов актив. Към тези истории можем да добавим и редица други като тези на Пол Тюдор Джоунс, Джон Поусън, Луис Бейън и др.

Общото между тези истории е проницателността на тези хора и наличието на възможност за печалба от спад, който се очаква да започне или вече е започнал.

Вие също можете да продавате на „късо“ в платформата Карол Дилинг, като направите регистрация за реална сметка.

Съществува ли такава възможност сега?

Исторически погледнато основните пазарни индекси в дългосрочен план се движат възходящо. Това продължително покачване е съпътствано с временни спадове на цената.
От 1950 година при S&P 500 има десет спада с поне 20%. Най-дългия продължава 929 дни, а най-късия е през 2020 за период от 33 дни. Средната продължителност е 388 дни.

В процентно изражение спадовете изглеждат по следния начин:

  • 2007-2009 -57% за период от 1.4 години.
  • 2000-2002 -49.1% за период от 2.5 години.
  • 1987 -33.5% за период от 101 дни.
  • 1980-1982 -27.1% за период от 1.7 години.
  • 1973-1974 -48% за период от 1.7 години.
  • 1968-1970 -36.1% за период от 1.5 години.
  • 1966: -22.2% за период от 240 дни.
  • 1961-1962 -28.0% за период от 196 дни.
  • 1957 -20.7% за период от 99 дни.

Спадовете от 1900 г. до 1950 г. показват сходни характеристики, като има още 11 спада с 20 и повече процента.

Въпреки недостатъчното статистически данни трябва да приемем, че тези спадове обикновено продължават около година т.е. времевия прозорец е ограничен, а движенията са доста силни.

В Карол Дилинг може да търгувате с над 70 различни индекса и контракти върху индекси. Отворете реална сметка тук, за да се възползвате от пазарните възможности.

macrotrends-historical-chart-data

Източник: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data

Текущият спад при S&P 500 започна в началото на тази година. От началото на годината до момента (23.06.2022) основните американски индекси са се понижили S&P 500 с 20.95%, Nasdaq 100 с 28.92%, а DJIA с 16.05%.

Изглежда към момента е по-вероятно текущия спад да продължи. Подобно мнение изрази Ray Dalio като фонда му Bridgewater увеличи късата си експозиция в европейски акции.

Как можем да се възползваме?

За да можем да се възползваме трябва да има план, идея или система за търговия.
Всички системи за следване на тренда или за суинг трендинг по посока на тренда биха дали добри резултати при наличие на силно движение.

Можем да разработим собствена система за търговия на база на наблюденията и опита ни. Като цяло трябва да спазваме една основна идея: след като сме открили силно движение в една посока да останем по него колкото се може по-дълго. При спад цената прави все по-ниски върхове и по-ниски дъна. Идеята е да участваме докато това движение продължава.
На помощ идват различни индикатори, но най-добре да използваме чисто пазарно движение и колкото се може по-малко индикатори.

Друго важно правило е, че печалбата се формира при закриване на позиция т.е. трябва предварително да определим как ще закрием позиция и при какви условия. Още полезни съвети вижте тук.

За да се възползваме от текущите възможности, които ограничения времеви прозорец предлага трябва да открием сметка за търговия. Тук ролята на добрата платформа за търговия е решаваща.

Платформата Карол Дилинг е модерна, мощна, интуитивна и лесна за използване. В нея освен традиционните индекси от САЩ и Европа ще намерите и такива, които много рядко се срещат. Такива индекси са Poland 25, Netherlands 25, South Africa 40.

karoll-dealing-platform-markets-printscreen

 

 

 

 

 

 

Този голям избор на инструменти, ниските разходи и добрите условия прави платформата предпочитана за търговия с индекси. Отделно ще имате достъп до търговия със петрол, злато, сребро, акции(американски и европейски), валути и облигации на едно място. Чрез мобилното приложение пазарите ще са винаги с Вас. Отворете реална сметка тук.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност) на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.
*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.