Как Да Оцелеем и Просперираме на Форекс Пазара

finansova-kriza-sriv-na-borsite-coronavirus

Съдейки от последните събития, животът ни може да се промени изключително рязко и неочаквано. В един момент всичко е наред и планираме къде да почиваме тази година, в следващия момент благодарим, че всички роднини и познати са добре. Всъщност, едва ли някой е вярвал,  че толкова бързо може да има такава осезаема промяна от една крайност в друга. 

Това, разбира се, е глобален феномен, дълбочината на който се забелязва най-добре от първоначалните молби за безработица в САЩ. Те достигнаха рекорд от 3.28 млн. за една седмица.

graph-blue-lines-white-background

Тази статистика започва да се води през 1967. Най-ниската стойност е била 162 хиляди. Като преди рекорда от миналата седмица, стойностите възлизаха на около 215 хиляди за няколко седмици подред. 

Подобна промяна оказва влияние върху цялата икономика и върху финансовите пазари. 

На форекс пазара eurusd се покачи с 270 пипа след като излезе новината. Да, волатилността е голяма, като това отразява несигурността в икономиката и на форекс пазара. 

Несигурността се отразява и на форекс трейдърите. Когато един форекс трейдър не е сигурен, че движението в негова посока ще продължи, той бърза да прибере натрупаната печалба.

В такива моменти на висока волатилност всички форекс трейдъри е важно да запомнят няколко важни неща.

Трябва да сме добре капитализирани на форекс пазара

Това значи да имаме на разположение повече средства, с които да спекулираме на форекс. Да разгледаме два хипотетични сценария. 

В първия имаме 1 000 долара за спекулиране на форекс. Ако искаме да сложим стоп, който да бъде трудно ударен, той ще е на стойност поне 100 (дневната волатилност при eurusd е 150 пипа). Това значи, че на форекс пазара ще можем в най-добрия вариант да търгуваме с минимален обем. Така стигаме до два варианта: близък стоп, който ще има по-голям шанс да бъде ударен или по-голям обем на търговия. Тогава ще рискуваме твърде много във всяка една форекс сделка. Един ударен стоп ще носи по-голяма загуба на капитала отделен за форекс търговия. Това ще ни накара да търгуваме със страх, а това не е добро състояние за търговия. 

При втория вариант имаме по сметката си 10 000 долара за форекс. Това ни позволява да търгуваме спокойно и консервативно на форекс пазара.  Няма да се притесняваме да сложим отдалечен стоп, нито да рискуваме прекалено голяма сума от сметката. Прекалено голяма сума е риск над 2.00% от капитала в една сделка. Това значи, че ако имаме 10 000 не трябва да рискуваме повече от 200 в една сделка на форекс пазара. Тънкият момент е да пресметнем тези 2.00% след като сме определили къде ще сложим стоп. Стойността на всеки пип на форекс е различна при различните форекс валутните двойки. Също трябва да вземем под внимание в каква валута е сметката ни, за да можем да изчислим точно тези 2.00%. За щастие има и по лесен начин. Можем да използваме този форекс калкулатор.

Няма нищо срамно да не търгуваме 

Всеки форекс трейдър, когато вижда такива големи пазарни движения иска да се възползва от тях. Това е част от човешката ни природа.  Тя ни кара да поемаме риск, за да можем да просъществуваме и забогатеем. 

Друга причина, да искаме да търгуваме е ако сме от хората, които обичат действието и са свикнали да работят. При спекулирането е важно да не правим нищо, ако нямаме по-голяма вероятност даденото събитие да се случи. Липсата на позиция е пак позиция, както се казва в една трейдърска максима.

Откриваме форекс сделка само, когато сме сигурни 

stokova-borsa-trader-table-otkrivane-na-pozicii

Много често, когато стоим и гледаме движението на дадена форекс валутна двойка, най-напред не виждаме добра ситуация за откриване на позиция. В един момент можем да изфабрикуваме форекс сделка, като започнем вътрешно да се убеждаваме, че дадена ситуация си заслужава. Това е тотално грешен подход за търговия на форекс пазара. 

По-добрия вариант е да оставим форекс пазарът да ни покаже коя позиция е добра. Когато видим такава форекс позиция и си кажем „Сигурен съм това ще проработи на 100.00%“ тогава шанса ни за успех на форекс пазара нараства.

 Друго правило,  което споделя Марк Минервини е да си представим, че имаме  право само на 10 сделки на година на форекс. Гледайки текущата ситуация, можем да се запитаме, дали тя е от тези 10 най-добри форекс сделки за годината. Ако отговора е да – тогава шанса ни за успех на форекс пазара нараства.

Да не се притесняваме и страхуваме докато търгуваме на форекс пазара

Както стана въпрос по-горе, страхът не е добро състояние, когато търгуваме на форекс. В ситуации на страх се активира една малка част от нашия мозък наречена ” амигдала”. Тя е  емоционалния център в нашия мозък. Проблемът е, че когато тя е активирана, централният ни мозък е заобиколен. Ето защо, в моменти на страх не търгуваме добре на форекс пазара. В такива ситуации не взимаме рационални решения. За да се успокоим, можем да използваме медитация.

Не оставяйте печалбите и загубите да влияят на форекс търговията Ви

Типичният  форекс трейдър  изпада в еуфория, когато спечели или изпада в депресия, когато загуби. Това може би е пресилена констатация, но такива състояния са характерни след поредица от печеливши или губещи сделки на форекс. Това, което може да научим от  текущото състояние в света е, че има много по-важни неща от това да печелим на форекс. Спомнете си близките хора, които обичате, щастието да знаеш, че са добре. Спомнете си почивките и срещите с приятели. Гледайки от тази перспектива, всички печалби и загуби  остават на заден план и избледняват. Избледняват, защото загърбваме личната си изгода, надскачаме егото си и ставаме по-добри хора и по-добри форекс трейдъри.

Изпробвайте как работят тези принципи при Вас, като откриете демо сметка за форекс търговия тук или тук.

Възползвайте се от наученото с реална сметка за форекс търговия.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.