S&P 500 vs Nasdaq 100 – Кой индекс се представя по-добре?

s&p-500-sreshchu-nasdaq-100-koy-indeks-se-predstavya-po-dobre

Гледайки представянето на американските индекси от началото на 2019 се замислих дали Nasdaq 100 се представя в исторически план по-добре от S&P 500. От началото на годината Nasdaq 100 има ръст от 32.05%, а  S&P 500 24.92%. Може би мислите, че в последните години технологичния индекс се представя по-добре от S&P 500, но дали в действителност е така? 

Преди да започнем да сравняваме представянето на двата индекса, трябва да направим едно уточнение. И двата индекса се състоят от сбор от акции, който е различен при двата индекса.

S&P 500 обхваща 500-те най-големи публично търгувани американски компании.

Nasdaq 100 обхваща 100-те най-големи не-финансови компании търгувани на Насдак. Това са основно технологични компании, които обикновено имат по-висок ръст и по-висока волатилност (движение на цената за единица време).

Ето какво е представянето на двата индекса от 1972 до 2018 година.

s&p500-nasdaq100-predstavyane-1972-2018

От таблицата можем да направим няколко заключения.

  • От 1972 до  2018 Nasdaq 100 има по-висока средна годишна възвръщаемост в сравнение с S&P 500.
  • Nasdaq 100 се представя по-добре от S&P 500 през бичите периоди, особено след спад.
  • По време на спадове обаче  Nasdaq 100 се представя по-зле от S&P 500.
  • Няма как да не отчетем почти двойно по-високото стандартно отклонение при Nasdaq 100. Това означава, че цената е много по-волатилна в сравнение с S&P 500.

Кой индекс е по-добър?

Зависи от личните предпочитания и търпимост към риск. Хората, които имат по-висока търпимост към риск, ще се спрат на Nasdaq 100. Обратно, хората, който не могат да понесат голямо колебание на капитала, ще предпочетат S&P500. Също така зависи от това дали сме в период на спад или покачване. По време на спад Nasdaq 100 се представя по-зле, заради по-високата си волатилност.

Един от най-добрите начини да се възползваме от движението на двата индекса е чрез ETF. Това е инструмент, който са търгува на борса като акциите и има ниски разходи. Повече за ETF може да научите тук.

EXXT е европейски ETF, който се базира на Nasdaq 100. Този ETF се търгува в евро и е достъпен за търговия за инвеститори базирани в Европа. От долната графика може да проследите представянето му за последните седем години.

sedmichna-grafika-EXXT

   Седмична графика на EXXT. Източник Trader Workstation

SXR8 е Европейски ETF, който следи представянето на S&P500. Повече за него може да научите на  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD.

Открийте реална сметка за  инвестирате в ETF и се възползвайте от възможностите, които предлагат тези инструменти. Не забравяйте, че предлагаме тази сметка в партньорство с Interactive Brokers. Те са избрани за най-добър онлайн брокер в света за 2019 от престижните Barron’s.

Ако искате да изпробвате условията ни за търговия, може да го направите с безплатна демо сметка.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.