Как да си Поставим Цели за 2021 и с Удоволствие да ги Постигнем?

trader-postavq-celite-si-za-sledvashtite-godina

За 2021 казват, че може маите да се объркали календара си и да са разместили последните цифри на 2012. Ако не сте фаталисти и не вярвате в подобни сценарии, значи сте здраво стъпили на земята и всъщност може да преживеете страхотна година. Независимо дали търгувате форекс, акции, ETF, фючърси върху Bitcoin и т.н. това може да е страхотна година. За да се случи това, трябва да ставаме все по-добри инвеститори и трейдъри. Това става като си поставим ясни цели и ги постигнем. Ако все още четете ще побързам да кажа, че и на мен ми се свива стомаха като прочета за „цели“, таргети“, „постоянство“. Тези скучни думи не разпалват ентусиазма ми. Ако и Вие имате този проблем, имам добра новина за Вас или няколко добри новини. Но най-напред за целите.

Работи ли поставянето на конкретни финансови цели?

Основния проблем е, че всеки инвеститор/трейдър като помисли какво иска през следващата година, започва да мисли за процентна доходност или определена сума зелени банкноти. Поставяйки си такива цели, ние се обричаме на неуспех. Защо? Защото нямаме пълен контрол над резултата. Представянето ни зависи освен от нас и от пазара. Някои години може да няма подходящи условия на пазара и няма да можем да постигнем финансовите си цели.

Поставяне на цели за усъвършенстване на някакъв аспект от инвестирането/трейдинга ни!

Затова трябва да си поставяме цели, които зависят изцяло от нас. Можем да усъвършенстваме някаква наша слаба страна или да подобрим нещо, което не правим толкова добре. Представете си, ако можете по-добре да анализирате дадена компания, да разбирате по-ясно финансови отчети, да четете графиката по-добре или да не бързате да закривате позиция рано. Това са все цели, които са под наш контрол и постигането им ще доведе до повишаване на успеваемостта и приходите ни.

Целите трябва да са постижими, но и да ни карат да се напрегнем

”Прави всяко нещо в живота си, сякаш това ще бъде последното, което ще направиш. И не забравяй, че това, което ще направиш днес ще ехти завинаги във вечността.“

Марк Аврелий

cel-mishena

Човек се развива, когато излезе от зоната си на комфорт. Затова целите ни трябва да ни карат да излезем от тази зона. Но все пак да знаем, че можем да ги достигнем. За да стане това, след като си поставим ясна цел трябва да направим план/график как да я постигнем. Просто планираме какво ще правим всеки ден. Полезно е, ако можем да разбием голямата цел на малки дневни цели. Когато започнем да мислим за днешния ден и малкото, което трябва да направим, не се чувстваме притиснати от голямата цел. 

Следене на прогреса

Трябва да имаме ясни критерии дали сме постигнали дневната си цел. Затова трябва да имаме начин да следим прогреса си. Може да чекваме действията си в екселски файл. Така ще можем да видим дали се отклоняване от целта си и колко сме близо. Това означава, че трябва да имаме определен срок за постигане на целта. Друго важно нещо е да работим върху една цел, а не върху няколко едновременно. Така оставаме фокусирани и не прекаляваме с  усилията. 

„Тайната“ съставка на постигане на целите

Да, ето я най-накрая „тайната“ на успешното постигане на целите. Тайната е, че трябва да помислите каква награда искате за себе си при постигането на целта. Това трябва да е нещо, което обичате и което ще Ви накара да стане сутрин и с удоволствие да подгоните целите си. Всеки знае какво обича. Това може да е екскурзия, вечеря в хубав ресторант, спа процедури и т.н. 

Следващата стъпка е да визуализирате целия процес. Какво ще правите всеки ден, как продължавате стъпка по стъпка по плана си и как постигате целта си. Може да си представите една права линия и как всяка стъпка е Ви отвежда все по-високо и все по-близо до крайната цел. В края си представете удоволствието, което ще изпитате, че сте успели да постигнете целта си. Това че сте от малцината, които го правят успешно, както и удоволствието от награда, която сте си запланували. Изживейте колко добре ще се чувствате в този момент и се насладете на усещането.

Това е едната добра новина – вече знаете как да постигате целите. Сега всичко зависи от Вас. 

Другата добра новина е, че драстично намалихме комисионите за търговия с акции в Карол Дилинг. В тази платформа можете да търгувате с американски ETFs, форекс, стоки и т.н. С други думи с над 10 000 инструменти. Отворете демо сметка без риск тук.

Следващата добра новина е, че от 18.01.2021 започва следващата група на Курс за начинаещи трейдъри като цената е само 100 лв.

Весели Празници! Щастлива, здрава и успешна нова 2012, а… 2021 година. Хо-хо-хо!

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.