Как да преодолеем песимизма и негативността при търговията на международните пазари?

statue-bull-negative-and-pesimistic-emotions-when-trading

Когато стане въпрос за трейдинг или инвестиране на световните финансови пазари много хора се сещат, че водещите емоции са страх и алчност. И друг път сме говорили, че това клише представя хората като твърде ограничени относно чувствата и емоциите им. Всъщност,  това остаряло разбиране ни кара да пренебрегнем други не по-малко важни емоции, които ни пречат да търгуваме добре.

Понякога може да влезнем в негативна серия. Това значи да имаме поредица губещия сделки. В други случаи човек, който е начинаещ все още може да няма печалби. В  такъв момент песимизмът и негативността започват да се загнездват в съзнанието ни.  Тази негативна и ниска енергия оказва отрицателно влияние върху възможностите ни за търговия и върху представянето ни. Всъщност ни кара да влезем в една отрицателна спирала. Например, негативизма ни кара да се чувстваме зле и да се уморяваме по-бързо, защото хабим допълнителна ментална енергия да се съпротивляваме на това чувство. Това намалява фокуса и концентрацията ни. Това води до грешки. Грешките водят до нови загуби.

Какво е правилното решение?

Какво винаги правилното решение е да предприемем действия за излизане от това състояние.

Най-напред трябва да се освободим от негативните чувства. Това може да стане чрез метода Седона.  Същността му се състои в това да приемем чувствата си, а не да се съпротивляваме на тях. След като ги приемем и ги изпитаме ги освобождаваме и те излизат от нас. Това освобождава менталната ни енергия, заета в борбата с негативните чувства. Обикновено започваме да се чувстваме по-добре и по-уверени.

Следващата стъпка е да разберем причината, поради която не се справяме добре. Причините могат да са следните, като е възможно да имаме комбинация от по-долу изброените.

Причина 1: Липса на опит

Може да нямаме опит,  знания или да кажем подходяща система за търговия. Ако проблем е този трябва да намалим броя сделки, дори да минем на демо сметка, докато не натрупаме нужните знания и опит. Добра идея е да направим списък на нещата, при които изпитваме трудност. Например, не откриваме позиция навреме, закриваме рано и т.н. Може да направим проучване в Интернет как може да ги разрешим. Едно от най-добрите места с много полезна информация е тук. След това да направим план как да ги отработим една след друга. Под план разбирам не само да ги напишем, а да следим прогреса си ден след ден и си даваме оценки за свършената работа.

Причина 2: Страх

trader-fearing

Друга възможност е да сме се поддали на страх. Може да е страх от загуба или страх да не сгрешим. Това да ни е накарало да действаме предпазливо и да променим начина, по който гледаме на пазара.  Трябва също да имаме в предвид, че всяко чувство носи свое послание. Добре е да се опитаме да разберем дали страха ни е оправдан или не. Например, страха може да ни казва, че нямаме добър план за търговия или да казва, че не сме подготвени добре. Когато разрешим проблема зад страха, той ще се разсее.

Ако зад чувството на страх не можем да открием причина, може би страха е неоснователен.  Затова трябва да се освободим от натрупания в нас страх. Може да използваме Седона метод, който описах по-горе.

Причина 3: Промяна в пазара

Друга възможност е пазара да се променил и нашия начин на търговията не му съответства. Ако това е така, трябва да разберем каква е причината. Възможно е волатилността да се е покачила или намалила. Може да измерим волатилността с индикатора ATR. Система, която е работила при висока волатилност, ще губи своята ефективност, когато волатилността намалява. И обратно, ако имаме система работила при ниска волатилност, повишената волатилност ще развали системата. Тук има едно просто правило, което може да обмислите. При по-висока волатилност, често най-добре си представят по-краткосрочни системи за търговия. При ниска волатилност, по-добре се представят дългосрочни системи за търговия. Например, един  плавно покачващ се тренд с ниска волатилност ще създаде добри условия за  тренд следяща система.

Каквато и да е причината, която ни кара да се чувстваме негативни, винаги може да бъде разрешена. Често помага да станем от компютъра и да си дадем допълнителна почивка. Време прекарано в забавления с любими хора и същества (домашни любимци) помага да се възстановим.

Научете още полезни неща за търговията на световните финансови пазара на безплатните ни обучения!

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.