Търговия и Инвестиране в Акции за Начинаещи

Търговията с акции се радва на невиждана популярност в България. Това показва нарастване на инвестиционната култура на българина. В тази статия ще отговорим на няколко въпроса относно търговията и инвестирането в акции за начинаещи, които може би остават недоизяснени.

Какво е акция?

Няма как да минем без кратко обяснение какво е акция. Акция е ценна книга, която дава право на собственост върху капитал. Чрез покупка на акции Вие ставате съсобственик в дадена компания. Колкото по-голям дял имате, толкова по-значим ще е вашия глас в управлението на компанията.

Каква е разликата между търговия с акции и инвестиране в акции?

При търговията с акции, купуваме и продаваме дадена акция по-често, като се опитваме да хванем краткосрочно изменение на цената. След като това изменение спре или посоката на пазара се обърне, закриваме позиция. Хората, които търгуват с акции, се наричат трейдъри (stock traders). Ако искате да търгувате с акции и сте начинаещ, е добре да свикнете с дадена акция (как се движи цената, какви отчети има и т.н.) преди да започнете.

На следващата графика е изобразено ценовото движение при акцията на Amazon. Забелязваме, че има силно повишение на цената. В края на периода цената започва да пада и в един момент минава под начертаната наклонена линия. В този момент трейдърите биха продали закупените от тях акции. По този начин искат да приберат натрупаната печалба и да избегнат евентуална загуба от спад на цената.

akciya-na-amazon-dvijenie-prez-godinite

Ако търгувате с акции и сте начинаещ, трябва да се въоръжите с търпение и да не бързате да постигате големи резултати.

Инвеститорите не биха продавали закупените от тях акции на Amazon в този момент, защото те купуват акции с цел да ги притежават много дълго време – да кажем 20 и повече години.

Ако инвестирате в акции и сте начинаещ, трябва да помислите за портфолио от акции, за да минимизирате риска, присъщ за отделна компания или индустрия.

Най-голямата разлика между трейдър и инвеститор е в периода, през който се притежава акцията. Друга голяма разлика е, че трейдърите продават акции на късо, с цел да се възползват от краткосрочен спад в цената. Например, ако се върнем на горната графика, трейдър би продал акцията на Amazon на късо след като мине под наклонената линия, за да спечели и от спада на акцията.

Търговията с акции от начинаещи трейдъри трябва да се извършава внимателно. Например, продажбите на късо не са препоръчителни за начинаещи. Изисква се опит, познания и калкулиране на всички разходи.

Как печелим от търговия и инвестиране в акции?

smyatane-na-pechalba-ot-akcii

Всички начинаещи, които искат да  търгуват и инвестират в акции, но са начинаещи трябва да знаят, че  се печели по два основни начина.

Първо, ако сме купили и след това цената се повиши. Нашата акция ще струва повече от колкото първоначално сме платили за нея. Това е т. нар. капиталова печалба.

Втори начин за печалба от търговия и инвестиране в акции е от разпределяне на дивидент. Това означава, че можем да получим паричен поток, ако сме купили дадена акция, компанията е на печалба и общото събрание реши да разпредели част от печалбата като дивидент.

Опитните трейдъри печелят и от продажна на късо на дадена акция.

 


Ако желаете да получите успешен старт в инвестирането, станете част от новата ни група за онлайн курса „Инвестиране в Акции за Начинаещи“.  По време на обучението ще наблегнем на теми като борсовия механизъм за покупко-продажба, прогнози и пазарни очаквания, методи за оценка на акция и много други.

Курсът започва на 01.06. (понеделник) и местата са ограничени!

 

Научете повече за курса бутон


Защо цената се повишава или спада?

При търговията и инвестирането в акции е характерно, че цената на дадена акция се променя често. Акциите се търгуват на борса (NYSE, NASDAQ  и т.н.). Когато има повече купувачи на дадената акция, цената се покачва, а когато има повече хора, които продават дадената акция, цената ѝ спада. 

Как да избера точната акция в която да инвестирам?

investitor-reshava-kakvi-akcii-da-zakupi

Този въпрос за търговия и инвестиране в акции е типичен за начинаещи.

В повечето случаи хората използват технически или фундаментален анализ. Техническият анализ следи графичното представяне на цената, като търси познати модели на поведение.

Фундаменталният анализ следи факторите, които оказват влияние на движението на цената. Такива фактори са отчетите на компанията, конкуренцията, сектора, макроикономическата обстановка.

По-важното е да запомните, че дългосрочно акциите като цяло измерени чрез S&P 500 (индекс представящ петстотинте най-големи американски компании) се покачват.

