Превърнете слабостите в сила

prevurnete-slabosti-v-sila-motivaciya-nadpis-biuro

Търгуването на световните финансови пазари много често е сравнявано със спортно представяне. Това не трябва да ни учудва, защото и при двете активности имаме процес на самоусъвършенстване. И при двете активности успяват малък процент от всички т.е. малък процент от спортистите стават толкова добри, че да се издържат само от спорт, същото важи и за трейдърите. И докато при спорта отдавна има поговорки като „без болка няма победа“ в трейдинга малко хода стигат до този извод.

Какво могат трейдърите да научат от професионалните спортисти?

На първо място, осъзнаването, че трейдинга е процес на самоусъвършенстване. Няма как да станем по-добри, ако се крием от слабостите си. Това няма да ги накара да изчезнат. Както и в останалата част от живота така и в трейдинга ние имаме качества които харесваме и качества, които не харесваме. Фрагментираме се на силни страни и слаби страни, добро поведение и лошо поведение, добра търговия и лоша търговия. Проблемът е, че когато направим такова разделение с радост прегръщаме силните си страни и се опитваме да не мислим или прикрием лошите. Това води до игнориране на проблема, защото не го поставяме на повърхността на ума ни. Така забравяме за него след няколко дни. Ефектът е, че след време го повтаряме.

Какво можем да направим?

zamislen-mlad-treydur

На първо място да осъзнаем проблема и след това да измислим начин да го превърнем в сила. За да осъзнаем проблема не трябва да го крием и забравяме. Тук забравянето е много важно, защото след няколко дни спомените от текущите сделки избледняват и след това е трудно да работим над тях. За да не допуснем това, е добре да направим таблица, в която да запишем губещата сделка или по-точно проблема, с който сме се сблъскали. Добре е да сме колкото се може по-подробни. Да опишем какво сме търгували, защо сме го търгували, в колко часа и как сме се чувствали. В следващата колона започваме да описваме какво можем да научим от тази губеща сделка или от проблема, който сме срещнали. Тук трябва да измислим няколко възможни сценария, като превъртаме случилото се като на лента за да открием възможните алтернативи. Следващата колона запълваме с конкретни действия, с които да подобрим тази слабост. Трябва да сме конкретни и да си поставим срок, в който да подобрим тази слабост. В последната колона записваме прогреса си ден след ден. Добре е да си даваме оценки за свършената работа и да следим за подобрения ден след ден.

Това, което ще се случи е, че можем да открием ново поведение на пазара, което преди това не е било видимо за нас.  Също губещата сделка вече не е напълно губеща, защото ни е помогнала да се самоусъвършенстваме. Всъщност, ние се развиваме като трейдъри, когато имаме спадове и губещи сделки. Когато превърнем спада във възможност, се развиваме като трейдъри. Помислет,е че печелившите сделки не ни помагат особено в самоусъвършенстването, защото не търсим начин за подобрение в тях. Ето защо губещите сделки са тук за да ни помогнат да се развием като трейдъри. Умните трейдъри и спортисти рядко допускат една и съща грешка отново, защото са се научили да я превръщат в сила.

Научете още полезни неща за търговията на световните финансови пазара на безплатните ни обучения!

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.