Ще‌ ‌Продължи‌ ‌ли‌ Турската‌ ‌Лира‌ ‌да‌ ‌бъде‌ ‌Магнит‌ ‌за‌ Форекс‌ ‌Трейдърите‌ ‌през‌ ‌2021?‌

turska-lira-magnit-za-forex-traderi

В средата на миналия месец турският президент Ердоган каза, че високите лихвени нива не помагат на Турция. Само седмица след това, на своето последно заседания централната банка на Турция запази основната лихва на 17.00%. 

През януари инфлацията в страната се ускори до 14.97%. Създава ли текущата икономическа обстановка в Турция потенциал за ново поскъпване на турската лира или ще станем свидетели на нова обезценка на валутата?

Турска лира – исторически данни 

През последните десет години турската лира поевтинява спрямо долара. Това поевтиняване е изразено като покачване при валутната двойка USD/TRY (американски долар/ турска лира). В момента на форекс пазара валутната двойка се търгува на нива от 7.17 лири за един долар.grafika-usdtry-istoricheski-danni-karoll-metatrader4

Графика: Форекс USD/TRY Източник: МТ4

В същото време инфлацията в страна се покачва от 5.00% през 2011 година до малко над 25.00% през 2018 година. От следващата графика може да проследите как се е движила инфлацията съпоставена с основната лихва. Последното покачване при инфлацията до 14.97% все още не е отразено на графиката.turska-lira-inflaciya-procent-grafika

Източник: https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi

Каква е прогнозата на Goldman Sachs за турската лира?

Инвестиционната банка Goldman Sachs каза, че тримесечната и прогноза за турската лира е да се търгува в диапазон 7.00 до 7.50 лири за долар. Според банката в по-продължителен период поскъпването на турската лира може да бъде лимитирана поради опита на централната банка  да попълни валутните си резерви, съобщава Reuters.

Какво да следят трейдърите на форекс пазара, който искат да търгуват USD/TRY?

От фундаменталните фактори, които определят движението на валутна двойка най-важно е да следим  инфлацията, действията и изявленията на централната банка, както и изявленията на Ердоган относно паричната политика на страната.

Единомислие за продължаване на затягане на паричната политика (увеличение на лихвените нива) между президента и централната банка ще е положителен фактор за поскъпване на турската лира.

Разногласия по оста централна банка – президент, забавяне или липса на нови увеличения на основната лихва е отрицателен фактор за поскъпването на турската лира. Това бил се отразило като покачване при USD/TRY, тъй като турската лира е втората валута във посочената валутна двойка.

Какво показва техническия анализ на USD/TRY?

Както видяхме в началото на статията USD/TRY е в дългосрочно покачване.

На следващата графика виждаме как цената се връща точно до построената тренд линия, която е дългосрочна подкрепа за цената.grafika-usdtry-trend-karoll-metatrader4

Графика: Форекс USD/TRY Източник: МТ4

Също така цената достига до важно ниво, което е било съпротива за цената. Една от характеристиките на бичия тренд е предишни нива на съпротива да стават подкрепа.grafika-usdtry-trend-vajno-nivo-karoll-metatrader4

Графика: Форекс USD/TRY Източник: МТ4

Какво трябва да следят техническите анализатори на форекс пазара?

Низходящ пробив на посочените линии ще покаже, че турската лира ще продължи да поскъпва. 

От друга гледна точка, ако цента намери подкрепа на посочените линии вероятността да започне ново поевтиняване на турската лира нараства.

Как можем да се възползваме от движенията на турската лира?

За нашите клиенти, който искат да се възползват от движенията на турската лира предлагаме търговия на USD/TRY в платформата Мета Трейдър 4(МТ4).  Фирмите, които искат да се защитят от валутния риск при турската лира, също могат да ползват МТ4. 

Чрез Мета Трейдър 4 клиентите ни имат достъп до най-големия финансов пазар в света – форекс пазара. На форекс пазара се търгуват валутите на различните страни. МТ4 е най-предпочитаната платформа за форекс търговия в света. В допълнение клиентите на Карол в МТ4 се възползват от едни от най-ниските разходи при търговия на  форекс пазара и по този начин разходите им за търговия са изключително ниски поради ниските спредове. Разберете повече за платформата тук.

Проверете условията ни без риск с безплатна демо сметка с 10 000 евро.

Заявете реална сметка за търговия в МТ4 тук.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.