Стратегии за инвестиране и търговия с ETF: Asset Allocation

strategii-za-etf-turgoviya-asset-allocation

В поредица от няколко статии, ще разгледаме популярни стратегии за инвестиране и търговия с ETF. В първата статия от поредицата разгледахме как можем да купуваме ETF  на равни месечни вноски. Може да прочетете статията тук.

Стратегията, която ще разгледаме  днес, е Asset Allocation. Това е стратегия, при която разпределяме части средствата ни, между различни активи.   По този начин, формираме портфолио от активи.

Такива активи са акции, облигации, недвижими имоти, стоки и кеш.  Разбира се, идеята е да диверсифицираме между тях. Така всеки може да разпредели спестяванията си, в зависимост от целите си, инвестиционния си хоризонт и търпимостта към риск. 

Целите обикновено се изразяват в желана доходност. 

Инвестиционния хоризонт е толкова по-голям, колкото по млади сме. 

Толерантността към риск е индивидуална характеристика. Хората с голяма толерантност към риск са склони към търсене на по-висока доходност и имат по-голяма търпимост към спад на капитала.

Например, когато сме в 20-те си години може да инвестираме 100% в ETF върху акции, защото имаме дълъг инвестиционен хоризонт и по-голяма толерантност към риск. Но когато влезем в 30-те си години и имаме промени в живота си като семейство, деца и покупка на дом може да намерим по-слабо агресивен подход. Например, може да притежаваме инвестиции, от които 60.00% са в ETF върху акции и 40% в ETF и върху облигации. Целта е да приемем по-плавна доходност, за да намалим колебанията в капитала.

Едно нещо е ясно – няма една проста формула, която да открие  правилното разпределение на активите за всеки човек. Време е да разгледаме няколко модела за формиране на портфолио.

Asset Allocation е в зависимост от възрастта

Силно разпространено е правилото да извадим годините си от 100, а полученото число да използваме като процент от портфолиото си, който да бъде инвестиран в акции. Например, ако сме на 40 години, то 60.00% от средствата с които разполагаме трябва да са инвестирани в ETF-и върху акции, а останалите в ETF-и върху облигации. Когато станем на 65 години и трябва да се пенсионираме ще имаме 35.00% инвестирани в акции и 65.00% в облигации. Облигациите дават по ниска доходност, но се считат за по-сигурна инвестиция. Това означава, че в края на живота си ще разполагаме с повече облигации, които се приемат за по-ниско рисков актив в сравнение с акциите.

Традиционен модел за диверсификация на активите

Традиционният модел за  разделяне на активите е 60.00% на 40.00%.  Тук се има предвид 60 процента да бъдат инвестирани в ETF върху S&P500(iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD),  а 40 процента да бъдат инвестирани в ETF върху  10-годишни американски облигации(Invesco US Treasury Bond 7-10 Year UCITS ETF EUR Hedged Dist (TRXE)). Много инвеститори използва това портфолио като бенчмарк, за да сравняват доходността при различни разпределения на активите. Една от причините много хора да предпочитат това портфолио е, че обикновено акции и облигации са не корелиращи активи. Това е едно от основните правила при формиране на портфолио,  а именно да открием активи, които не корелират, тоест не се движат заедно в една посока. Според Meb Faber в книгата му Global Asset Allocation, това портфолио дава средно 5.11% реална (без инфлация) годишна доходност.

Портфолио на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет споменава asset allocation в традиционното си писмо до акционерите през 2013. Накратко той загатва, че най-простият начин е да се сложат 10.00% в краткосрочни правителствени облигации на САЩ (например Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF(XUTD)). Останалите 90.00% да се вложат в S& P 500(iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD), при възможно най-ниски разходи. Той вярва, че дългосрочният резултат от тази инвестиция ще бъде по-добре представящ се от повечето си конкуренти. 

