Трейдърите костенурки или най-известният експеримент в трейдинга

Предполагам, че повечето от Вас са чували за един от най-известните eксперименти в трейдинга. При него, Ричард Денис и Бил Екхарт спорят дали способностите на трейдъра са вродени или придобити. Спорът между двамата приятели възниква, когато са на посещение в една ферма за костенурки в Сингапур. Ричард Денис казва, че може да отглежда трейдъри, както в тази ферма отглежат костенурки (от там произхожда и името на трейдърите, които по-късно обучили). Ричард Денис споделя, че толкова добре е разбрал на какво се дължи успеха му като трейдър, че може да обучи всеки, независимо дали е наичнаещ или не. Те се обзалагат. За да решат спора решават да проведат експеримент, при който да обучат трейдъри, а след обучението на всеки да дадат сметка от 1 млн., която да управлява.

richard-dennis-top-trader-turtle-soup-biography

По това време Ричард Денис е един от най-извесните трейдъри. Едва на тридесет и няколко години го наричали „принца на пода на борсата”. Започнал търговия с 1600 $ взети на заем. За десет години ги направил 200 милиона долара.

В следващите месеци Денис и Екхарт пускат обяви в най-големите вестници, че търсят трейдъри, които да обучат и след това да управляват собствени сметки. Ето я обявата, която публикуват.

richard-dennis-turtle-trader-want-ad

На нея откликват над хиляда човека. За събеседване са селектирани 40.

А до две седмично обучение стигат 23-ма. От тях 21 са мъже и 2 жени. Те били хора с различни професии – човек с научна степен по лингвистика от Чикагския университет, счетоводител, няколко опитни трейдъри, професионален играч на блекжек и др. Общите качества, които търсели в кандидатите, били силен интелект, аналитически  и математически способности.

Успехите на трейдърите обучени от Денис и Екхарт стават легендарни, за 4 години и половина заработили средно повече от 80% на година.

Кой печели облога?

Официално Ричард Денис печели облога. Но в действителност, той селектира и допуска до обучение много малко хора. Да видим какво мисли по въпроса Къртис Фейт един от най-успелите ученици на Денис и Екхарт.

„За мен никой не спечели облога.На широката аудитория е неизвестно, че отлични трейдъри станаха само няколко от „костенурките”. Примерно от  една трета до половината имаха средни показатели в трейдинга. Много въобще не успяха да постигнат успех. Разликата меджу успелите и неуспелите се състои в личната им психологическа настройка. Едни бяха готови да приемат „пътя на костенурките” в по-голяма степен от други. Трейдинга може да се преподава на всеки, но не всеки се чувства удобно в рамките на зададения подход. Важен аспект за успеха е разбирането как емоциите влиаят върху трейдинга. Ако притежавате вродени правилни качества, ще Ви бъде по-лесно да се научите да търгувате, ако не ще Ви се наложи да ги развиете”.

Има голяма доза истина в думите му. При всяка една професия има хора, които се справят по добре от други. Дали ще успее човек да търгува добре чужда система зависи от това дали вярва в убежденията зад тази система, дали разбира и вярва в правилата, дали характера му е подходящ за търговия с тази система. Разберете какъв стил на търговия е подходящ за Вас.

Какви са правилата на системата?

В основата си системата, на която обучават трейдърите костенурки, e тренд следяща система. Открива се дълга позиция, когато цената направи по-висок връх (при дълга позиция) или дъно(къса) в сравнение с последните 20 дни. Стопа се слага под дъното (при дълга позиция) или върха (къса) за последните 10 дни. Следва се тренда. Това е съвсем кратко описание на системата. Пълното описание е доста по-дълго. За дълъг период от време правилата не е можело да бъдат огласявани. Сега подробни правила на системата могат да бъдат намерени в интернет. Също има разработени роботи и индикатори за МТ4 с тези правила.

Историята на трейдърите костенурки е описана в книгата на Майкъл Ковел “The Complete TurtleTrader”. Много добра информация по темата, а също и още една гледна точка може да намерите в “Way of the turtle” на Къртис Фейт, който е още един от участниците в този експеримент.

Работи ли системата в наши дни?

Въпреки че различни пазарни участници като например Линда Рашке  започват да търгуват срещу пробивите на споменатите 20-дневна периоди (Супа от Костенирки) това не променя системата. Това, което направили трейдърите костенурки е, че променили периода от 20 на 40 дни. Така системата останала печеливша.

Тази система би работила добре при наличие на тренд.

Може да проверите дали системата работи с оригиналните и правила или да ги промените като откриете демо сметка в МТ4 на Karoll. Един от плюсовете на МТ4 е, че може да използвате споменатите индикатори и роботи разработени по правилата на трейдърите костенурки.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se


Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.