Как да изберем платформа за търговия?

trydur-chudesht-se-koya-platforma-za-turgoviya-da-izbereЛятото е сезон, през който ни се налага да изберем къде ще почиваме. Трябва да помислим каква почивка искаме, каква е желаната дестинация, колко пари сме склонни да платим, от какъв тип настаняване се нуждаем и др. За повечето хора тук са водещи две неща – цена и качество на услугата. Не трябва да забравяме репутацията на дадения хотел или туристическа агенция, защото нереално ниска цена за качествена услуга трябва да ни предупреди, че може да сме попаднали на нечестни търговци, които може да на ни предоставят обещаното.

Избора на платформа за търговия не е много по-различен процес. Отново трябва да преценим от какво имаме нужда,  с какъв бюджет разполагаме и какво качество ще получим за парите си. Също много важна е репутацията на дадения брокер, но за това малко по-късно.

Сега да разгледаме стъпка по стъпка как протича избора на платформа за търговия, какво е важно и от какво да се пазим.

Кое е най-важното при избор на платформа за търговия?

Най-напред трябва честно да определим дали сме начинаещи, какви познания имаме и какъв опит имаме. Ако сме начинаещи, е добре да се спрем на платформа за търговия, която е лесна за използване, има ниски разходи и няма голяма първоначална сума за откриване на сметка. Такава платформа е МetaТrader 4.  Това е най-разпространената платформа за търговия в света и е подходяща за начинаещи. Отличава се с лекота, прост дизайн и надеждност. Тези предимства успяха да я наложат като водещ лидер в търговията с финансови инструменти. В нея се търгуват валутни двойки, злато, сребро, петрол и индекси като S&P 500 DJIA, като броя инструменти може да варира между отделните брокери. Броят инструменти не е най-важен критерии за начинаещи трейдъри. Целта при начинаещите е да започнат с малко инструменти дори един, който да опознаят добре. Когато усвоят основите на търговията, като поставяне на позиция, управление на позицията и прибиране на печалба т.е. правилното търгуване, тогава могат да разширят инструментите, които познават и които търгуват. Обикновено в МetaТrader 4 има поне 30 инструмента за търговия, които са достатъчно за всеки начинаещ трейдър.

Когато сме се спрели на МetaТrader 4 е нормално да сравним разходите, между различните брокери, които имаме. Разходите са основно спред (разлика между цена купува и цена продава). Спредовете обикновено са показани на видно място в страницата на брокера. Ако това не е направено, вероятно има причина – условията не са достатъчно добри. Например, типичния спред за eur/usd, който предлагаме в Карол е 0.5 пипа. Сложили сме го на видно място на водещата страница на платформата за търговия. Също трябва да направим разлика, че на сайта може да  е обявен минимален спред, който е много нисък, но този спред е различен от типичния.

interface-karoll-metatrader4

Изглед на платформата МetaТrader 4

След като сме избрали няколко потенциални брокера, при които можем да открием сметка, е задължително да проверим дали се ползват с добра репутация. Тук са важни няколко неща. Най-напред може да потърсим отрицателни мнения за дадения брокер в интернет. След това да проверим дали тези мнения са свързани с условията за търговия, като прекъсвания на търговията, гапове, необосновано разширяване на спреда или са оплаквания, които е вероятно да са от грешка на трейдъра. Грешка на трейдъра за мен е твърдение за удряне на стопове. Искам да подчертая, че никой нормален брокер не би го практикувал, защото би загубил лиценза си и то заради печалба от няколко долара. Такива манипулации лесно се доказват. Просто трябва да снимаме нашия екран с точната цена и време, когато е станало това потенциално причинено от брокера удряне на стопове. След това да снимаме същата графика на друг брокер, където се вижда че няма такава цена и на последно място да снимаме източник с репутация от интернет (например finance.yahoo, trading view), където ясно се вижда че няма такава цена по това време. След това тези материали се изпращат до регулаторните органи, като КФН за България, FCA за UK.

Следващият основен проблем е с брокери, които не ти позволяват да теглиш внесени средства или натрупана печалба. Ако срещнете такива мнения за даден брокер, трябва със сигурност да го избягвате.

Нужен ли ни е ливъридж от над 100%?

Постоянно срещам хора, които казват, колко било хубаво с голям ливъридж (лостов ефект, позволяващ да търгуваме с много по-голяма сума от тази, с която разполагаме) преди години, когато нямаше толкова строги европейски регулации. Това е още една заблуда. Помислете си дали това е основният фактор, заради който може да спечелите или заради който може да загубите. Големият ливъридж може да доведе до голяма печалба, но също и до голяма загуба. Това за което помага е да открием няколко големи позиции едновременно. Това определено не е част от правилното търгуване и не е за начинаещи, които се опитват да се научат да търгуват и да развият правилни умения. Големият ливъридж е атрактивен за хазартните типове склони към поемане на голям риск и ако сте такъв по-добре не търгувате. Досега не съм видял хазартен тип да успее. Защо? Защото дори да направи голяма печалба, тя само го кара да иска още и още, а това води до още по-голям риск и съответно до зануляване на сметка (загуба на вложените средства). Така че наличието на голям ливъридж обявен на сайта на брокера или споменат при разговори по телефона е знак, че нещо не е наред. Припомням, че според последните европейски регулации максималния разрешен ливъридж е 33 към 1 за не професионални инвеститори.

След като сме харесали брокер, не бързаме да откриваме реална сметка, а откриваме демо сметка. Целта на демото е точно такава – да изпробваме условията за търговия на даден брокер преди да открием реална сметка. Ако останем доволни от демо сметката, следващата стъпка е да открием реална сметка. Когато открием реална сметка можем да тестваме отзивчивостта на брокера, като искаме помощ по някакъв проблем. Така ще проверим дали за него е важно как търгуваме и от какво имаме нужда или клиентското обслужване не е важно.

Откриването на демо сметка в MetaTrader 4 става изключително лесно и бързо. Всичко се случва изцяло онлайн, като може да го направите от тук. Условията, които предлагаме за Forex са най-добрите на пазара, като повече информация за тях можете да намерите тук.

Изборът на платформа за търговия не е лесен, затова всеки от Вас, който иска да получи персонален съвет, може да заповяда на безплатна консултация. Повече за нея можете да разберете тук.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.