Най-лошото за един трейдър е да печели

trader-zamislen-sled-uspehen-trade

Повечето  трейдъри обръщат внимание на проблемите при търговия, които са породени от  губещи  сделки. Това е разбираемо, защото първото нещо с което се сблъскват е как да започнат да печелят. В един момент, когато трейдър натрупа достатъчно опит и знания той започва да печели. Така възниква друг проблем – как да се справим с еуфорията, арогантността или отпускането след печеливши сделки.

Представете си поредица от няколко печеливши сделки. Повечето хора започват да мислят, че са открили ключа към успеха, да мислят, че са по-добри от останалите,  дори понякога да считат за по-силни от пазара. С други думи, хората лесно се подаваме на еуфория, отпускане и ставаме невнимателни и самодоволни.

Известния психолог и автор на поредица книги за психология на трейднига доктор Brett Steenbarger, казва:

Открих че печелившите сделки са толкова опасни за трейдърите колкото и губещите…Грешката която трейдърите правят е да се асоциират с последната възвръщаемост. Така те и не успяват да разберат случайността в резултатите от няколко сделки.

Неговият колега доктор Ари Киев  в книгата си  “Hedge Fund Masters”  казва:

Вероятно си мислите, че еуфорията е най-добрата и най-позитивната емоция, но това не е вярно. Въпреки, че еуфорията е  типична реакция след успех на пазара, тя често води до катастрофа… Тя кара трейдъра да изпада в алчност и свръх самоувереност.

Това, което става след период на поредица от печеливши сделки, е, че човек сваля гарда и не оценява правилно текущата сделка. Може да рискува твърде много в нея защото убеден, че ще спечели  или може да пренебрегне собственици правила. В такава ситуация е въпрос на време да последват губещи сделки. Трейдъра влиза в затворен кръг на добра търговия,  еуфория  и лоша търговия.

Как да излезем от състоянието на еуфория?

В книгата си “Trading in the zone”  Марк Дъглас казва, че за да не изпадаме в еуфория трябва да помним, че всяка една сделка е независима от предишните. Според него, когато твърдо сме убедени, че текущата сделка няма общо с предишните ние няма да асоциираме предишните резултати с нея. Така независимо дали предишните резултати са  печалба или до  загуба ние ще сме в най-доброто състояние за търговия.

Съветът на д-р Brett Steenbarger е да  визуализираме сценарий, при който е първи януари. В този момент ние не сме нито на плюс нито на минус. И трябва да се замислим ще  открием ли текущата позиция знаейки, че не сме нито на печалба нито на загуба. Също е добре да се запитаме с какъв обем ще е сделката. Ако сделката е наистина добра, ще искаме да я открием на първи януари с достатъчен обем. Ако сделката не е толкова добра и е резултат от свръх самоувереност, ще е по-вероятно да искаме да не я откриваме. Когато детайлно си представим, че сме на нула на първи януари, ние  си помагате да изчистим главата си и от  еуфория и от страх и да вземем правилно решение.

Съвета на д-р Ари Киев е да започнем с повишено самонаблюдение. Когато го направим, сме в първите си стъпки към постигане на съвършенство, защото ще забележим еуфорията преди да е станало късно.

От опит бих казал, че за да не изпадаме в еуфория, трябва да помним, че нито една печеливша серия не трае вечно и рано или късно тя ще спре. Също е добре да не се концентрираме в печалбата или загубата, а в правилното изпълнение на сделката. Все пак текущата печалба или загуба е само нещо като моментна снимка, а не гарантиран резултат.

А Вие изпадали си сте в подобна ситуация? Ако е така, сега е момента да поемете контрол върху трейдинга си и да направите следващата крачка към постоянни печалби, при които не се подавате на еуфория.

Ако искате да научите повече за психологията на търговията, запишете се на безплатните ни лекции.

Изпробвайте условията ни за търговия с безплатна демо сметка или отворете нова реална сметка в някоя от нашите професионални, но лесни за използване платформи за търговия.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.