Стратегии за инвестиране и търговия с ETF: Ротация между сектори

etf-strategiya-rotaciya-mejdu-sektori

В поредица от няколко статии ще разгледаме популярни стратегии за инвестиране и търговия с ETF. В първата статия от поредицата разгледахме как можем да купуваме ETF на равни месечни вноски. Втората стратегия, която разгледахме, беше посветена на стратегията Asset Allocation.

В днешната статия ще разгледаме стратегията на ротация между сектори.

Когато пазара на акции се покачва, всички пазарни участници са щастливи. В такива моменти каквато акция или ETF да купим вероятността да спечелим е голяма. Хората започват да се чувстват като пазарни експерти. Всичко се променя, когато пазара смени посоката си. Независимо дали имаме спад или странично движение, секторите от икономиката, които са се представяли най-добре започват да губят енергия. Същият процес се наблюдава и в различните фази на покачването.

Промените са нормален етап от развитието на ценовото движение, който не трябва да ни плаши, а напротив – при определени обстоятелства можем да печелим от него. На помощ идва стратегията за ротация между секторите на икономиката.  Казано на разбираем език, това е стратегия, при която инвеститорите се стремят да държат по-голяма част от портфолиото си в най-добре представящите се сектори от икономиката. ETF които са базирани на специфични индустриални сектори са лесен, удобен и евтин начин за прилагане на тази стратегия. Също не сме ограничени до секторите в САЩ, а можем да инвестираме по целия свят, като следваме паричните потоци.  Разбира се, става въпрос за реални ETF, които може да намерите ексклузивно в най-добрата платформа за 2019 според Barron’s – Trader Workstation, разработка на водещия американски брокер Interactive Brokers.

Защо стратегията за ротация между икономическите сектори работи?

Както знаем, икономиката на дадена държава винаги е в развитие, като се забелязват определени цикли, който се повтарят през годините. Нормално е с развитието на икономическия цикъл различни сектори да се представят по-добре от други. До този извод стига Sam Stovall, анализирайки данни от National Bureau of Economic Research (NBER). Инвеститорите се опитват да купят следващия сектор от икономиката, който е на път да започне да се представя добре. Когато даден сектор достигне своя пик и започне да пада, инвеститорите закриват позиции в него. Така се опитват да направят по-голяма доходност в сравнение с S&P 500.

За да работи добре тази стратегия, трябва добре да познаваме фазите на икономическия цикъл.

Фази на икономическия цикъл

Първоначална фаза на покачване

Тази фаза започва след като имаме дъна на пазара и подобрение в икономиката. Разбира се, тези подобрения все още не са големи и видими за всички. Опитните трейдъри и инвеститори виждат, че дъното е достигнато и има подобрение. Средната продължителност на тази фаза е около една година. Тази фаза исторически дава най-силното представяне на пазара на акции. Акциите се представят по-добре от облигациите.

Средна фаза на покачване

Тя е значително по-продължителна от другите  фази. Средно продължава близо 3 години.  Представянето на пазара на акции обикновено е силно, но не толкова колкото през първата фаза. Облигациите се представят по-зле от акциите. Този период е най-добър за цялата икономика и съживяването е видимо за всички.

Късна фаза на показване

Тази фаза продължава средно около година и половина. Характеризира се с повишаване на инфлацията и затягане на паричната политика. По-високата инфлация започва да тежи върху представянето на дългосрочните облигации. Наблюдава се смесено представяне на различните класове активи.

Фаза на рецесия

Исторически погледнато тази фаза е най-кратка с продължителност около 9 месеца според статистика за периода 1950 – 2010. През тази фаза най-добре се представят облигациите, акциите се представят зле.  Представянето на различните класове активи е коренно различно през тази фаза.

fazi-na-ikonomicheski-cikul

Трябва да имаме в предвид, че пазара на акции изпреварва икономическия цикъл обикновено с от 3 до 6 месеца. Затова представянето на S&P500  е добър ранен индикатор за случващото се.

Трябва ли да имаме ясна представа къде сме в икономическия цикъл, за да осъществим тази стратегия?

В повечето литература се споменава, че това е така, но има един повтарящ се цикъл на ротация между икономическите сектори, независимо дали има рецесия или просто спад при S&P500. Когато има спад, никой не знае със сигурност колко ще продължи. Затова умните инвеститори се застраховат като закриват позициите си в секторите, който се представят добре по време на покачване и купуват облигации и секторите, който се представят добре по време на спад. Но кои сектори се представят добре по време на спад и кои по време на покачване? На помощ идва следната таблица.

Представяне на икономическите сектори през отделните фази

Сектор Първоначална фаза Средна фаза Късна фаза Рецесия ETF в TWS
Финансов(Financial) +       XUFN
Недвижими имоти(Real Estate) ++     CEM1
Потребителски стоки(Consumer discretionary) ++   XSCD
Технологичен(Technology) + + XUTC
Индустриален(Industrial) ++     IUIS
Материали(Materials) + ++   IUMS
Основни потребителски стоки(Consumer Staples)     ++ ++ XUCS,XSCS
 Здравеопазване(Health Care)   ++ ++ XUHC
Енергия(Energy)   ++   XUEN
Комуникационни услуги(Communication Services)   +   SXLC
Комунални услуги(Utilities) + ++ ZPDU

*Посочените символи на ETF в TWS са примерни, възможно е да има алтернативи. Целта е илюстриране на описаната стратегия.

От горната таблица забелязваме, че Финансовия, Технологичния, Потребителските стоки, Недвижими имоти, Индустриалния сектор се представят добре в началната фаза. Празните полета означават, че няма ясен модел на по-добро или по-лошо представяне в сравнение с основния бенчмарк.

Основни потребителски стоки (стоки от първа необходимост като храна и т.н.), Комунални(сметки за ток, отопление няма как да не бъдат платени), Здравеопазване са секторите, който се представят добре по време на късната фаза и на рецесия. Обикновено ETF върху облигации също се представят добре по време на рецесия. Този модел на поведение се забелязва и когато има отдръпване от риск апетита дори при по-леки корекции. Както казахме причината е, че инвеститорите предпочитат да се застраховат дори по време на лек спад на пазара на акции.

Винаги може да има определени нюанси, защото причината за дадена рецесия винаги е различна, ето защо движенията при секторите на икономиката може да се променят. За да останем на гребена на вълната е добре да погледнем текущото представяне на икономическите сектори. Можем да сравним как се представя даден сектор, преди и след като е започнала рецесия или има отдръпване от рискови активи(risk off).

tekushto-predstaviyane-na-ikonomicheski-sektori

От горната таблица виждаме, че ако да кажем рецесията е започнала преди да кажем 3 месеца можем спокойно да преценим кои сектори се представят най-добре от началото на този период.  Това е добра база за сравнение с посочения по-горе модел.

Тази стратегия е подходяща за хора, които искат активно да управляват вложенията си. Целта обикновено е по-висока доходност и минимизиране на спада. Може да се прилага при краткосрочните спадове и при рецесиите. Използването на ETF в Trader Work Station  дава следните предимства – ниски разходи, бързо изпълнение, широк спектър от пазари и инструменти.

 

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

 

 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.