Най-Добрите Индикатори на Форекс

treydur-izpolzva-nay-dobrite-indikatori-na-forex-na-tableta-si-na-metatrader4

Спомням си когато бях малко момче обичах да стоя в работилницата на дядо ми и да разглеждам различните инструменти. Някои бяха подредени по стените други по шкафове. Изглежда всичко имаше своето място. Беше ми интересно да разбера кое за какво служи. Питах как се работи с различни инструменти. Какво може да се направи с тях.

По същия начин се почувствах, когато за първи път открих индикаторите за търговия на форекс пазара. Бях като малко дете, което иска да разучи всичко, да открие плюсовете и минусите и да знае кога какво да използва.

В повечето платформи за форекс търговия индикаторите са разделени на няколко групи. Обикновено имаме трендови индикатори, осцилатори  и обем. Разбира се Metatrader 4 предлага възможност сами да програмираме индикатор, който желаем. Тази функционалност превърна MT4 в най-използваната платформа за форекс търговия.

Тренд индикатори на форекс

Както се досещате от името тренд, индикаторите има за цел да ни покажат дали дадения форекс инструмент има тренд. Това е полезно в случаите, когато тренда не е толкова очевиден. Често на форекс пазара трендовете на са силни. Тогава покачването на една пълзяща средна може да ни даде добра представа. В тази група индикатори са moving average, bollinger bands, parabolic sar. 

Осцилатори на форекс

Осцилаторите или моментум индикаторите са направени с различна цел. Те се опитват да открият точките на обръщане на цената. Осцилаторите се използват в моментите, когато няма силен тренд или когато тренд липсва на форекс пазара.  В такива ситуации осцилаторите  ни помагат да намерим моменти когато цената се обръща. Целта е да можем рано да влезем по зараждащо се ново движение. Често осцилаторите показват състояние на дивергенция. При него има разминаване на цената на дадения форекс инструмент и индикатора. Имаме два вида дивергенция бича и меча дивергенция.

 

bicha-divergenciya-karoll-metatrader4

 

На гората графика(форкс пазар – usdjpy) забелязваме бича дивергенция. При нея има разминаване при дъното на цената и дъното на индикатора. Това маркира потенциално обръщане на посоката.

 

mecha-divergenciya-karoll-metatrader4

 

На горната графика(форекс пазар – usdjpy) забелязваме меча дивергенция. Тя показва отслабване на силата на биковете. Възможна е смяна на посоката.

Индикатори за обем

Индикаторите за обем на Форекс пазара са най-малко като брой и за това си има причина. Обема на Форекс пазара не е добър индикатор, защото Форекс пазара не се търгува на борса както са акциите. Поради тази причина не можем да измерим обема достоверно. Единствено може да вземем данните от някой индикатор и да се надяваме и молим те да са коректни. Това прави всички стратегии с използването на обем при форекс пазара обречени на провал.

Кои са най-добрите индикатори на форекс?

Този въпрос вълнува много форекс трейдъри. Отговорът зависи от това какво искаме да постигнем, какво е състоянието на форекс пазара като цяло, дали има тренд или не. Но най-вече зависи от това дали познаваме добре дадения индикатор.

За мен най-добрите индикатори за форекс са тези, които аз използвам. Причината е тривиална – свикнал съм с тях и знам какви сигнали дават. Мога да разчета сигналите без да се замислям заради годините, които съм прекарал с тях. Това е все едно майстор занаятчия да е свикнал с инструментите, които използва.

Аз използвам един индикатор за тренд на форекс – Болинджър Бендс с традиционни настройки и един осцилатор – MACD 2 in 1(правен по поръчка). 

Както знаете няма нужда да използвам индикатори от един и същ вид. Те показват едно и също състояние на дадения форекс инструмент.

 Важно правило:

Съвпадащи сигнали от един вид индикатори не правят сигнала по-сигурен“.

Много често човек започвайки да търгува на форекс, може да се обърка и да открие позиция разчитайки, че сигнала е по-стойностен, а това да не е така. Съвпадащ сигнал от MACD, RSI, Stochastic не правят сигнала по-сигурен. Тези индикатори се базират на сходни математически формули.  

От тук идва и следващото важно правило за форекс пазара.

Важно правило:

„Използвайте индикатори от различен вид, за да получите по-пълна картина на случващото се с дадения инструмент на форекс.“

Да се върнем на въпроса кои са най-добрите индикатори за форекс. Най-добрите индикатори  за форекс са тези, които познавате добре. Ако все още нямате предпочитания и сте нови на форекс пазара изберете индикатори и започнете да ги разучавате. Открийте как реагират на ценовото движение. Прегледайте графиката назад и вижте как се държат при различните пазарни състояния. Преценете дали и как можете да се възползвате от това, което показват.

Опитния майстор има няколко любими инструмента, които винаги са на разположение. Нашите платформи за форекс търговия МТ4 и Карол Дилинг са винаги на разположение. За тези, който искат да станат майстори в занаята, откриването на реална сметка е необходимост.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.