Помагат или пречат стоповете при търговия на финансовите пазари?

Вероятно сте попадали на дискусии относно използването на стопове при търговия на световните финансови пазари.

Или стоповете ви са били удряни и сте се чудили дали да ползвате стопове.

Възможно е също да не слагате стоп, но да сте искали да сте сложите особено с оглед на последните големи движения на финансовите пазари( например GBP/USD падна с 1 000 пипа за два дни). Привържениците на стопове казват, че чрез стопове защитават капитала си. Противниците на стопове казват, че стоповете ограничават печалбата им.

Къде е истината?

Нека най-напред разгледаме какво е стоп.

Това е отложена поръчка, която когато бъде достигната от цената  отворената позиция бива закрита на предварително определена загуба. Стопът помага да съхраним голяма част от капитала си.

Проблема, който противниците на стоповете виждат е, че стопа може да бъде прескочен и изпълнен на по-лоша цена. Това се случва, когато цената отвори с гап(разлика между цена на затваряне от предишния период и цена на отваряне на следващия).

Ако стопа е бил поставен вътре в този гап това е така. Реалността при търговията е, че има гапове независимо какви инструменти търгуваме.

Можем да разрешим проблема  като търгуваме през Карол Дилинг, където има гарантирани стопове. Те ще бъдат изпълнени на заложената цена дори да има гап. Това позволява да сме сигурни и по-спокойни, когато търгуваме. Просто при поставяне на стоп трябва да изберем GSLO както е показано по-долу.

Другия проблем, който виждат противниците на стоповете е, че цената може да удари стоп нивото, а след това да продължи в посока на сделката. Това може да бъде разрешено, ако след това отново открием позицията, която сме имали. Разбира се идеята поради която сме открили позиция трябва да е все още валидна.

Какви са ползите от стоповете?

На първо място планираме най-лошия сценарии. Чрез гарантиран стоп в Карол Дилинг можем да сме сигурни, че плана ни ще бъде осъществен без грешки в него.

На второ място чрез стоп можем да пресметнем съотношение рискуван капитал към направена печалба. Това ни помага да откриваме по-добри сделки. Слагайки гарантиран стоп ние знаем колко най-много можем да загубим. След това можем да търсим сделки, които имат много по-голяма печалба. Да кажем 2, 3, 4 пъти по-голяма потенциална печалба спрямо  потенциална загуба.

Представете си, че може да откривате сделки при които потенциалната печалба да е поне 3 пъти по-голяма, както в примера по-горе. Тогава дори да не сме прави в под 50.00% от сделките, пак ще сме на печалба.

Чрез стоп си гарантираме спокойствие, а когато сме спокойни търгуваме по-добре. Това е плюс на стоповете, които много хора не съзнават.

Не на последно място чрез стоповете и пресмятане на съотношението печалба спрямо загуба(R:R) за всички сделки за определен период, можем рационално да сравняваме системи за търговия или представяне на трейдъри. По този начин ще елиминираме  различния риск, който може да бъде поет.

Например, представете си, че трейдър 1 е направил 10 000 долара от една сделка, а трейдър 2 е направил 6 000 долара. Дали трейдър 1 е по-добър?

Ако разгледаме сделката на трейдър 1 виждаме, че той е рискувал 20 000 долара и е направил 10 000 долара. Тогава съотношението печалба/загуба ще е 10 000/20 000=0.50.

Трейдър 2 е рискувал 2 000 долара и е направил 6 000. Тогава съотношението печалба/загуба ще е 6 000/2 000=3.00.

Това показва, че трейдър 2 е направил по-добра сделка и доходност, не на база по-голям риск, а на база по-добра сделка.

Когато прегледаме всички сделки на двамата за определен период от време, можем обективно да заключим кой се представя по-добре.

Всичко това няма да може да бъде направено, ако не бъдат сложени стопове.

Може би най-големия плюс на използването на стопове е, че така запазваме основния капитал по сметката си. Това ни гарантира, че ще имаме достатъчно средства да търгуваме и печелим в бъдеще.

Едно неписано правило гласи „ Ако нямаш стоп то стопа ти е размера на сметката“. Моето лично мнение е, че стоповете са задължителни.

Отворете демо сметка в Карол Дилинг и тествайте поставянето на гарантиран стоп.

Отворете реална сметка в Карол Дилинг, гарантирайте си спокойствие и търгувайте с над 10 000 инструмента като акции, форекс, индекси, стоки, ETF, облигации.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност) на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.
*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.