Какво e ETF на ливъридж?

etf-na-levarage-lostov-efekt-etf-karoll-brokerСлед създаване на първия ETF през 1993 година пазара на ETF се развива динамично. Създават се различни видове ETF. Един от признаците, по които се делят, е това ли предлагат ливъридж или не.

Какво е ливъридж?

Ливъридж помага на инвеститорите да постигнат по-голяма доходност, чрез използване на заемни средства. Чрез ливъридж, можем да управляваме и контролираме много по-голяма сума от тази, която може да си позволим със собствени средства.  Важно е да се запомни, че ливъридж може да доведе както до по-голяма печалба, така и до по-голяма загуба.

ETF  на ливъридж  умножава резултата на базовия актив, който следи. Това се постига чрез финансови деривати(опции) и/или използване на заемни средства.  Докато обикновения ETF следи цената на някакъв базов актив, то ETF на ливъридж умножава тази цена по 2 или 3. Обикновено индекси като NASDAQ 100, DJIA, S&P500  имат както нормални ETF така и ETF на ливъридж.

Например, ETF който следи представянето на индекса S&P 500 съдържа 500 акции от този индекс. Ако цената на S&P 500 се промени с 1.00%, то цената на ETF ще се промени с 1.00%.

Как работи ETF на ливъридж?

ETF на ливъридж, който следи S&P 500, може да използва финансови продукти като заемни средства, за да мултиплицира всеки 1.00% нарастване S&P500 до ръст от 2.00% или 3.00%.  Както казахме по-горе, ETF на ливъридж може да работи в обратна посока. Спад от 1.00% при S&P 500 може да доведе до спад от 2.00% или 3.00%. Затова е много важно да преценим дали може да си позволим този допълнителен риск. Следващото нещо, което трябва да преценим, e в кой етап на ценовото движение да използваме ETF на ливъридж. Не на последно място трябва да знаем, че търговията ETF на ливъридж е по-скоро за краткосрочно настроени трейдъри отколкото за дългосрочно настроени инвеститори. Причината е, че един по-дългосрочен период ще има както спадовете така и печалби. Това ще доведе до големи колебания в доходността при използване на ETF на ливъридж. Големите колебания в доходността са нежелани за повечето инвеститори.

Освен ETF  на ливъридж, който умножава печалбите  два или три пъти, има ETF на ливъридж, които печелят от спад на даден актив. Например, ако  S&P 500 запише спад от 1.00% такъв ETF ще запише ръст от 2.00% или 3.00%. Естествено, ако S&P 500 започне да се покачва такъв ETF ще направи  загуба. Тези ETF се наричат “Inverse ETF”, “Short ETF” или “Bear ETF”.

Изпробвайте условията ни за търговия с ETF с безплатна демо сметка.

Често при ETF  на ливъридж има по-високи такси и комисионни. Освен тях може да има и други разходи свързани с  покупката на такъв ETF.

Примери за ETF на ливъридж

Както всички знаете,  30-те най-големи германски компании  се следят от индекса DAX30. GE3L е ETF, който се базира на DAX30 и умножава резултата по 3.

DAX30-etf-GE3L-grafika

 GE3L седмична графика обхващаща целия период от създаването. Източник Trader Work Station.

Друг ETF, който печели от спад  при DAX30 и умножава този спад по 3 е GY3S. 

DAX30-etf-GY3S-grafika

GY3S седмична графика обхващаща целия период от създаването. Източник Trader Work Station.

Ако предпочитаме ETF на ливъридж върху S&P 500, можем да разгледаме DBPG. Този ETF умножава ръста на S&P 500 два пъти.

S&P500-etf-DBPG-grafika

Открийте реална сметка за търговия с ETF. Тази услуга предлагаме съвместно с Interactive Brokers (най-добрия световен онлайн брокер за 2019 според Barron’s) при изключително атрактивни условия за търговия. 

Изпробвайте условията ни за търговия с ETF с безплатна демо сметка.

Плюсове и Минуси на ETF на ливъридж

В заключение нека да разгледаме положителните и отрицателните страни на ETF на ливъридж.

Плюсове Минуси
Потенциал за значителна печалба Може да доведе до значителни загуби
Голямо разнообразие от ETF на ливъридж, които помагат избора на стратегия за търговия По-високи такси и комисионни
Можем да печелим докато пазара пада с „Bear ETFs“ Не са подходящи за дългосрочна инвестиция

Бъдете първите, които научават за най-новия ETF на Фокус, като се абонирате за рубриката!

buton_abonirajte-se

Източник: https://www.investopedia.com/terms/l/leveraged-etf.asp

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.