Инвестиране в Злато. Какво трябва да знаем?

investirane-v-zlato-kakvo-tryabva-da-znaemПри последните два месеца станахме свидетели на покачване при цената на златото от 1265 до 1410 долара.  Това поскъпване от малко над 11.00% е важно заради друга причина. Цената на златото не можеше да пробие нивото от 1365 през последните малко над пет години.

http://karollbroker.bg/blog/wp-content/uploads/2019/07/zlato-cena-posledni-5-godini-metatrader4

CFD XAUUSD седмична графика, източник: Карол MetaTrader 4

Както виждаме от горната графика, пробивът над това ниво се случи именно през текущия месец. Това събитие накара много  пазарни участници да насочат вниманието си към благородния метал. 

Към технически анализ може да прибавим и фундаментални фактори, които влияят върху поскъпването на златото. Такива фактори са намаление на лихвените нива в САЩ, рекордното поскъпване на пазара на акции  и притесненията относно възможна по-висока инфлация в световен план. Каквато и да е причината за поскъпването, най-важното нещо е, че то е факт.

Възниква въпроса как можем да се възползваме от подобни поскъпвания в бъдеще?

Най-напред трябва да определим какви цели имаме и защо искаме да инвестираме в злато. Причините обикновено са, че искаме да се предпазим от инфлацията, искаме да диверсифициране портфейла си, притесняваме се от нова световна финансова криза или искаме да спечелим от поскъпването му. 

След като ясно определим целите си, е време да разберем как можем да инвестираме в злато. На този етап имаме два избора – физическа покупка на злато или покупка на злато на финансовите пазари. Кое е по-доброто, по-сигурното и по-изгодното? Нека разгледаме двете алтернативи.

Физическа покупка на злато

Ако купуваме злато (инвестиционно злато) като защита от инфлация или искаме да се предпазим от нова световна финансова криза и в същото време не се интересуваме от поскъпването/поевтиняването му, може да изберем физическа покупка. Трябва да имаме в предвид следните особености:

Анонимност (кражба) –  има онлайн магазини, който предлагат покупка на злато. Проблемът е, че не оставаме анонимни и други хора ще знаят, че купуваме злато и вероятно го съхраняваме в дома си. По-добрият  вариант е да купим на каса и ако може да бъдем, колкото се може по анонимни.

Съхранение –  в зависимост от количеството, което купуваме, трябва да помислим дали е оправдано да го държим в сейф дома си. Възможно е да наемем кутия в някой обществен трезор. Това е свързано с допълнителни разходи. Тези разходи зависят от размера на кутията и срока на наемане. Най-малките по размер кутии са с размер от 5см/25/40 см. Цените варират, но за най-малката кутия трябва да сме готови да се разделим с от 140 до 200 лв. на повечето места. Обществените трезори се предлагат най-често от банки.

Спред (Разлики в курс купува и курс продава) – Този проблем се проявява, когато решим да обърнем нашите златни монети или кюлчета в кеш. Всички дилъри на злато печелят от разликата между курс купува и курс продава. Тази разлика варира между различните монети и кюлчета и различните дилъри. В повечето случаи спреда може да е от около 6.00% до над 20.00% процента от цената при някой продукти.  Това значи, че цената трябва да се е повишила поне с размера на спреда, за да не загуби стойност нашата инвестиция.

Плюсовете от физическа покупка на злато са, че ако инвестираме в монети цената може да се повиши заради  стойността на самата монета, а не толкова заради поскъпването на златото. Друг плюс е, че ако има инфлационна криза, ще притежаваме актив, който ще запази стойността си.

Покупка на злато на финансовите пазари

При този вариант Вие не притежавате физически злато, а просто инвестирате и очаквате да спечелите от покачването на цената му.  Фокусът тук е върху печалбата от инвестиция, а не от защита срещу инфлация. И все пак обикновено при покачваща се инфлация цената на златото също се покачва.

За покупка на злато на финансовите пазари можем да използваме CFD (Contract for Difference) или ETF (Exchange-Traded Funds).

CFD ни дава възможност да се възползваме от движенията на златото, като имаме ливъридж (лостов ефект). CFD е договор между нас и нашия брокер, който ни позволява да се възползваме от движението на цената, без да притежаваме дадения актив. Можем да откриваме дълги и къси позиции. Подходящ инструмент е за търговия с по-малки суми, както и за хора който по-често откриват и закриват позиция. Например, откриват позиция при златото, то се покачва, те печелят да кажем 100 долара, златото започва да пада, те прибират печалбата.  

