Можем ли да Станем Милионери от Пазара на Акции?

bogat-investitor-govori-po-telefona-pred-sgrada

Как богатите хора са спечелили парите си? Ако разгледаме списък с десетте най-богати хора в света ще видим, че голяма част от тях са забогатели от създаване на собствен бизнес. 

 1. Jeff Bezos забогатява създавайки Amazon.
 2. Bill Gates забогатява  от създаването на Microsoft.
 3. Bernard Arnault   забогатява от създаването на луксозни брандове LVMH.
 4. Mark Zuckerberg забогатява от създаването на Facebook.
 5. Warren Buffett забогатява от инвестиции в акции.
 6. Larry Ellison забогатява от създаването на Oracle.
 7. Steve Ballmer забогатява  от създаването на Microsoft.
 8. Larry Page забогатява  от създаването на Google.
 9. Sergey Brin забогатява  от създаването на Google.
 10. Amancio Ortega забогатява от създаването на Zara.

Изводът е, че деветдесет процента от най-богатите хора в света са забогатели от създаване на собствен бизнес. Само Warren Buffett е забогатял от инвестиране в акции.

Какво да правим, ако не можем да създадем глобален бизнес?

Най-интересното е, че не трябва да създаваме собствен бизнес, за да забогатеем. Можем да станем съдружници на най-богатите хора в света, като купим акции на компаниите им. Например,  от следващата таблица виждаме, че 10 000 долара инвестирани в Amazon през 1997 година, когато компанията излиза на борсата, днес щяха да са над 27 милиона долара.nay-dobre-predstaviyashtite-se-akcii-tablica

Купувайки акции ние ставаме съсобственици в глобален бизнес.

Как да купим акции?

Не можем просто да отидем на дадена борса и да купим акции. Инвестирането се извършва през инвестиционен посредник, наричан още брокер. Трябва да открием реална сметка за търговия с акции при някой инвестиционен посредник. Инвестиционните посредници предлагат платформи за търговия, които осигуряват достъп до акциите.  Тук идва моментът, при който трябва да изберем добър инвестиционен посредник. 

Как да изберем инвестиционен посредник/брокер, който предлага акции?

Първото нещо, за което трябва да проверим е дали предлага реални акции или CFD (ДЗР)  върху акции. ДЗР са подходящи за краткосрочни спекулации. При тях  печелим от промяна на цената. При ДЗР обаче разходите са по-големи в дългосрочен план. Това е така поради финансиране заради маржин от брокера, който е неделима част от  ДЗР. Това финансиране е в  рамките на да кажем 3.00% – 4.00% процента на година. Ако искаме да намерим какъв е този разход за един ден, делим процента на 360. Ако обаче ще притежаваме дадено ДЗР върху акция дълго, този процент се явява допълнителен разход, който няма смисъл да плащаме.  Ето защо от гледна точна на намаляване на нашите разходи е добре да изберем брокер, който предлага реални акции като Карол. Разгледайте условията ни тук.

Второто нещо, което трябва да проверим е какви разходи ще имаме за да инвестираме дългосрочно в избраните от нас акции. През последните години стана популярно инвестиране без комисионни за брокера.  Редица малки брокери или фин тех компании започнаха да предлагат подобна услуга. Това на пръв поглед изглежда като безплатен обяд, но всъщност не е така. Такива брокери често споделят Вашите сделки с високочестотни търговци (High-frequency trading). Друг разход може да е по-голям спред (разлика между цената купува и продава) или услугата, която се предлага е орязана по някакъв начин, може да се предлага ограничение в броя сделки на месец, който можем да направим, може да няма качествен съпорт и др.  По един или друг начин клиента си плаща.  В крайна сметка тези фирми не са благотворителни организации и трябва да имат приходи. Всъщност може да се окаже, че плащане на малка комисиона е по-евтин вариант от вариантите с нулева комисионна. 

Стабилен брокер на реални акции

Не трябва да забравяме, че брокера, който изберете, трябва да е стабилен, надежден и с дългогодишна история. Карол е партньор на Interactive Brokers – един от най-големите брокери в света.  Благодарение на нашето сътрудничество, можем да предложим комисионни от 1 цент на акция (минимум 2.00 долара на сделка) при инвестиране в американски акции. Вижте детайлна тарифа за таксите и комисионните Това са най-ниските комисионни за търговия с американски акции в България. 

Ето повече информация за на Interactive Brokers:

 

 • ✔️Създадени са преди 42 години. За този период са станали един от най-големите брокери в света с над осем милиарда долара капитал. 
 • ✔️Предлагат достъп до пазари в над 135 страни по света, като можете да инвестирате и търгувате в огромен брой активи като акции, опции, облигации, форекс, фючърси и др.
 • ✔️През Interactive Brokers се сключват над 1 746 000 сделки на ден.
 • ✔️Публична компания с над 1 850 служителя в много различни точни на света. Може да прегледате финансовите отчети на компанията и да следите цената на акциите и.
 • ✔️Интересен факт е, че създателя на Interactive Brokers – Thomas Peterffy е търгувал с опции на пода на American Stock Exchange. Първи въвежда използването на компютър за генериране на fair value.

Друга положителна черта на това да изберете Карол и Interactive Brokers е, че договорът Ви е директно с Interactive Brokers, а защитата на клиентски средства при фалит на брокера е до 500 000 долара (250 000 в акции и 250 000 в кеш). Това дава допълнителна сигурност за Вашите инвестиции. Ако искате да инвестирате по-голяма сума на пазара на акции. или да кажем след време стойността на портфолиото Ви се повиши. тази сума може да бъде увеличена. 

Не на последно място, трябва да помислите за данъците, които трябва да платите от инвестиране в акции. Всички наши клиенти се ползват от спогодба за избиване на двойно данъчно облагане без да дължат допълнителни такси. Това засяга и данък дивидент. Какви други предимства имаме научете тук.

Ако нямате познания за пазара на акции и искате да научите как да избирате акции – учете се от професионалист с доказан опит тук.

Можем ли да забогатеем от пазара на акции?

Ако инвестираме 10 000 долара на година в S&P500 ще са ни нужни 17 години, за да станем милионери. Имайте в предвид, че тези изчисления са на база средна доходност на посочения индекс за последните 100 години. В много случаи индивидуални акции се представят по-добре от индекса. Тайната на хората забогатели от пазара на акции е следната:  Те стават съдружници на хора като Jeff Bezos и притежават част от страхотен бизнес. Дългосрочното инвестиране работи като сложна лихва. Търпението е добродетел. Колкото по-рано започнем по-добре.

Отворете реална сметка за търговия и получите достъп до пазара на акции. Нека инвестирането работи за Вас!

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.