Предимства на Автоматизираните Системи за Търговия

ruka-durzhashta-telefon-koito-turguva-s-avtomatizirana-sistema-za-turgoivya

Една от причините трейдърите да губят дългосрочно пари е, че не спазват търговската си система или въобще нямат такава. Системата за търговия ни позволява да изчислим математическото очакване от нормалното разпределение на резултатите. Друга причина е субективността на правилата. Ако разработим роботизирана система, то тя би имала минимално количество субективизъм. Разбира се, емоциите са може би най-големия ни враг. Оставяйки на компютъра да взема решения вместо нас, ние освобождаваме съзнанието си от пазарите. 

Спестява време

Едно от големите предимства на това да използваме експертна система е, че веднъж разработена, тя може да бъде изпълнявана стриктно от компютър. Можем да прецизираме инструментите, входовете, изходите и размера на позицията (риска). Времето, което прекарваме в дебнене на входове и изходи ще бъде сведено почти до нула. Ако преценим, че сме човек, който трудно следва правила или не може да отдели достатъчно време, но въпреки това искаме да сме част от играчите на пазара, то може би автоматизирана система е опция, на която си заслужава да обърнем внимание.

Позволява по-лесно тестване

С помощта на експертна система ние можем да проверим как се представя идеята ни в миналото. Това обикновено отнема от няколко секунди до няколко минути на съвременна изчислителна машина. Това би ни дало повече увереност в системата или би ни показало, че трябва да работим още върху нея. Естествено не трябва да се предоверяваме, защото е възможно да сме изпаднали в ситуация на curve fitting (да сме напаснали системата за историческите данни). Тествайки система ръчно, винаги отнема огромно усилие и време, което би било добре да насочим някъде другаде.

Ограничава емоциите

Роботизираната търговия минимизира емоциите, по време на трейдинг процеса. По-малък емоционален натиск означава, че по-лесно можем да се придържаме към дългосрочното постигане на целите си. Много трейдъри се оплакват, че изпитват колебание и се страхуват да „дръпнат спусъка“ докато търгуват. Този синдром не представлява проблем за компютрите и съответно експертните системи и можем да разчитаме, че поръчките ни ще бъдат изпълнявани без колебание.

Подобрява дисциплината

Най-голямото предизвикателство е да следваме търговския си план. Дори да имаме система за търговия, която е с позитивно математическо очакване, лошата дисциплина може да направи така, че накрая сметката пак да е на червено. Печалбите и загубите са част от играта и чисто статистически е нормално да попадаме в серии било то печеливши или губещи. В такива моменти се изкушаваме да „подобрим“ нещата и почти винаги това води до още повече разочарования. Тук отново компютърът е добър приятел, който може да помогне. Той ще следва стриктно системата и няма да прави промени в алгоритъма или риска. Постигането на консистентност се постига доста по-лесно с помощта на автоматизацията.

Искате ли да научите още за роботите?

Разработката на автоматизирана система за търговия не е лесно начинание. Изискват се доста знания и умения, за да изградите добре работещ робот. С цел да съкратим Вашия път към създаването на успешна автоматизирана система, създадохме Онлайн Курса „Разработка на Автоматизирани Системи“. Той е въведение в разработването на експертни системи и индикатори. Участниците ще се запознаят с езика MQL4, добри практики, често срещани проблеми. Курсът е подходящ за хора с опит в търговията на финансовите пазари, както и за такива, които имат опит в разработката на софтуерни системи. Научете повече за обучението тук.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.