Стратегии за търговия с ETF: Покупка на равни вноски

strategii-etf-turgoviya-investicii-amerikanski-akcii

Лятото е сезона на отпуските, където слънцето, морето и коктейлите вървят ръка за ръка. Много хора предпочитат да релаксират с полезно и приятно четиво на плажа. Ето защо в поредица от статии ще разгледаме някои от най-популярните стратегии за търговия и инвестиране в ETF. Причината да дадем няколко стратегии е, защото  считаме, че всеки човек включително и ти, е различен и уникален. Всеки ще почувства една или друга стратегия по-близка до себе си и целите, които си е поставил.

Нека да припомним че ETF са подходящи за търговия от начинаещи и от напреднали инвеститори. ETF имат много предимства като ниски разходи,  голяма ликвидност, разнообразие от инструменти, възможности за диверсификация. Повече за това какво е ETF може да научите тук.

Покупка на равни вноски

Първата стратегия, която ще разгледаме, е покупка на равни вноски (Dollar-cost averaging). При тази стратегия купуваме даден ETF за определена сума, която можем да заделяме всеки месец. Разбира се, можем да осъществим тази стратегия и при покупка на по-продължителни интервали. Например, ако не можем да си позволим да отделяме определена сума всеки месец, можем да го правим на 2 или 3 месеца, когато сме готови.

Покупка на равни вноски е подходяща стратегия за начинаещи инвеститори, защото не изисква отделяне на голямо количество усилия и планиране. Начинаещите инвеститори обикновено са млади професионалисти.  Те могат да заделят всеки месец по определена сума от приходите, които реализират. В България такива специалисти обикновено са от IT сферата, собственици на малък бизнес или представители на свободни професии. Тези хора се отличават с прагматизъм, те предпочитат вместо да държат парите си в банка и да получават под един процент доходност на година, която разбира се бива стопена от инфлацията,  да инвестират в ETF.  

Каква сума е подходяща за вноска  тази стратегия

Както сме писали и в други статии,  сумата която инвестираме трябва да бъде съобразена с разходите, които ще платим. Разходите, разбира се, варират между различните инструменти.  Например, разходите за покупка на европейски ETF обикновено са 0.15% от сумата, но най-малко 6 евро. Добре е да държим разходите в рамките на един два процента от общата сума, която инвестираме. Ето защо, покупки от по 1000 евро  са оправдани. Така държим разходите ниски. Разбира се, ако можем да заделяме по-големи суми, които да спестяваме и инвестираме – още по-добре.

Предимства на покупка на равни вноски

ELVIS PICARDO  в статия за www.investopedia.com споделя,  че тази стратегия има две основни предимства за начинаещите. Първото предимство е, че ги учи на дисциплина в процеса на спестяване и инвестиране.  Както много хора съветват, първо трябва да плащаме на себе си. Чрез тази стратегия правим именно това. Създаваме дисциплина, при която плащаме първо на себе си, като отделяме пари за спестяване и инвестиции.  Второто предимство е, че чрез тази стратегия може да акумулираме повече единици от даден ETF, когато цената е ниска и по-малко единици, когато цената се е покачила. Това позволява да изградим една пирамида от натрупани средства, която в основата е по-голяма и дава по-голяма сила на инвестицията.

Например, да допуснем, че сме инвестирали по 500 долара в началото на всеки месец от септември 2012 до август 2015 в SPDR S&P 500 ETF (SPY).  В началото на този период SPY е бил на 136.16 и сме можели да купим 3.67 единици. Три години по-късно обаче този ETF се тъгувал около 200.  Така със същата сума сме може да купим 2.53 единици. За целия споменат период общо ще сме купили 103.79 единици от SPY. При цена на затваряне от 210.59  долара на 17.08.2015 тези единици се равняват на 21 857.14 долара. Това е почти по 13.00% годишна възвръщаемост, се казва в споменатата статия.

Както знаете,  европейска алтернатива на SPY е  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USDЗа разлика от SPY посочения ETF е разрешен за търговия за инвеститори на дребно базирани в Европа.  Това значи, че можем да го търгуваме през TraderWorkStation. Само трябва да потърсим символа SXR8.

Открийте реална сметка за  инвестирате в ETF и се възползвайте от възможностите, които предлага. Не забравяйте, че предлагаме тази сметка в партньорство с Interactive Brokers. Те са избрани за най-добър онлайн брокер в света за 2019 от престижните Barron’s.

Ако искате да изпробвате условията ни за търговия, може да го направите с безплатна демо сметка.

В следващата статия от тази поредица ще разгледаме как да изградим портфолио от ETF и какво е важно при тази стратегия.

Бъдете първите, които научават за най-новия ETF на Фокус, като се абонирате за рубриката!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.