Внимание: Брокери измамници! Как да се предпазим?

muj-preduprezhdavasth-za-brokeri-izmamnici

Представете си следната ситуация:

Телефонът Ви звъни. Поглеждате – номерът е непознат. Решавате да вдигнете, все пак може някой приятел да е сменил номера си.

Обажда Ви се представител на „брокерска фирма“  и любезно пита дали се интересувате от търговия на световните финансови пазари. Независимо от отговора Ви, започва да обяснява как сегашната ситуация на пазара е уникална и как може да направите поне 1 000 % за година. Звучи професионално и убедително.

Офертата изглежда изключително добра. Толкова добра, че не искате да я изпуснете. Избутвате всички вътрешни противоречия в дъното на съзнанието, като си казвате, че това трябва да е истина. Дали е така?

Шансът току-що да сте станали жертва на брокер измамник е голям.

През 2016 година в световен мащаб са загубени 16 милиарда долара от подобни измамни схеми и кражба на идентичност, според  Javelin Strategy & Research.

Фалшивите брокери (нерегулирани или слабо регулирани) имат една цел – достъп до парите Ви. Когато става въпрос за измамнически схеми, парите Ви не стигат до финансовите пазари, а влизат директно в джоба на измамниците.

В България брокерите са регулирани от Комисия за Финансов Надзор (КФН). На сайта на КФН ще откриете списък с нерегулираните брокери. Проблемът е, че те могат да започнат да се представят с друго име, чрез което продължават да работят необезпокоявано.

Ето защо разработихме няколко критерия, по които да разберете, че даденият „брокер“  прилага нерегламентирани практики и цели да Ви измами.

Как да се предпазим?

Регулираните брокери също звънят по телефона, но само ако първо Вие сте ги потърсили, използвате или сте използвали тяхна услуга. Помислете дали сте се регистрирали за дадена услуга при този брокер. Питайте от къде имат телефона Ви.

Регулация

Търсете регулация от страна, където регулаторният орган  има добра репутация. Най-добрият вариант е за регулация е САЩ, Великобритания, Германия. За  България регулаторен орган е КФН, за брокер от САЩ Securities & Exchange Commission (SEC) или Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Ако брокерът твърди, че е регулиран във Великобритания, проверете  Financial Conduct Authority (FCA). Регулаторният орган в Германия е Federal Financial Supervisory Authority (BaFin – Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht).

Обикновено на сайта на регулатора има списък с поднадзорните лица. Оттам може да намерите контакти на дадения брокер и да се свържете с него, за да проверите дали наистина са звъняли негови представители, или някой се представя за техен служител, без да има това право.

Пазете се от следните порочни практики при подобни измамни схеми:

Регулация. Следете за следното:

  • ✅Брокерът не е регулиран – Сейлс агентите*(хората, които Ви звънят) решават много сполучливо този въпрос.
  • ✅Брокерът е регулиран от CySEC или от регулаторите в Белиз, Беларус, Русия и тн.

(най-вероятно колцентърът, от който се обаждат, е Въвеждащ Брокер, или няма нищо общо със самия брокер по документи – на практика собственикът на брокера е собственик и на колцентъра).

Начин на Депозит 

  • ✅Сейлс агентът иска номера на кредитна/дебитна карта.
  • ✅Има натиск за използване на криптовалути за депозит.
  • ✅Wire депозитът е към Албания/Белиз/Африканска Държава и тн. (IBAN е на държава, различна от тази, от която се представя Брокерът).
  • ✅Агресивен подход// натиск за депозит в момента.

Обещания за нереалистични печалби. Нормален брокер или фонд  няма да Ви обещае доходност, защото не може да гарантира такава. В измамните схеми се обещава голяма и нереалистична печалба. Внушава се, че е гарантирана и няма риск.

Акаунт мениджър управлява средствата. Имате човек (може да кажат, че е фонд мениджър, брокер и т.н.), който инвестира вашите пари. Тези сделки никога не стигат пазара. В един момент Ви съобщават, че сте загубили всичко. 

Лоши онлайн ревюта – сейлс агентите оправдават това с „Черен маркетинг от конкуренцията“. 

Сейлс агентът се представя за изключително опитен брокер, работил в най-големите финансови институции в света, същевременно няма базови познания.

Липса на Track Record на акаунт мениджъра.

Всеки един документ, който е изпратен към клиента, е най-вероятно фалшив (застраховки върху трейдинг акаунт, външни одити, регулации). Направете собствено проучване за документите.

Обещания за нулев риск. Целта е да Ви успокоят. Помнете, че винаги има риск, когато инвестирате или търгувате.

При опит за Скайп/Зуум среща, сейлс агентът винаги отказва. Оправданията могат да са различни. 

Обаждането е от чуждестранен номер (Англия, Австрия,Германия, Швейцария).

Липса на физически офис (фалшив адрес на физически офис). Проверете дали има такава фирма на този адрес.

Какво да правите, ако искате да инвестирате на световните финансови пазари?

Най-добрият вариант е да направите собствено проучване. Да набележите няколко брокера, които предлагат дадена услуга, и да се свържете с тях.  Организирайте среща онлайн или в офиса им. Проверете дали и къде са регулирани (например, Карол има регулация от КФН и лесно може да проверите). Проверете за мнения в интернет за тях (винаги има негативни ревюта, но те не са преобладаващи). 

Ако имате въпроси, свържете се с нас на: 02/4008246.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Сейлс агентите са изключително креативни и нямат никакви забрани и ограничения, наложени от ръководството. Единствената задача е парите да влязат в компанията. Понякога се представят за банкови служители// регулаторни органи // политици // влиятелни личности.

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.