Защо Някои Почти Винаги Печелят на Финансовите Пазари?

uspeshen-treydur-i-investitor-govori-po-telefona

Знаете ли, каква е основна характеристика на световните финансови пазари?  Тя е, че няма гарантиран резултат. Няма тази сигурност и предвидимост, с която сме свикнали. Действие А не винаги води до резултат В. Причината е, че на финансовите пазари винаги може да се случи нещо неочаквано. Няма как да обхванем всички фактори, които влияят в момента. Липсата на тази причинно-следствена връзка прави търгуването и инвестирането на световните финансови пазари трудна задача…

Но, съществува една елитна група от пазарни участници, които са успешни на финансовите пазари. Различни проучвания показват, че 5.00-15.00% от пазарните участници са последователно успешни.

Какви качества притежават тези успешните “играчи” на световните финансови пазари? 

Какво ги отличава? 

Това е въпрос за милиони.  Отговорът му вълнува всички хора, които търгуват или инвестират на световните финансови пазари. Каква е тайна им? Какво по различно правят? Отговорът е комплексен. Нека да разгледаме няколко ключови характеристики на успешните инвеститори и трейдъри:

Успешните трейдъри са упорити

Това качество може да го кажем и в други имена като последователност, търпеливост  и всеотдайност. Тези качества показват, че този човек е склонен да отдели повече време, за да се научи как да инвестира и да търгува на финансовите пазари. Това означава, че не бърза да постигнат бърза печалба, а осъзнава, че първо трябва да отделят време за натрупване на знания и опит.  От къде да започнете да трупате знания за финансовите пазари? Вижте тази статия Топ 10 Супер Полезни Форекс Книги.

Винаги поемат отговорност за резултатите

Нещо друго, което е изключително важно е, че успешните трейдъри и инвеститори знаят и приемат, че те са отговорни за всичко което постигат на финансовите пазари.  Те не обвиняват обстоятелствата или другите пазарни участници. Вместо това, всеки ден отделят време, за да определят какво могат да направят по-добре и какво още е нужно да научат за финансовите пазари. Тези размишления им помагат другия път да се справят по-добре, защото ще намерят по-добър вариант за дадената ситуация и ще го използват.

Успешните на финансовите пазари вярват в себе си

uspeshen-treydur-i-investitor-dovolen-ot-sebe-si-sled-pechalba

Обикновено хората, които се справят добре на световните финансови пазари вярват, че могат да се научат и да успея. Те вярват, че човек се променя и че всеки може да постигне успех, стига да отдели достатъчно време. Тези хора приемат предизвикателствата и трудностите, които срещат не като непреодолима пречка, а като възможност за израстване.

Ако искате да започнете да търгувате и инвестирате на световните финансови пазари и вярвате в способностите си  започнете с безплатна демо сметка(без риск) в някои от нашите платформи Карол Дилинг, МТ4, Interactive Brokers.

Управляват  риска и след това мислят за евентуалната печалба

Това качество е свързано с разбирането, че за да постигнем траен резултат  на финансовите пазари не трябва да бързаме. Това означава успешните инвеститори и трейдъри приемат инвестирането като дългосрочна игра. По този начин се стремят да ограничат риска знаейки, че с течение на времето малките печалби ще се натрупат и ще доведат до мултиплициран ефект. Всъщност тези хора осъзнават, че поемането на големи рискове по-скоро ще доведе до провал на плана им за постигане на успех на световните финансови пазари. Те предпочитат да поемат премерен риск, за да си гарантират, че ще са успешни.  

Разбират, че търговията и инвестирането на финансовите пазари е  игра на мислене

Тези хора разбират, че успеха на световните финансови пазари е свързан с осъзнаване на начина им на мислене и вземане на решения. Много често тези решения са  на база на чувствата, които изпитваме. Ето защо те осъзнават, че коригирането на начина, по който мислят води до успех. Замислете се, че начина ни на мислене е нещо като филтър, през който пречупваме заобикалящата ни информация включително и тази, която идва от световните финансови пазари. Много изследвания показват, че на финансовите пазари хората взимат решения не на база на логиката, а на база на чувствата си. Това значи, че трябва да обърнем голямо внимание на начина, по който се чувстваме, негативните си емоции и това, което ги причинява. Освобождаването на тези негативни емоции води до взимане на по-рационални решения при инвестиране на финансовите пазари.

Така стигаме до следващата важна характеристика на успешните трейдъри и инвеститори.

Успешните трейдъри не се вълнуват от  печалбите или загубите 

statistika-pechelivshi-i-gubeshti-ot-forex

Това, което ги  мотивира, е да свършат работата си добре. Замислете се, че голяма част от времето на трейдърите и инвеститорите минава в безпокойство за текущата сделка и в желание да спечелят. Когато резултатът не ги вълнува, те могат да работят много по-спокойно и съответно да постигнат по-добри резултати на финансовите пазари.

Знаят, че всичко е въпрос на вероятности

Това означава, че успешните трейдъри и инвеститори осъзнават, че не могат да печелят при всяка една сделка. Няма участник на финансовите пазари, който да го прави. Тъкмо обратното, много често броят печеливши сделки е под 50%, но размерът им е по-голям от тези на губещите.

Това, което те се разбрали е, че на финансовите пазари е нужно да търсят сделки ,където потенциалната печалба е по-голяма от потенциалната загуба.

Също осъзнават, че на финансовите пазари може да имат единствено по-голяма вероятност да спечелят в дадена сделка и това не ги притеснява. Това, което се опитвам да кажа е, че те са приели тази несигурност, която е плашеща за всички останали. Точно това ги мотивира да се справят добре в среда на несигурност, където останалите не успяват.

Имат начин на търговия или инвестиране на финансовите пазари, който им приляга

Голяма част от инвеститорите и трейдърите интервюирани в книгите Market Wizards на Jack D. Schwager показват, че  тези успешни професионалисти имат собствена стратегия или начин, по който инвестират и търгуват. Това е така, защото те вярват в своя способ, също знаят кога работи и кога не. Техният метод е базиран на това, което вярват, че е работещо на световните финансови пазари.

Това означава, че те  са разработили своя стил и разбират кога работи и кога не. Този стил е базиран на техните убеждения за финансовите пазари. 

Ако група хора прави нещо добре, то и другите могат да се научат. Ако искате да търгувате на финансовите пазари запишете се на онлайн курса за начинаещи трейдъри.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.