Можем ли да подобрим представянето си на пазара на акции чрез емоционална интелигентност – част 1

Ако има нещо, за което мъжете не искат да говорят, това са чувствата им. Въпроси като „Мило, да поговорим за чувствата си“ обикновено карат всеки мъж да предпочете да влезе в ръкопашна схватка с тигър, отколкото да говори за чувствата си.

Финансовите пазари не са изключение. На тях сме само мачовци и никой не иска да говори за емоции и чувства. Обикновено трейдърите третираме емоциите като проблем и потискаме яда, страховете, колебанията си. Полезно ли е това и носи ли ни печалба?

Емоционална интелигентност 

Умението да се възприемат собствените емоции, да се разграничава и използва емоционалната информация при вземане на решение, се нарича емоционална интелигентност.

Идеята за емоционална интелигентност за първи път се прокрадва още в трудовете на Ч. Дарвин. Приема се, че за първи път терминът „емоционална интелигентност“ се използва от Уейн Пейн. Терминът става популярен след книгата „Емоционална интелигентност: Защо може да има по-голямо значение от IQ“  на Даниел Големан. В този книга Големан посочва, че разбирането на емоциите в нас и в другите е ценно дотолкова, а дори и повече от „нормалната“ (когнитивна) интелигентност, която измерваме с IQ тестове.

В следващи изследвания на Mayer, Caruso е определено, че емоционалната интелигентност е умствена способност, също както другите форми на интелигентност. Друго важно заключение, до което стигат учените, е, че емоционално интелигентните хора имат по-добро представяне на работа, по-лесно се справят със стреса, добри са в работата с хора и по-трудно биха се отдали на саморазрушителни навици.

Емоционална интелигентност и пазара на акции

Вероятно се питате каква е връзката с трейдинга и инвестирането на пазара на акции? Представете си, че може да хванете дадена емоция и свързаните с нея мисли преди тя да ви повлияе негативно. Дали това би подобрило представянето Ви на пазара на акции и дали бихте спечелили повече пари? Разбира се, че да. Това е само един от начините, по които може да използваме емоционалната интелигентност на пазара на акции. Нека да го разгледаме:

Първата стъпка е да осъзнаем дадената емоция 

Да кажем, че акцията на Tesla се покачва стремглаво. Това Ви кара да чувствате напрежение. Първата стъпка е да осъзнаете, че изпитвате напрежение, което Ви кара да бързате с покупката на акцията.

Втората стъпка е да осъзнаем от какво е породена дадена емоция

Това напрежение е породено от бързото покачване на цената на акцията на Tesla и мисълта, че изпускаме движението. Осъзнаването на това чувство е напълно достатъчно да накара емоционално интелигентния трейдър да не бърза да купува. Всъщност, осъзнаването, че искаме да купим акцията само на база на страха да не изпусне движението, е много важно.

Дневна графика на акцията Tesla. Източник: Karoll Dealing

Трета стъпка е да помислим как можем да използваме тази информация

Всъщност, емоционално интелигентният трейдър би разбрал, че вероятно много хора, които искат да купят акцията на Tesla, се чувстват така. Емоционално интелигентният трейдър би  изчакал сигнали, че акцията започва да пада. Той ще се опита да се възползва от движение в обратна посока при което трейдъри, които са се поддали на FOMO (fear of missing out) виждат, че излизат на загуба и бързат да закрият позиция. Това бързане да закрият позиция допълнително засилва спада. Резултатът е  спад с около 300.00 долара след параболичното покачване на акцията.

15-минутна графика на Tesla източник: Karoll Dealing

От примера виждаме как емоционално интелигентен трейдър не се поддава на FOMO, а успява да разбере тази емоция и да се възползва от нея на пазара на акции.  Също виждаме, че емоциите са друг независим източник на информация. Можем успешно да използваме тази информация при търговия на пазара на акции.

Понякога се налага да се изправим срещу чувствата си и да ги приемем. Вдъхновяваща история на тази тема, както и как да направим това, и ще разберете от следващата ни статия.

Ако искате да се възползвате от възможностите, които предлага пазарът на акции, но все още нямате опит, отворете демо сметка, при която се учите без риск от загуба.

Ако вече имате опит и искате реално да търгувате, отворете реална сметка за търговия с акции тук, а за инвестиране в акции тук.

Също не изпускайте да посетите обучителните ни курсове. Следете секция „Обучителен Портал“ от сайта ни.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.