FIRE (Financial Independence Retire Early)

bezplaten-kalkulator-za-treiding

Морският бриз разхлажда нажежения от високото слънце пясък. Ледена капка от изпотената ни чаша с мохито пада върху нас. Сякаш умишлено, с цел да ни издърпа от приказния блян. Отрезвяваме се. Спомняме си как това е последният ден от нашата лятна почивка и утре трябва да се върнем обратно в бетонената джунгла.

Самата идея за това как днес сме на плажа пред морето, а утре сме в офиса пред компютъра, ни скапва настроението и някак ни пречи да се насладим и на последния ни ден „СВОБОДА“ за годината.

Подобни случки дават живот на движението FIRE (Financial Independence Retire Early). Млади, свободолюбиви и често добре платени професионалисти, предпочитат да се лишат от екстравагантни придобивки, спестявайки и инвестирайки голяма част от дохода си за да могат да се пенсионират на 30 – 35 години. Излизайки от „матрицата“ те имат пълната свобода да пътуват, да се занимават с хобитата си и да отделят внимание на любимите хора и то още докато са млади и жизнени.

Колко струва свободата?

Нека не се отегчаваме със сложни математически формули и изследвания – числото което търсим е 25. Необходимо е в пенсионната ни сметка да има 25 пъти годишните ни разходи.

Пример.

Годишните ни разходи са 25 000лв.

Имаме 625 000 лв. в портфейл съставен от 60% акции(S&P500) и 40% облигации(20 годишни, щатски).

Можем спокойно да теглим по 25 000лв.(коригирано спрямо инфлацията) всяка година без парите да ни свършат.* 

Поздравления! Вече имате своята цел. Сега ви е необходимо единствено дисциплина и постоянство.

Кой е най-популярния метод за достигане на „Финансова независимост“?

Оръжията в нашите ръце са сложната лихва и силата на капиталовите пазарите. Щатските последователи на това движение всеки месец, на равни вноски инвестират в акции(най-често в широки индекси като S&P500). Благодарение на сложната лихва нашите спестявания работят за нас и по-бързо можем да достигнем желаната от нас сума. Когато дойде моментът за „пенсиониране“ портфолиото се ребалансира с облигации, с цел да се намали волатилността(летливостта).    

Да се захващаме за работа!

Стъпка първа: Къде са ми парите?

Ако не знаем от къде да започнем, най-лесно е да разчитаме на историческите данни. В продължение на 3 месеца записвайте всеки ден разходите си. След това разделете разходите си в две категории – нужди(жилище, транспорт, храна, сметки и консумативи) и желания(излизания с приятели, Netflix и автоматичен фонтан за котки).

„Човек има неограничени потребности, но ограничени ресурси.“

Това трябва и да е нашето мото изграждайки бюджета си в последствие. Всеки спестен лев ще отива за свободата на нашето бъдещо „аз“.

Стъпка две: Колко от заплатата ми да заделям?

Ами от теб зависи. Колко ти е комфортно да заделяш? Колко бързо искаш да се пенсионираш?

Пoдготвили сме ти калкулатор където можеш да въведеш какъв процент от доходът ти е комфортно да заделяш и ще ти изкара резултат след колко години ще можеш да се пенсионираш. Може да пробваш и наопаки – въвеждаш след колко години желаеш да се пенсионираш и ще видиш колко трябва да спестяваш за целта.

 

 

Стъпка три: ЕКШЪН !

Отваряш си сметка в Interactive Brokers(виж линка по-долу). Захранваш сметката си. Харесваш си някой ЕТФ(Виж документа за S&P500). Купуваш го. Нима беше сложно ?!

Стъпка четири: Стоицизъм и дисциплина

В този метод за забогатяване, най-трудно е самото му изпълнение. Трудно е защото, ако следиш портфолиото си, то ще виждаш как се движи постоянно нагоре-надолу или постоянно ще виждаш как си по-близко или по-далече от свободата. И като цяло не е лесно да живееш 10 години на 40% от доходите ти(ако искаш да се пенсионираш за десетилетие – това е математиката).

Но си струва, защото когато капката от изпотената чаша с мохито падне върху теб и те върне към реалността няма да си изпълнен с огорчение защото лятна ваканция приключва, ами вече чувството ще е гордост. Гордост от това, че кога приключва лятната ваканция е изцяло твое решение.

Ключът за белезниците ви е в собствените ви ръце

Научете повече за S&P500 Тук à https://karollbroker.bg/fileadmin/files/20200219%20Karoll%20Analysis%20S&P%20500.pdf

Чрез партньорството ни с Interactive Brokers, можете да инвестирате на капиталовите пазари на ниски и прозрачни комисионни à https://karollbroker.bg/bg/platforma-za-targoviya-s-aktsii-na-mezhdunarodni-pazari

А ако имате някакви въпроси, нашият екип с радост ще ви съдейства. Потърсете ни на 02 4008 246 или ни пишете на forex@karoll.bg .

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност) на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.
*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.