ETF-и върху облигации

etf-vurhu-obligatsii-trader-workstation-interactive-brokersТрадиционно, когато настъпва есента, инвеститорите започват да се притесняват от спад на пазара на акции. Историята показва, че често корекциите се развиват през този период от годината.  За хората, които обичат фактите, ще припомним, че 28.10.1929 поставя началото на голямата депресия. На 19.10.1987 е „черния понеделник“, когато DJIA пада с 22.60%. На 12.10.2007 започва световната финансова криза. През 2018 също имаше корекция, която започна на 04.10.2018. 

Как инвеститорите предпазват капиталите си?

Единият вариант е да се мине в кеш. Това означава, че голяма или цялата част от парите ни, които са били инвестирани в акции, остават свободни. Проблема е, че това не носи доходност. При този вариант, инвеститорите чакат пазара на акции да започне да се възстановява, за да купят отново.

Друга възможност е покупка на валута/валути убежище. Обикновено има паричен поток насочен към покупка на валути считани за убежище. Такива са японска йена(JPY), швейцарски франк(CHF) , американски долар(USD). Обикновено те поскъпват по време на спад.

Трети вариант е покупка на облигации. Друг типичен паричен поток е генериран от продажба на акции(ETF върху акции) и покупка на облигации(ETF върху облигации). Това е типично за периоди на икономически сътресения. Идеята е, че инвеститорите считат облигациите за по-безрисков актив в сравнение с акциите. Затова продават позициите си в акции и купува облигации. Когато пазара на акции започне да се движи възходящо и апетита за по-рискови активи се завърне, инвеститорите се освобождават от облигациите и се връщат към акции. Най-практичният вариант е подобни операции да се извършват чрез  ETF, заради ниските разходи и липсата на такси за държане на тези активи.

Както знаете ETF се базират на някакъв актив, който следват. Повече за това какво е ETF може да прочетете тук. Както съществуват ETF-и върху индекси и стоки, така съществувате и ETF-и върху облигации.

Облигацията е документ за предоставена сума на кредит. Издателя се нарича емитент. Основната разлика с акциите е, че акциите са документ за собственост в дадена компания, а облигациите са документ за дълг. 

В зависимост от емитента съществуват корпоративни, държавни, общински облигации.  Затова и ETF-и върху облигации могат да са ETF-и върху корпоративни облигации, върху държавни облигации, върху общински облигации, върху развиващи се пазари и върху развити пазари. 

В зависимост от срока на облигацията можем да имаме краткосрочни (до 3 год.), средносрочни (до 10 год.) и дългосрочни облигации ( 10-30 год.). Продължителността, за която купуваме даден ETF върху облигации, не зависи от периода на облигациите. Това значи, че можем да продадем обратно даден ETF когато решим.

Защо инвеститорите купуват облигации или ETF върху облигации?

Облигациите се приемат за по-ниско рисков актив от акциите. Доходността при облигациите е по-ниска в сравнение с доходността при акции. Инвеститорите ги купуват, когато предпочитат по-ниска, но по-сигурна доходност. Разбира се, колкото по-надежден е издателят на облигациите, толкова по-добре. В периоди на криза, когато пазара на акции се движи низходящо, се наблюдава засилен интерес към облигации. 

На пръв поглед това изгледжа сложно, но в платформата Trader Workstation на водещия амеркански брокер Interactive Brokers се прави буквално с няколко клика на мишката.

Примери за различни ETF върху облигации.

Вариантите са много, като всеки може да избере различен ETF с различни характеристики.

Време е разгледаме няколко конкретни ETF върху облигации.

Xtrackers II Eurozone Government Bond 1-3 UCITS ETF (X03B). 

Този ETF отразява представянето на облигации деноминирани в евро на пет страни от еврозоната(Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания). Срока на падеж, който остава на тези облигации е 1-3 години.

Xtrackers-ii-Eurozone-Government-Bond 1-3-UCITS ETF-(X03B)-grafika-posledni-5-godini-trader-workstation-interactive-brokers

Седмична графика на X03BT  за последните 5 години източник Trader Workstation

Както се вижда от графиката на инструмента, последното покачване започва през есента на 2018 година, когато започнаха колебания на пазара на акции.

Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF(XUTD)

Ако искаме да инвестираме в американски облигации, един от вариантите, който можем да използваме, е ETF – Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF(XUTD).  В него са включени американски облигации с поне 18 месеца до падеж. 

ETF-Xtrackers ii-US-Treasuries-UCITS-ETF-(XUTD)-grafika-ot-nachalo-na-suzdavane-trader-workstation-interactive-brokers

Седмична графика на XUTD от началото на създаване. Източник Trader Workstation.

От графиката на инструмента се вижда, че в момента има силен възходящ тренд, подкрепен от покачване на обема.

Вариантите за избор на ETF върху облигации е наистина неограничен в платформата Trader Workstation. Можем да избираме ETF върху облигации от цял свят с  различен падеж. Това помага да диверсифицираме портфолиото си съобразно целите, които сме си поставили. 

Както споменахме преди малко, когато пазара на акции се движи низходящо, типично има паричен поток към пазара на облигации. Затова може да направим същото нещо, което правят и големите фонд мениджъри. По време на спад на пазара на акции да насочим част от парите си в облигации.

Isheres usd Tres 20Plus YR (IDTL)

Последно ще разгледаме ETF върху американски облигации с падеж след над 20 години. Името на този ETF е Isheres usd Tres 20Plus YR(IDTL). Ето как се представя този инструмент. 

ETF-Isheres-usd-Tres-20Plus-YR(IDTL)-grafika-ot-nachalo-na-suzdavane-trader-workstation-interactive-brokers

Седмична графика на IDTL от началото на създаване. Източник Trader Workstation.

От графиката виждаме, че от октомври 2018 година, инструмента  е в силно покачване. 

Това показва, че е интересен за покупка от страна на пазарните участници т.е. има засилен паричен поток към него.

ETF върху облигации са сериозна иновация с която обикновените хора имат достъп до пазара на облигации, на който доскоро можеха да търгуват главно професионалисти. Свободата на избор е от голямо значение за постигна на целите, които си поставя всеки един инвеститор. С платформата Trader Workstation предлагана от Карол всеки може да бъде сериозен инвеститор също като големите имена в тази област.

Бъдете първите, които научават за най-новия ETF на Фокус, като се абонирате за рубриката!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.