Защо всеки трябва да има система за търговия?

zashto-vseki-ima-nujda-ot-sistema-za-turgoviyaВсички познаваме Исак Нютон като един от най-великите умове на човечеството, който е направил редица важни открития. През 1720 година,  той притежавал акции в дружеството ” Южно морско параходство”. Видял че има несигурност на пазара и решил да продаде акциите си. Всъщност, реализирал 100-процентна доходност. Само след няколко месеца обаче, акциите  на тази компания били в подем и се забелязал див ентусиазъм. Всъщност, Нютон е можел да ги продаде на далеч по-добра цена. Печалбата, която пропуснал да направи, се равнява на три милиона американски долара.

Защо е трудно дори и за интелигентни хора да печелят на финансовите пазари? Нека да разгледаме няколко причини.

Правене на прогнози

Признавам си, че когато започнах да търгувам на световните финансови пазари мислех, че прогнозите на бъдещите цени са ключа към печалба. Прекарах години в изучаване на различни методи на анализ. Проблемът при този подход е, че когато направим прогноза, ние вече се обвързваме с нея. Тя става наше убеждение. Доктор Ван Тарп казва, че  търгуваме не пазара, а нашите убеждения за него. След това е много трудно да осмислим информация, която противоречи на нашата прогноза. Причината е, че искаме да сме прави. От училище знаем, че който е прав изкарва добри оценки. Желанието да са прави е особено силно при изявени професионалисти в дадена сфера, както при Нютон. На финансовите пазари ние подсъзнателно филтрираме всяка информация, която противоречи на нашата прогноза за пазара. Оттук нататък става много трудно да се търгува печелившо.

Слабости в начина ни на мислене

Има все повече емпирични доказателства, че когато трябва да вземат  сложно решение, хората често изтриваме дадена информация, правим обобщения или взимаме решение при непълни данни.

Много грешни решения са можели да бъдат избегнати при по-задълбочен анализ.

Например,  можем да запомним около седем различни източника на информация. Ако имаме няколко монитора с няколко графики на различни инструменти и към тях няколко индикатора става много трудно да преценим цялата информация. Част от нея ще бъде игнорирана или няма да бъде осмислена.

Друга слабост е, че хората бързо вземаме решение без то да е статистически обосновано. Не се задълбочаваме да направим достатъчно голяма проверка, дали даденият метод работи на финансовите пазари. Обикновено са нужни само няколко примера за да бъдат хората убедени, че даденият метод е печеливш. Тези примери не са достатъчни, за да се направи валидно заключение, нито са добре проверени.

Неразбиране на риска

Повечето хора дори не се замислят колко  долара да рискуват във всяка отделна позиция или колко долара общо да бъдат изложени на риск по всички техни позиции. Както опитните трейдъри  знаят, прекомерният риск може да доведе както до  голяма печалба, така и до голяма загуба.  Прекомерният риск и липсата на тествана, проверена и работеща система водят до големи спадове на капитала.

Как да преодолеем тези слабости?

Бихте ли търгували чрез метод, който избягва правенето на прогнози и елиминира повечето психологически грешки, които можем да допуснем?

Търгуването със система е такъв метод, който избягва горните слабости. Предимствата са, че откриваме позиция само, когато сме проверили, че имаме по-голям шанс да спечелим. Управляваме и закриваме позиция по предварително определени правила. Така избягваме правенето на прогнози, защото когато условията бъдат изпълнени имаме открита позиция.

Предимства на система за търговия

Несъмнено, избягване взимането на решение извън рамките на системата  минимизира психологическите грешки, които може да допуснем.

Обикновено хората сме склонни да ставаме самоуверени, когато печелим или депресирани когато губим. Система за търговия избягваме  тази слабост. Също така, тя:

  • ✅ не се влияе от мнението на различни анализатори
  • ✅ не се уморява да изпълнява зададените правила
  • ✅ не хваща настинка или главоболие

Надявам се вече да сте се убедили в предимствата на системата за търговия.

Проверена система за търговия

Всички участници в нашия Курс за разработване на система за търговия ще поучат като бонус напълно завършена и работеща система за търговия. Тази система се възползва от търговия по тренда след специфична консолидация. Друго предимство на тази система е, че се възползва от стоповете на тези участници, които търгуват срещу тренда. Ако сте се ядосвали когато стопа ви е ударен помислете дали бихте искали да минете в другата група и да се възползвате от възможностите, които ви предлагат другите трейдъри. Логиката на системата е контра интуитивна, защото се търгува в моменти когато традиционно бихме открили позиция в противоположна посока.

Ако искате тази система за търговия, заповядайте на Курс за разработване на система за търговия. На него ще научите защо всички успешни трейдъри и инвеститори имат собствена система за търговия. Също какви са компонентите на една система и защо входа в позиция е най-маловажната част от системата. На курса всеки ще разработва собствена система, а като бонус ще получи готовата работеща система за описана по-горе. В допълнение ще има много практика, където всеки ще се упражнява в търговия с бонус системата. Също всички участници ще изпращат седмични доклади до лектора съдържащи техните демо трейдове по системата. Така ще имат обратна връзка дали добре я прилагат. Научете всичко за курса тук.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.