Също е важно да имате предварителен план какво ще правите. Например, дали ще търгувате или ще инвестирате в акцията, кога и как ще продадете акцията, дали ще я продавате въобще или ще я притежавате дългосрочно.

Добре структурираният и премислен план е по-важен от самия избор на акцията!

Как да започнем да търгуваме и инвестираме в акции

Ако искаме да търгуваме и инвестираме в акции, но сме начинаещ, е важно е да запомним, че търговията и инвестирането в акции става само през брокер. Брокерът е посредник, който предоставя достъп до дадена борса, на която се търгуват акциите на избраната компания. Достъпът се осъществява чрез реална сметка за търговия. Повече информация относно платформите за търговия, както и за условията ни, можете да намерите тук.

Какво е важно за успеха при търговията и инвестирането в акции за начинаещи?

investitor-proveryava-vajni-danni-predi-da-investira-i-turguva

Може би едно от най-важните неща при търговията и инвестирането в акции за начинаещите е, че трябва да се стремят към дългосрочни резултати чрез последователност.

Това означава, че трябва да отделят време за развитието си като трейдъри и инвеститори. Трябва да се обучават и да трупат опит.

Добра идея е да направите план за своето развитие от откриването на реална сметка за търговия до трейдъра или инвеститора, който искате да станете.  Казано с други думи „ако не планираме да успеем, планираме да се провалим“.

Има ли разлика между различните брокери?

klient-i-broker-skluchvat-dogovor

Много важно при търговията и инвестирането в акции за начинаещи е изборът на брокер. Различните брокери предлагат различни условия за търговия. Разликата е в таксите и комисионните, които събира брокерът. Те са разходът на инвеститорите и трейдърите. Колкото по-малки са разходите, толкова по-голяма е печалбата.

В Карол предлагаме най-ниските такси за търговия с американски акции. Всички такси и комисионни ще намерите тук.

Другата важна характеристика на брокера е неговата репутация.  Преди да откриете сметка при даден брокер, проверете неговата репутация в интернет.  Ако има много оплаквания от даден брокер, не е добра идея да откривате сметка при него.

Каква е разликата между реални акции и CFD върху акции?

Също е много важно да  направите разлика между реални акции и CFD върху акции. Реалните акции Ви дават права на собственост в дадена компания. Те са подходящи за инвестиране и търговия.

Много брокери предлагат само CFD върху акции. Това са договори между Вас и Вашия брокер, че ще се възползвате от промяната в цената. При CFD върху акции печелите от промяна на цената, но не ставате собственик на акциите. CFD върху акции е подходящ вариант за хора, които разполагат с по-малка сума или са трейдърски настроени. Тези хора обикновено не държат да са собственици на акциите.

В Карол можете да търгувате с CFD върху акции през удобната онлайн платформата Карол Дилинг.

Кои са Interactive Brokers и защо инвеститорите ги предпочитат?

traderworkstation-tws-interactivebrokers-karollbrokerage

Interactive Brokers предлагат инвестиране и търговия с реални акции.

Interactive Brokers са един от най-големите брокери в света. Избрани са за най-добър брокер в света за 2019 година от Barron’s.  И все пак, ако се притеснявате, че нещо може да се случи с Interactive Brokers, трябва да запомните, че защитата на клиентски сметка при фалит на брокера е 500 000$.

Също през Interactive Brokers имате достъп до над 120 борси в света и възможности за инвестиране и търговия с голямо разнообразие от инструменти – акции, ETF, валути, фючърси, опции, облигации и др.

Ако искате да инвестирате дългосрочно в акции, в Карол предлагаме най-доброто и изгодно решение. Чрез партньорството ни с Интерактив Брокерс можете да търгувате и инвестирате в реални акции. Това е изключително важно, ако сте инвеститор, защото имате по-ниски разходи при дългосрочно инвестиране. Например, при търговия и инвестиране в американски акции плащате 0.01$ на акция, като минимума е 2$ – най-ниските комисионни в България.

Също така, ако откриете сметка в Interactive Brokers през Карол, таксата неактивност е 1.00$ и все още не се събира. За сравнение, клиенти директно в Interactive Brokers плащат 10.00$ или 20.00$ такса неактивност.

Направете първата стъпка  в превръщането си в инвеститор, като се запознаете с платформата за търговия на Interactive Brokers  чрез безплатна и безрискова  демо сметка.

otvorete-demo-smetka

Започнете изпълнението на плана си и станете трейдъра или инвеститора, който винаги сте искали да бъдете с Карол! 

Разберете всичко за платформата на Interactive, както и за условията ни тук.

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.