ETF (Exchange-Traded Funds) са инструменти, подобни на акциите, които също се търгуват на борсите. Те следят представянето на даден базов актив. В нашия случай този актив е златото. ETF са изгодни с това, че чрез тях можем да инвестираме при по-изгодни условия. ETF е подходящ за дългосрочно инвестиране, защото няма комисионна за това колко време притежаваме даден ETF. Това прави тези инструменти подходящи за дългосрочни инвестиции от типа „купи и дръж“. Повече за това какво е ETF може да научите тук!

Разгледаните по-долу плюсове се отнасят както до търговия с CFD, така и за търговия с ETF.

Както споменахме, единственият недостатък на покупка на финансовите пазари е, че не притежаваме физически злато. Това обаче има и плюсове – както се досещате, няма да ни трябва място за съхранение.

Други плюсове са:

По-ниски спредове в сравнение с физическата покупка на злато. Ако изберем да инвестираме в злато чрез CFD или ETF  спреда, който ще платим, ще е значително по-нисък. Например в МТ4 при покупка на CFD върху златото(XAUUSD) спреда в момента на писане на този материал е 0.30$ за минималния обем. 

Може да купим точно толкова колкото искаме. При физическа покупка на злато сме ограничени от  стандартизираните размери и тегло на монетите и кюлчетата. При инвестиране в злато на световните финансови пазари може да купим точно толкова, колкото искаме.

Също може да продадем каквато и част да решим от това което притежаваме.

Неоспорим плюс е, че  имаме възможност бързо и лесно да купим и продадем желаните от нас количества злато.

Всъщност, ако изберем можем да купуваме чрез CFD на ливъридж, ако имаме реална сметка в МТ4. По този начин ще управляваме по-голяма инвестиция. Тествайте нашите условия за търговия с CFD върху злато в МТ4 с безплатна демо сметка.

Не на последно място можем да се възползваме от спад на цената. Тоест, ако считаме, че златото ще започне да поевтинява, ние можем да се възползваме от този спад и да печелим от него чрез откриване на къса позиция чрез CFD или ETF.

Инвестиране в злато чрез ETF

Дотук разбрахме, че може да се възползваме от движението на цената на златото чрез CFD или ETF. Основната разлика между тях е, че чрез CFD можем да търгуваме на ливъридж и с по-малки средства. Вероятно освен спред, трябва да платим и малка комисионна под формата на суап. Този вариант е за хора, които са по-трейдърски настроени и искат по-често да откриват и закриват позиции.

Варианта с ETF е за хора, които искат да инвестират дългосрочно в злато без да го притежават. Тоест най-честата стратегия е „купи и дръж“, защото ако цената на златото се повиши с 10.00% и цената на ETF върху злато ще се повиши с толкова. Разходите при покупка на ETF са ниски и не се плащат такси за това колко дълго притежаваме дадения ETF. 

Например, PHAU е ETF, който е базиран върху златото. Много важно е да разберем, че този ETF може да се търгува от европейски инвеститори на дребно. 

etf-na-fokus-zlato-PHAU-grafika-predstavyane-posledni-5-godini

Източник Trader Workstation

Както виждате, той напълно покрива движенията при златото. Разходите при покупка на този ETF са 0.15% от стойността или най-малко 6 евро. Ето защо са оправдани покупки на суми по-големи от 600 евро, за да може комисионата да е максимум 1.00% от сумата, която сме заделили за инвестиране в злато. Ако решим можем да инвестираме на вноски всеки път, когато имаме събрани поне 600 евро. Чрез този метод, можем да снижим разходите до минимум. 

За да купите този ETF, трябва да имате открита реална сметка за търговия в платформата ни Trader Workstation, която предлагаме в партньорство с Interactive Brokers (най-добрият онлайн брокер за 2019 според Barron’s).

Може да тествате условията ни за търговия, чрез безплатна демо сметка

В обобщение, нека разгледаме предимствата и недостатъците на всеки един метод за инвестиране в злато.

Физическа покупка Покупка чрез CFD Покупка чрез ETF
Притежаваме го физически ✔️
Защита срещу инфлация ✔️ ✔️ ✔️
Анонимност (кражба) ✔️ ✔️
Съхранение ✔️ ✔️
Спред ✔️ ✔️
Разходи по покупка ✔️ ✔️
Точни обеми на покупка ✔️ ✔️
Лесна и изгодна продажба ✔️ ✔️
Плащане на суап ✔️ ✔️
Дългосрочна инвестиция ✔️ ✔️

Както се вижда от горната таблица, покупката на финансовите пазари има повече предимства от физическата покупка. Всъщност, има всички плюсове на физическата покупка, защото при висока инфлация ние сме купили актив, който е вероятно да поскъпва. Също най-малко разходи имаме при покупка с ETF. Този начин на инвестиране в злато е най-изгоден и най-подходящ за дългосрочна инвестиция от типа „купи и дръж“.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.