Научете как да поддържате фокус и концентрация по-добре

treydur-fokusiran-i-spoken-turguva

От малко дете обичам гледам футболни мачове. Първият мач, който си спомням е от световното в Мексико 86-та година, когато Наско Сираков вкара гол с глава на Италия. В наши дни следя мачовете на любимия си отбор Барселона. Няма как да не споменем гения Лео Меси. Много пъти съм се чудил какво го различава от останалите футболисти. Някои споменават, че той се фокусира по-добре. Вероятно това е една от тайните му – да остане концентриран, когато е необходимо.

Търгуването на световните финансови пазари, също като футбола, е процес на развиване на качества. Разбира се, концентрацията  е едно от тези качества.

В обществото съществува мит, че най-добрите професионалисти имат непоклатим фокус и остават винаги фокусирани и дисциплинирани. Дали наистина е така?

Според Steve Ward професионалистите също губят фокус. Това, което отличава великите от добрите, е способността да се фокусират бързо отново. Същото важи за трейдърите. Вероятно всички губим фокус, защото  средата около нас е пълна с неща, които могат да ни разсеят. Дали ще е шумът от булеварда, звънът на телефона, или нов имейл винаги е трудно да поддържаме фокус в това което правим. Не трябва да забравяме и нашите мисли. Те може би са най-големият причинител на  разсейване. Първата стъпка е да разпознаем, че сме загубили фокус. Без нея няма как да се върнем към задачата, която изпълняваме. Втората стъпка, разбира се, е веднага, колкото е възможно по-бързо, да се върнем в концентрираното състояние в което се представяме най-добре. Тоест да си върнем фокуса. Разбира се, не трябва да се ядосваме, че сме загубили фокус, а да останем спокойни.

За съжаление човешкото внимание е ограничено. Ние може да се фокусираме успешно в само няколко неща. Проблемът, когато извършваме сложна задача като трейдинг е, че трябва да следим няколко променящи се неизвестни. Това са движението на цената, движението на някой индикатор, движението на по-голяма времева рамка, дали има новини, какво става с другата позиция, която искаме да открием. Виждаме, че става все по-трудно да се фокусираме. Решението тук е да се фокусираме само върху най-важните неща. Тези неща са критични за изпълнението на дадената задача. Ако имаме открита позиция, най-важната задача е да я управляваме съобразно плана, който имаме. Там трябва да е основния ни фокус.

Медитацията помага за подобряване на концентрацията

monah-meditaciya-kontrol-na-emociite-i-fokusa

Нарастващата база от изследвания в последните години, категорично показва едно нещо. Медитацията има много положителни ефекти върху нас. Съществуват различни техники, но тук ще се концентрираме върху една лесна и в същото време много полезна практика.

Просто трябва да седнем удобно и да се отпуснем. Концентрираме вниманието си върху дишането си. Следим как въздуха преминава от нозете към дробовете ни и после обратно. Можем да усещаме как навлиза по-студен през ноздрите ни, преминава надолу и изпълва дробовете ни. След това как издишаме, като пак се концентрираме върху случващото се. Ако ни е по-лесно можем да следим покачването и спадането на корема ни. Неминуемо ще се разсеем. Не трябва да се ядосваме, а си върнем фокуса върху дишането.  В началото можем да започнем с 10 минути, а след няколко дни да започнем да увеличаваме. Целта е да стигнем до 30 минути на ден. Колкото повече практикуваме фокусирането при тази медитация толкова повече ще подобрим концентрацията си. Ключа тук е в постоянството.

Ако искате да научите още полезни неща за търгуването на световните финансови пазари, запишете се за безплатните ни обучения.

Също не пропускайте да изпробвате условията ни за търговия. Предлагаме три платформи за търговия, които отговарят на нуждите на всеки един трейдър. МetaТrader4 е най-разпространената платформа за търговия. Чрез имате достъп до форекс пазара и индекси.

Karoll Dealing Ви предлага иновативни функции и дизайн, както и над 10 000 инструмента. Сред тях са акции, форекс, индекси, ценни метали, фючърси и съкровищни бонове.

В платформата Trader Workstation, която предлагаме съвместно с Interactive Broker имате достъп до 120 борси от целия свят, най-ниски комисиони за търговия с акции, както и реална собственост на закупените акции. Не забравяйте, че в тази платформа разполагате със защита на средствата до 500 000 USD.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.