Ще капитулира ли японската централна банка?

На 22.09.2022 японската централна банка(BOJ) интервира директно на форекс пазара за първи път от 1998 година.

Това решение е породено от курса на банката да подържа ултра ниски лихвени нива от -0.1%. Тези ниски лихвени нива са в подкрепа на слабото възстановяване на японската икономика.

В същото време останалите централни банки повишават лихвените си нива. За САЩ има три поредни повишения от 0.75%. Това обезценява японската валута спрямо долара и останалите основни валути.

Самата интервенция изглежда е на ниво 145.00 японски йени за долар(USD/JPY), както се вижда от следващата графика.

Лесния трейд който виждат много пазарни участници  е просто да продават около това ниво, надявайки се на нова интервенция и лесна печалба от 200 -300 пипа.

Дали тази стратегия може да бъде печеливша или можем да видим изстрелване на цената над 145.00?

Нека да погледнем валутните резерви на японската централна банка.

Забелязваме силно намаляване на валутните резерви на японската централна банка особено през последните месеци. При интервенции японската централна банка продава USD и купува JPY.

Възможно е през следващите месеци банката „да свърши парите“ (все пак не може да печата долари) и да реши да спре да интервира и подържа нивото от 145.00 при USD/JPY.

Всеки търгуващ с тази валутна двойка трябва да е изключително внимателен и да познава добре текущите рискове.

Научете повече за подобни сделки в предстоящото ни обучение  тук.

Отворете реална сметка в МТ4 тук.

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност) на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.
*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.