Пазарна или отложена поръчка? Какво е по-добре да използвам?

trader-zamislen-sled-uspehen-tradeФинансовите пазари ни предлагат изобилие от възможности. Често трябва да избираме между различни инструменти за търговия. От нас зависи дали ще търгуваме на форекс пазара, акции, ETF, фючърси, CFD. Каквито и инструменти да изберем няма как да търгуваме, ако не открием позиция. За да открием позиция, можем да използваме пазарна или отложена поръчка. Коя е по-добре да използваме?

Разгледаните видове поръчки са достъпни във всички платформи за търговия, които се предлагат от Карол. Също поставянето им става по сходен начин. Винаги може да изтеглите демо сметка(Демо за Карол Дилинг, Демо за МТ4, Демо за Interactive Brokers), за да се упражните в поставянето на поръчки за търговия. Демо сметките са с виртуални пари, за да натрупаме опит.

Видове поръчки

Пазарна поръчка. Чрез нея може да купим или продадем дадения финансов инструмент по текуща цена. Пазарната поръчка ни гарантира, че ще имаме отворена позиция. За съжаление  не ни гарантира на каква цена. Ето защо пазарната поръчка е предпочитана, когато искаме на всяка цена да открием позиция. В такъв момент това е по-важно от цената на която  купуваме или продаваме.

pazarna-poruchka

От горната графика виждаме как да поставим пазарна поръчка в МТ4. Научете повече за работата с МТ4 тук. Отворете реална сметка в МТ4.

Отложена поръчка. Във всяка една платформа има няколко вида ордери за изпълнение на отложена поръчка. След малко ще ги разгледаме. Сега е по-важно да запомним, че отложената поръчка гарантира изпълнението на сделка на точно определена цена или по-добра от нея, но не гарантира, че ще имаме сделка. Причината е че  цената може да не стигне до това ниво.

Видове отложени поръчки

Buy limit.  С тази поръчка можем да  купим дадения инструмент на цена по-ниска от текущата. Ако да кажем цената в момента е 10.00 долара можем да сложим бай лимит на цена от 8.00 долара. Както разбрахте малко по-рано гарантираме си,  че ако  цената падне до 8.00 долара ще  купим дадения инструмент. Това,  което няма как да знаем е дали цената ще падне до 8.00 долара, за да се активира нашият Buy limit.

limitirana-poruchka-platforma-karoll-dealing

От горната графика виждаме как да поставим buy limit поръчка в платформата Карол Дилинг. Научете повече за работата с Карол Дилинг тук. Отворете реална сметка в Карол Дилинг.

Sell limit.  С тази поръчка можем да продадем дадения инструмент на цена по-висока от текущата. Ако да кажем цената в момента е 10.00 долара можем да сложим sell limit на 12.00 долара. Ако цената стигне 12.00 долара ще  продадем дадения актив.

sell-limit-poruchka-platforma-traderworkstation-interactivebrokers

От горната графика виждаме как да зададем sell limit в платформата Trader Workstation на Interactive Brokers. Научете повече за работата с Trader Workstation тук и тук. Отворете реална сметка в Interactive Brokers.

Преди да преминем към другите два типа отложени поръчки трябва да разберем, че те не са стоп ордери независимо че съдържат думата  “stop” в имената си.

Само информативно стоп ордерите са нива на които искаме да затворим позиция на минимална загуба. Те се разполагат на такива нива, където е ясно, че идеята ни за търговия се разваля. Стоп нивата затварят позиция. Следващите два типа ордери се използват за отваряне на позиция.

Buy Stop.  Тази отложена поръчка няма нищо общо със стоп ордерите. Използваме   Buy Stop, когато искаме да купим на цена по-висока от текущата. Това се налага в случаите, когато близо до текущата цена има разположени нива на съпротива и не е ясно дали цената ще ги преодолее. Затова над тях може да сложим     Buy Stop и по този начин да купим, когато  цената премине над тези нива.

buy-stop-poruchka

От горната графика виждаме поставяне на buy stop.

Sell Stop. Чрез тази поръчка можем да продадем на цена по-ниска от текущата. Това се налага в случаите, когато до текущата цена има близко разположени нива на подкрепа. Затова е по-удачно да  продадем, когато тези нива на подкрепа бъдат преодолени. Поставянето на поръчката става по същия начин като с на buy stop, само трябва да сменим вида чакаща поръчка на Sell Stop, а цената да е по-ниска от текущата.

Каква поръчка да използвам?

Ако искаме да търгуваме дисциплинирано по-добрият вариант е да използваме отложени поръчки. Това е особено важно,  ако се подаваме на FOMO.  По този начин с отложени поръчки не преследваме цената,  а търпеливо чакаме поръчката ни да бъде изпълнена на желана от нас цена. Така контролираме емоциите си както и параметрите на сделката.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.