Инвестиционната философия на сайта „Get Rich Slowly”

Вашата инвестиционна философия съдържа основните убеждения, които направляват решенията, когато спестявате за бъдещето. Това е като пътна карта за пазара на акции. Без ясна философия,  изборът Ви е произволен, пише J.D. Roth в статия за авторитетния сайт „Get Rich Slowly“.

Ще купувате и продавате според прищевките и емоциите си. Когато имате ясна идеология, решенията Ви са ограничени до стратегии, които съвпадат с убежденията Ви, допълва авторът.

След години на четене и писане за парите, J.D. Roth вярва, че умните инвеститори трябва:

Да започнат рано.

Сумата, с която започвате, не е толкова важна, колкото да започнете рано. Така има достатъчно време сложната лихва да започне да работи във Ваша полза. Така дори и скромна възвръщаемост може да генерира реално богатство.

Мислят дългосрочно.

Отнема време – десетилетия, не години на сложната лихва да проработи. Другата причина е, че в краткосрочен план пазарът на акции е волатилен. Пазарът може да се покачи с 30.00% една година, после да падне с 20.00% на следващата. Но в дългосрочен план доходността на пазара на акции е 10.00% на година(почти 7.00%, когато махнем инфлацията).

Разпределят риска.

Друг начин да изгладим дивите пазарни покачвания и спадове е чрез диверсификация. Това означава да не слагаме всички яйца в една кошница. Притежавайте повече от една акция, също притежавайте други типове инвестиции (облигации, недвижима собственост). Когато разпределите парите, Вие намалявате риска, докато печелите почти същата възвращаемост.

Държат разходите ниски.

В „Твоите пари и твоя живот“ Jason Zweig отбелязва „Десетилетия на задълбочени проучвания доказват, че най-важния фактор за бъдещото представяне на взаимен фонд е едно малко и относително статично число: таксата. Доброто представяне идва и си отива, но разходите са постоянни“. Уорън Бъфет се обзалага на 2 222 278$, че заради високите такси един активно управляван хедж фонд не може да бие ETF върху пазарен индекс. Той печели облога с голяма разлика.

Залагат на простотата.

Повечето хора правят инвестирането твърде сложно. Няма нужда да отгатвате коя акция ще бие пазара. В действителност вероятно не можете. За обикновения човек и много по-лесно и печелившо да купи ETF. (За което ще стане въпрос след малко).

Правят го автоматично.

Важно да автоматизирате доброто поведение, за да не се саботирате. Искате да премахнете човешкия фактор от уравнението. Препоръчвам създаването на месечни вноски от банковата сметка към сметката за инвестиции.

Игнорират всички.

Може да мислите, че умният инвеститор следи финансовите новини и случващото се на пазара.  Но може да грешите. Умните инвеститори игнорират пазара. Ако инвестирате за двадесет или тридесет години, днешните финансови новини не са от значение. Взимайте решение на база на финансовите си цели, а не на това дали пазарът пада, или се покачва.

Правят годишен преглед.

Не е добре да следите инвестициите си ден за ден, умно е да го правите понякога. Някои хора го правят на тримесечие. Аз предлагам веднъж в годината. Годишният преглед позволява да направите корекции, ако е нужно. Също е страхотно, че така ще сте сигурни, че инвестиционната Ви стратегия все още отговаря на нуждите и целите Ви.

Тази философия се базира на години проучване и опит, ограничава броя инвестиционни стратегии, които са на мое разположение.

Как да приложите инвестиционната стратегия на Get Rich Slowly? Отговорът е шокиращо прост: Създайте портфолио от ETF, като автоматизирате процеса.

Лесно е да започнете. Ето как:

  • ✔️Сложете колкото можете повече в инвестиционна сметка, колкото можете по-скоро.
  • ✔️Инвестирайте в ETF с ниски разходи.
  • ✔️Ако пазарът на акции Ви кара да сте нервни или искате да диверсифицирате риска, сложете пари в ETF върху облигации.
  • ✔️Ако искате диверсификация с по-малко работа, потърсете „combo” ETF с ниски разходи.

Правете това и ще се представите по-добре от повечето останали индивидуални инвеститори, казва в заключение J.D. Roth.

Повече информация за инвестиране чрез ETF може да научите от курса на Карол „ Пасивно инвестиране чрез ETF-и“. Следете редовно сайта ни за нови дати.

Ако искате да инвестирате в ETF, акции, облигации и др., отворете реална сметка през Карол в Interactive Brokers. Interactive Brokers са един от най-големите брокери в света. Често са награждавани за най-добър брокер.

*Статията е със съкращения на оригиналния материал. Вижте оригинала тук. Карол АД не носи отговорност за печалби или загуби в следствие на информация взета от оригинала.

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.