Ако искате да инвестирате в компанията на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway може да използвате ETF  символа BRYN в Trader Workstation. Ето как се представя този ETF за последните 5 години.

sedmichna-grafika-BRYN-trader-workstation-interactive-brokers-karoll

  Седмична графика  BRYN източник Trader Workstation

All Seasons Portfolio на Рей Далио

Рей Далио е един от най-известните и разбира се най-добрите фонд мениджъри в света. Под негово управление са активите на Bridgewater. Това е най-големият хедж фонд в света. 

В книгата на Tonny Robins – “Master the Money Game” Рей Далио споменава, своето портфолио All Seasons Portfolio. Идеята му е да се създаде портфолио, което би се представяло добре, както в добри времена, така и в лоши времена. Ето какво съдържа това портфолио: 

Актив Процент от портфолиото Символ(в скобите), в Interactive Brokers *
US large Cap 18.00% First Trust US Large Cap Core AlphaDEX A Acc (FTGG)
US Small Cap  3.00% ETFS Russell 2000 US Small Cap GO UCITS (ETLZ)
Foreign Developed 6.00% Vanguard FTSE Developed World UCITS (VGVE)
Foreign Emerging 3.00% iShares Sustainable MSCI Emerging Markets SRI UCITS (QDVS)
10 Year Bonds 15.00% Invesco US Treasury Bond 7-10 Year UCITS ETF EUR Hedged Dist (TRXE)
30 Year Bonds 40.00% Isheres usd Tres 20Plus YR (IDTL)
Commodities 8.00% ETFS Longer Dated All Commodities GO UCITS (ETL2)
Gold 8.00%

ETFS Physical Gold (PHAU)

*Посочените символи в колона три са за ETF разрешени за търговия от Европейски инвеститори и са примерни. Целта е да илюстрират по-добре идеята, че подобно портфолио всеки може да направи. Не винаги можем да намерим символ, който напълно да покрива актива описан от автора. Например за 30 Year Bonds е показан символ, който е за над 20 годишни американски облигации. Посочените символи не представляват препоръка за търговия. Собствено проучване относно достъпните ETF може да направите на https://www.interactivebrokers.com.

Заключение

Asset Allocation е стратегия, която работи добре. Използва се от повечето хедж фондове в света, като има различни вариации в зависимост от целите, които си е поставил фонда. Като цяло, хоризонтът на инвестиране е дългосрочен. Доходността варира спрямо активите, целите и периода от икономическия цикъл. 

На пазара съществуват много различни платформи, с които можете да инвестирате и търгувате ETF-и. Професионалната платформа Trader Workstation на водещия американски брокер Interactive Brokers обаче, Ви дава възможността да го направите бързо, лесно, сигурно и удобно. Можете да разберете повече за нея тук, а безплатна демо сметка можете да отворите от тук.

 

**Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

2 thoughts on “Стратегии за инвестиране и търговия с ETF: Asset Allocation

 1. Plamen Yonkov

  Здравейте,
  Как физически се случва инвестирането в ETF?
  Сметка ли се открива, българска ли е,
  сметката, възможно ли е периодично захранване, каква е минималната сума?

  1. Партньори, приятели и заинтересовани от ИП Карол лицаПартньори, приятели и заинтересовани от ИП Карол лица

   Здравейте,

   За да купите желания от Вас ETF, е необходимо да имате отворена и захранена сметка за търговия. В самата платформа закупуването става изключително лесно – избирате тикера на съответния ETF и го купувате.

   Откриването на сметка става изцяло онлайн, като сметката се открива при водещия американски брокер Interactive Brokers. Можете да захранвате сметката си когато пожелаете, а минимална сума за откриване на акаунт няма. За да захраните сметката, е необходимо да направите банков превод към Interactive Brokers от Вашата банка или през някоя от алтернативните системи за разплащане като Revolut, Paysera и Transferwise.

   Повече информация можете да откриете на следния линк: https://www.karollbroker.bg/bg/platforma-za-targoviya-s-aktsii-na-mezhdunarodni-pazari

   Ако имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с отдел „Международни пазари“ на е-мейл forex@karoll.bg или на телефони 02 4008242 и 02 4008244

   Поздрави,

   Екипът на ИП Карол

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.