Легендарни трейдъри и инвеститори: Ричард Лайков

Легендарни-трейдъри-и-инвеститори-Ричард-Лайков

Ричард Лайков Richard D. Wyckoff(1873–1934)  е пионер от 20-те години на миналия век в техническия анализ, като подход в изучаването и търгуването на пазара на акции. Той е приет за един от петимата титани на техническия анализ заедно с Дао, Ган, Елиът и Мерил.

Как започва кариерата си?

На 15-годишна възраст започва работа като момче, което носи поръчките от офиса на брокера до пода на борсата за изпълнение. Все още млад в средата на двайсетте си години става управител на собствена фирма.  В продължение на 20 години издава The Magazine of Wall Street, където има повече от 200 хиляди читатели.

Също интервюира и наблюдава как търгуват Легендарните трейдъри на своето време като Морган, Джеси Ливърмор и други. От своите наблюдения и интервюта на тези най-големи за времето си трейдъри той систематизира най-добрите им практики в закони и принципи на техническия подход към търговията на пазара на акции, мъни мениджмънта(управление на парите по сметката) и дисциплината.

Сам прилага своите методи. Това му позволява да увеличи сметката си толкова, че да купи имение от девет акра и половина(38 декара)  в Хамптън, New York в съседство с индустриалец от General Motors Alfred Sloan.

Ричард-Лайков-General-Motors-Alfred Sloan

Заедно със забогатяването си Лайков става и алтруистичен. Желанието му е да помогне на обикновения човек в търговията с акции. Ето защо насочва усилията и страстта си към обучението и усъвършенстването на обикновените хора в търговията с акции.  Обучава хората на правилата на играта, така както се играят от големите оператори или така наречените „умни пари“. Учи ги да търгуват заедно с „големите пари“. Голяма част от тези правила са валидни и днес се казва в stockchart.com.

Принципите на Лайков могат да бъдат приложени на всеки свободно търгуващ се пазар, като стоки облигации, валути.

Подход от пет стъпки на Лайков

Метода на Ричард Лайков включва подход от пет стъпки за избора на акция и откриване на позиция. Този подход може да бъде обобщен по следния начин:

1. Определяне на  текущото състояние на пазара и бъдещият тренд.

Пазара намира ли се в тренд или консолидация. Анализа на пазарната структура търсенето и предлагането показва ли посока, която е вероятна  в близко бъдеще. Това трябва да ни помогне да определим дали да бъдем на пазара въобще. Също дали да влезем с къса или дълга позиция. Използваме бар графика и Point and Figure  графика на основните пазарни индекси.

2. Избираме акция, която е в хармония с тренда на основния индекс.

При покачващ се пазар избирам акция, която е по-добре представящи се от съответния индекс по време на покачване. Също е добре да е  с по-малък спад, когато има корекция на този тренд. При падащ пазар правим същото, но търсим акция, която да пада с по-голям процент от индекса и да прави по-плитки корекции.

3. Избираме акция с “причина” която е равна или превишава минималната ни цел.

Важен компонент в избирането и управлението на дадена позиция е уникалният метод на Лайков за идентифициране на ценови таргети посредством графика тип Point and Figure(P&F). Основния закон на Лайков  за ” причина и ефект” , където хоризонталната графика P&F представлява “причината”, а последващото движение “ефекта”. Затова, ако планираме да открием дълга позиция трябва да изберем акция със значителна “причина”(рейндж б.авт.), която да задоволи нашата цел.

4. Определяне на готовността на акцията за движение.

Прилага се 9 теста за покупка или продажба. Например, ако има рейндж след продължително рали прилагаме 9 теста за продажба, които показват, че започва предлагане на пазара и затова къса позиция е оправдана. Или има рейндж през, който 9 теста за покупка показват, че предлагането е успешно погълнато?

5. Подобрете времето за влизане в позиция със смяна на посоката на пазарен индекс.

Три четвърти от индивидуалните акции се движат в хармония с основния пазарен индекс. Можете да подобрите шансовете си за успех, когато имате силата на целия пазар зад гърба си. Отделни принципи на Лайков помагат да очакваме потенциални обръщания на пазара, включително промяна в характера на ценовото движение.

Лайков „Composite Man”

…Всички колебания в пазара и във всички различни акции трябва да бъдат следвани все едно тези движения са в резултат от действието на един човек. Нека го наречем Composite Man,  който на теория стои зад сцената и манипулира акциите, за да нямате предимство, ако не разбирате играта така както той я играе; и за да получите голяма печалба ако я разберете. (The Richard D. Wyckoff Course in Stock Market Science and Technique, section 9, p. 1-2).

Лайков съветва дребните трейдъри да се опитат да играят играта, така както Composite Man я играе.

На база на своите години на наблюдения на пазарните действия на големите оператори Лайков учи клиентите си следното:

  • ☑️ Composite Man внимателно планира, изпълнява и завършва кампаниите си.
  • ☑️ Composite Man привлича публиката да купи акция, която вече е купил в големи количества
  • ☑️ Трябва да изучаваме графиката на индивидуалните акции с цел да преценим  поведението на акцията и мотивите на големите оператори, които я доминират.
  • ☑️ С изучаване и натрупване на опит, можем да се научим да интерпретираме мотивите, които стоят зад графиката. Лайков и последователите му вярват, че ако се научим да интерпретираме действията на Composite Man, можем да идентифицираме много възможности достатъчно рано, за да спечелим от тях.

Във втората ни статия посвете на Р. Лайков ще разгледаме още важни принципи и истини, които е открил за пазара

Бъдете първите, които научават за най-новото ни предложение, като се абонирате за рубриката “Легендарни Трейдъри и Инвеститори”!

buton_abonirajte-se

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в това видео имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Източници:

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.