Как да Търгуваме като Професионалист?

profesionalen-trader-skrustil-ruce

Вероятно сте чували, че за трейдърите, които са сериозни в правенето на пари на световните финансови пазари, трейдинга не е хоби, а бизнес. Под трейдинг се разбира търговия на световните финансови пазари с акции, форекс, ETF, стоки(злато, сребро, петрол). Повечето хора се концентрират върху какво и как ще търгуват. Всъщност има много други неща, които остават на заден план, а са не по-малко важни.

Такива са поставянето на цели пред трейдърския бизнес, организиране на самия процес, натрупване на данни (от пазара и от сделките ни), анализирането им, водене на счетоводна отчетност на сделките, нужното оборудване, разполагаемото време, капитал и т.н. Ако нямате ефективни и работещи бизнес системи, които да подържат трейдърския Ви бизнес ще е по-трудно да спечелите богатството си на световните финансови пазари. Добавянето им ще вдигнат трейдърския Ви бизнес на следващото ниво. 

Какво различава професионалистите от аматьорите в трейдинга?

Едно от основните неща е, че професионалистите първо мислят за риска или рисковете свързани с дадена сделка и се опитват да ги минимизират. Аматьорите първо гледат в какво ще спечелят и пренебрегват риска. Затова ако искаме да минем на следващото ниво, трябва да мислим като професионалисти. Всяка промяна започва първо в ума ни, затова трябва да се научим как да управляваме риска. Тук включваме:

 

  • ✔️риска във всяка една сделка
  • ✔️сумарния риск по откритите ни позиции (portfolio heat)
  • ✔️отделно от това трябва да сложим горна граница на възможната загуба на ден/седмица/месец.
  • ✔️не на последно място, трябва да решим колко позиции ще имаме едновременно и дали ще можем да ги управляваме разумно.

Проведени проучвания показват, че това което рискуваме във всяка една сделка оказва по-голяма влияние върху крайния резултат, отколкото системата за търговия. Ето защо при управлението на риска трябва да разработим модел, който да следваме. Този модел трябва да бъде съобразен с целите ни. Какви модели съществуват? Как да останем достатъчно дисциплинирани, така че да спазваме модела? На тези (и още много въпроси) ще отговорим по време на Онлайн Курс за Начинаещи Трейдъри – Ниво 2

Система за водене на исторически данниgrafika-forex-metatrader4-karoll

Представете си следната ситуация: искате да прегледате някаква сделка от преди година. Влизате в платформата за търговия и изведнъж се оказва, че няма данни за този инструмент за тази дата.  Това се случва защото на сървъра се пазят само последните няколко месеца. Ето защо трябва да имаме система за сваляне на данни и архивирането им. Някой ще каже, че може да свали данни от интернет. Тук възниква друг проблем, ако данните са от друг източник (друг брокер) дали ще ни свършат работа? С този проблем се сблъскват хора, които програмират робот и го тестват на такива свалени от друго място данни. В момента, в който пуснат робота на реални данни, той спира да работи. Причината е, че вероятно има разминаване между тестовите данни и това, което се случва на реалния пазар. Ето защо трябва да сваляме и архивираме данни за инструментите, които търгуваме.

Система за записване на сделки 

Един от най-ефикасните начини за постигане на успех на световните финансови пазари е да се учим от сделките си.  Но как можем да се учим от нещо, за което нямаме данни? Ето защо, ако искаме да подходим професионално, трябва да записваме сделките си, как и защо сме открили позиция, как сме управлявали сделката. Идеята е да можем след време да я разгледаме и да преценим какво правим добре и какво не. Допуснали ли сме грешка? Какво да подобрим? 

Най-добре е да снимаме екрана си като открием позиция, да запишем подробностите за сделката и за нас. Целта е след време да можем да прегледаме сделката и да се учим от нея. Представете си, че имаме 20 сделки преглеждате ги и виждате повтарящи се грешки. Правите план как да ги отстраните. В следващите 20 сделки тези грешки да намалели значително, дори почти изчезнали. Дали резултатите ни ще са подобрили? Естествено. Воденето на статистика за сделките ни помага да се учим да взимаме все по-добри решения, които водят до по-добри резултати.

Планиране на непредвидени ситуацииtrader-misli-za-potencialni-riskovi-situacii

Ако нещо може да повлияе негативно на трейдърския ни бизнес ние трябва да сме подготвени за него предварително. Има много истории за непредвидени събития, които водят до загуба на натрупаната печалба.  Затова трябва да помислим за такива събития и какви ще са нашите действия.   Например,  какво ще стане ако компютъра ни спре да работи? Тук правилно е да инсталираме мобилно приложение на платформата за търговия и да ползваме него. Какво ще стане ако има глобален срив на интернета? Какво ще стане ако начина Ви на търговия спре да работи? 

Просто трябва сами да генерирате достатъчно събития, които могат да повлияят зле на трейдинга Ви и да помислите за решения. Това  може да предотврати катастрофа и ще Ви даде нужното спокойствие. 

Ако искате да вдигнете трейдинга си на следващото ниво запишете се на Онлайн Курс за Начинаещи Трейдъри – Ниво 2.  В него ще научите как да използвате Вълните на Елиът по метода на Глен Нийли, как да разработи система за търговия, плюс готова система за търговия. Научете повече за курса тук!

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.