Как да Използваме Стопове при Търговия на Световните Финансови Пазари?

izpolzvane-na-stopove-pri-turgoviya-na-finansovite-pazari

Независимо дали търгуваме на форекс, акции, стоки, индекси се сблъскваме с един проблем – стопът (стоп е поръчка, при която автоматично закриваме позиция на загуба с цел загубата да остане малка) ни често е удрян. За много хора това е най-болезненият момент в трейдинга поради две причини:

  1. Надеждите ни, че сделката ще проработи изчезват и се сблъскваме с реалността, която сме опитвали да избегнем.
  2. Трябва да приемем че сме сгрешили, а никой не обича да греши.

Най-дразнеща е ситуация, при която стопът ни е ударен и след това цената продължава в посока на сделката ни. Ето защо някои трейдъри спират да използват стоп, за да си гарантират спокойствие. Това може да проработи няколко пъти, но спокойствието си има цена. Поради липсата на стоп и наличието на неочаквани събития, в един момент ще ни се наложи да приберем по-голяма загуба. Ето защо търговията без стоп не е решение.

Ако търговията без стоп не е решение, тогава какво да правим?

Най-напред трябва да осъзнаем, че колкото по-близо е разположен стопът до текущата цена, толкова е  по-вероятно да бъде ударен. Много хора, особено на форекс пазара, търгуват с малки сметки (под 1 000 долара). Поради липсата на капитал, те не могат да си позволят далечни стопове. В този случай е важно да осъзнаем, че проблемът е липсата на капитал, а не стоповете. Решението е да увеличим капитала си, за да можем да разполагаме стоповете по-далече.

Също трябва да разберем, че не трябва да слагаме стопове прекалено близо до важни нива като подкрепи и съпротиви, кръгли числа, предишни върхове и дъна.  Причината е, че цената има инерция и не спира на точно определено ниво. Около гореизброените нива се образуват зони. Ако стопът ни е вътре в такава зона, е по-вероятно да бъде ударен. Големината на тези зони зависи от волатилността на съответния инструмент.

zona-okolo-podkrepa-metatrader4-karoll

Както се вижда от графиката, цената преодолява с малко предишното ниво на подкрепа. Ако стопът ни е прекалено близо до нивото на подкрепа, той няма да издържи.

Второ правило е да сложим стоп така, че между нивото ни на откриване на позиция и нивото на стоп да има важно ниво. Това важно ниво е допълнителна защита, защото ако цената падне до него шанса то да издържи е по-голям. Така вероятността стопа ни да бъде достигнат намалява. 

Представете си, че откривате дълга позиция и трябва да сложите стоп. Както се вижда от следващата графика, около нивото на стоп има ниво на подкрепа. Добре е да сложим стопа зад зоната формирана около тази подкрепа. Ако цената падне до зоната на подкрепа ще по-голяма вероятност нивото да на подкрепа да издържи.

zona-i-stop-metatrader4-karoll

Стоп на нелогични нива

Видими ясни нива като предишни върхове и дъна, нива на подкрепа и съпротива са места около които всички слагат стопове. Ако тези стопове са удряни не е ли по-логично да слагаме стопове на други места?

stop-v-nishtoto-metatrader4-karoll

От горната графика забелязваме, че около нивото на стоп (червена прекъсната линия) няма важни нива, нива на съпротива, кръгли нива. Така това ниво на стоп е нелогично за повечето пазарни участници. Така е по-вероятно да не бъде достигнато.

Отдалечени стопове на база на волатилността

Ако приемем, че краткосрочните движения на пазара са шум, тогава е добре да сложим стоп далеч от този шум. За целта можем да използваме индикатора ATR, който измерва волатилността (движението на цената за единица време). Взимаме стойностите на индикатора и ги умножаваме по някакъв коефициент да кажем 3. С полученото число отдалечаваме стопа си. Това определяне на стопа е по-подходящо за хора, който търгуван дългосрочно. 

Видове стопове

Стандартен стоп. Това е стоп, който се разполага на конкретно ниво. Както разгледахме, при достигането на това ниво, позицията ни автоматично ще бъде закрита. Нивото на този стоп може да бъде променяно от нас. Правилото е никога да не увеличаваме веднъж сложения стоп, защото така правим загубата по-голяма. Ако променяме нивото на стопа, то трябва да го правим само по посока на сделката. Ако купим и цената се е повишила можем да повишим нашия стоп. Разбира се, това повишение трябва да стане спрямо целите и стила ни на търговия.

Пълзящ (плаващ стоп). Този стоп се задава на определено ниво, но също се задава стойност, с която ако цената се покачи, стопът също се покачва при дълга позиция. При къса позиция, ако цената се понижи, стопът също се понижава със зададената стойност. Този вид стоп се движи само в посока на нашата сделка, но не и обратно. 

Стратегии с използване на стопове

Стопът е част от системата ни за търговия. Всеки сериозен трейдър трябва да има система за търговия или поне правила, по които да търгува. Ако нямаме система за търговия всичко което правим е грешно – казва Van Tharp. 

Как да изградим система за търговия, как изглежда работеща система ще научите по време на нашия Онлайн Курс за Начинаещи Трейдъри – Ниво 2.

В зависимост от целта на стратегията ни за търговия и от целите ни можем да управляваме стопа си по различни начини.

Управление на стопа според някой тренд индикатор

Можем да местим стопа по даден тренд индикатор. Целта е да останем по тренда, докато има такъв. Да кажем тренда се съобразява с 50 периодна  експоненциална средна. Логично е да местим стопа по нея. Когато 50 ЕМА е пробита, стопът ни ще бъде ударен, но това също ще е сигнал, че тренда вероятно приключва. 

В зависимост от това дали сме дей трейдъри, суинг трейдъри или дългосточни трейдъри, ще изберем какъв период да е пълзящата средна. По принцип, колкото по-краткосрочно сме ориентирани, толкова по-малък трябва да е периода на средната.

Ако искате да разберете кои други индикатори можем да използваме при управлението на стопа, как да управляваме стопа в зависимост от фазите на сделката ни, какви различни видове стопове трябва да има в една система за търговия запиете се на нашия Онлайн Курс за Начинаещи Трейдъри – Ниво 2.

Открийте демо сметка в МТ4 или Карол Дилинг за търговия  без риск и изпробвайте поставянето на стоп. 

Ако имате опит започнете търговия с реална сметка сега!

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение

Заглавие на коментар: Как да Използваме Стопове при Търговия на Световните Финансови Пазари?

  1. NIKOLAY KARADEMIREV

    Благодаря Ви Статията за мен е на професионално ниво и много полезна за риск менижмънта на капитала по сметката ни.
    За пълното логично осмисляне на видовете Стопове и нивото на поставянето им помагат и знанията придобити от Онлайн курса за начинаещи трейдъри първо ниво воден от г-н Стоян Стоянов и Димо Димов. Благодаря Ви !

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.